Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, “Etkin ve hızlı bir soruşturma ile faillerin tespit edilerek yargı önüne çıkarmaya davet ediyoruz. İlk geceden itibaren yaşanan olaylarda gereken tedbirleri almayan, müsabaka esnasında yaşanan ve toplumsal barışı hedef alan vahim fiiller nedeni ile başta Bursa Valisi ve Bursa İl Emniyet Müdürü ile sorumluluğu bulunan tüm kamu görevlileri hakkında derhal idari soruşturma başlatılması ve bu süreçte görevden el çektirilmeleri çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Bünyesinde 84 sivil toplum ve meslek örgütünü barındıran Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, bugün; BursasporAmedspor maçında yaşananlara tepki gösterdi. Şehmuz Özer Tesisleri’nde, platform bileşenleri adına ortak açıklamayı; Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren okudu. Eren, şunları söyledi:

“Nefret söylemi ve sonuçları, spor hukukunun yanı sıra özellikle demokratik toplum düzeninin gereklerinden biri olan eşitlik ilkesine yönelik önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Nefret ve ayrımcılık yasağının uluslararası insan hakları koruma rejiminin temel ilkelerinden biri olduğunu hatırlatarak; iki gün boyunca gerek nefret söylemleri gerekse ceza kanunu kapsamında birçok suç tipini içeren fiiller hakkında yargı makamlarınca etkin ve hızlı bir soruşturma ile faillerin tespit edilerek yargı önüne çıkarmaya davet ediyoruz.

İlk geceden itibaren yaşanan olaylardan gereken önlem ve tedbirleri almayan yine müsabaka esnasında yaşanan ve toplumsal barışı hedef alan vahim fiiller nedeni ile başta Bursa Valisi ve Bursa İl Emniyet Müdürü ile sorumluluğu bulunan tüm kamu görevlileri hakkında derhal idari soruşturma başlatılması ve bu süreçte görevden el çektirilmeleri çağrısında bulunuyoruz.

Amedspor’a yönelik ırkçı saldırı ve failleri kınadığımızı, başta kendimiz olmak üzere Amedspor’a gönül vermiş herkesi kulübün logosunu şu andan itibaren 24 saat süresince sosyal medya hesaplarında profil resimleri olarak kullanmaya ve bir hafta boyunca yine kentimizde ve Amedspora gönül vermiş olan ülkenin değişik yerlerinde bulunan herkesi araç, ev ve iş yerlerinde Amedspor’umuzun flamasını takmaya davet ediyoruz.”