Bursa'da, özel bir diş kliniğinde sedasyon altında tedavi gören 5 yaşındaki Deniz Sönmez, rahatsızlanarak götürüldüğü hastanede hayatını kaybetti. Deniz Sönmez'in ölümüne ilişkin soruşturma sürüyor.

Elena ve Aydın Sönmez çifti, tek çocukları olan Deniz Sönmez'i, diş ağrısı şikayetiyle, Osmangazi ilçesi Hürriyet Mahallesi'ndeki özel bir diş kliniğine götürdü. Muayene sonrası dişlerinde çürük olduğu tespit edilen Deniz için 10 Kasım'a randevu verildi.

Sedasyon altında yapılan operasyonla 1 dişi çekilip, 4 dişine de dolgu yapılan Deniz, narkozun etkisinin azalmasıyla rahatsızlandı. Ağzında yoğun kanama olan çocuğun, ateşi yükseldi ve titremeye başladı.

Deniz, şikayetlerinin anesteziye bağlı olduğu söylenerek, kanaması olduğu hâlde ilaç yazılıp taburcu edildi. Eve geldikten yaklaşık 20 dakika sonra fenalaşan Deniz, ailesi tarafından götürüldüğü Dörtçelik Çocuk Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı.

Deniz Sönmez, 13 Kasım'da oksijen azlığına bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

AİLE ŞİKÂYETÇİ OLDU

Deniz Sönmez'in ölümü üzerine ailesi, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü de inceleme başlattı. İl Sağlık Müdürlüğü kararıyla diş kliniğini, 1 ay süreyle mühürlendi.

OTOPSİ RAPORU TAMAMLANDI

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma sürerken, Deniz Sönmez'in Bursa Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsisinin ardından ön rapor çıktı.

Raporda, yapılan otopsi ve tetkikler sonucu elde edilen bilgilere yer verildi. Çocuğun saçlı deri altında yoğun ödem, yine baş kısmı ile göğüs, kalp boşlukları ve akciğerinde kanama tespit edildiği belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde ise Deniz Sönmez'in, Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ndeki tıbbi bilgelerini içeren, tüm adli tahkikat dosyası ile otopsi görüntülerini içeren belgelerin, Adli Tıp Kurumu 8'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu'na gönderileceği kaydedildi. Raporda, 8'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu’ndan gelecek mütalaanın bir örneğinin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi istendi.

AİLE HUKUK MÜCADELESİ VERECEK

Deniz Sönmez'in ailesi, oğlunun ölümünün ardından hukuk mücadelesi vereceklerini açıkladı.

Ailenin avukatı Salih Duman, "Yaşanan elim bir olay neticesinde adli ve idari süreçler devam ediyor. Olayın duyulmasından sonra Bursa İl Sağlık Müdürlüğü resen bir soruşturma başlattı. Klinikle ilgili 1 ay kapatma cezası verildi. Çünkü kliniğin sedasyon işlemi yapması yasal olarak mümkün değil. Bu konuda gerekli ekipmanlarının olmadığını düşünüyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü de zaten bu gerekçeyle 1 ay kapatma cezası tesis etti. Şu anda klinik kapalı. Bu durum yapılan işlemlerde mevzuata aykırılığın olduğunun başlı başına bir göstergesi. Ayrıca doktorlarla ilgili süreç devam ediyor" dedi.

Ailenin babası Aydın Sönmez ise "Deniz'in otopsi raporu çıkmış ama hep tıbbi terimler kullanıldığı için, biz bir şey anlayamadık otopsi raporundan. Bundan sonraki sürecin İstanbul Adli Tıp Kurumu raporuna bağlı olarak devam edeceğini söylediler. Biz de İstanbul Adli Tıp Kurumundan gelecek raporun içeriğine göre hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sönmez, oğlunun ölümüne ilişkin şikayette bulunduklarını ve hukuk mücadelesi vereceklerini belirterek şöyle dedi:

Eğer diş kliniklerinde bu anestezinin uygulanması yasaksa bu yapılmasın. Yani illa bir can gitmesi gerekmiyor. Daha erken müdahale edilsin, devletimiz denetim yapsın. Oğlumun vefat etmesiyle alakalı gerek anestezi uzmanı, gerek işlem yapan doktorla ilgili şikâyette bulunduk. Ben devletimin adaletine sonuna kadar güveniyorum. Adalet bir şekilde tecelli edecek. Suçu olan da cezasını çekecek, en ağır şekilde. Benim oğlum 3 gün savaş verdi yoğun bakımda. Ben onun için bir ömür savaşmaya hazırım. Yeter ki adalet yerini bulsun.