Haber: Hülya Kılınç


Manisa Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Devrim Balı,  tarihi geçmiş, kullanılmayan ilaçların çevre ve doğa için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, Türkiye'de yılda 300 ton atık ilaç çıktığına dikkat çekti. 


Atık ilaçların bilinçsizce atılması çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilediğini kaydeden Balı, ülkemizde ihtiyaç fazlası kullanılmayan, miadı geçmiş ya da herhangi bir sebeple istiflenmiş ilaçların uygun yöntemlerle imha edilmedikleri taktirde çevre ve halk sağlığı için geri dönüşü zor olabilecek sorunları beraberinde getireceğini söyledi. 


‘’ECZANELERDEN 10 TON ATIK İLAÇ ÇIKIYOR’’


Başkan Balı, Türkiye'de yılda ne kadar atık ilaç çıktığıyla ilgili ise şu bilgileri verdi“Kaba bir hesapla her eczaneden yılda ortalama 10 kilo son kullanma tarihi geçmiş ilaç çıkar. Türkiye’de 26 bin eczane var. Sadece eczanelerden 260 ton atık ilaç gelmesi gerekir. Buna hastaneleri, sağlık ocaklarını, depoları ve evsel atıkları da eklersek yaklaşık 300 ton ilaç atık oluyor. Bunların büyük bir kısmı da çöpe gidiyor.”


“ATIK İLAÇLARIN YERİ ÇÖP DEĞİL ECZANELERDİR”


Manisa Eczacı odası ile ilçe belediyeleri arasında imzalanan protokol çerçevesinde tam cczanelerde atık ilaç kutuları bulunduğuna işaret ederek “Temiz çevre ve sağlıklı toplum için vatandaşların evlerinde bulunan kullanmadığı ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, gelişigüzel atıldığında çevre ve insan sağlığına büyük ölçüde zarar vermektedir. Bu durumun önüne geçmek amacıyla belediye ekiplerince ilçedeki eczanelere yerleştirilen Atık İlaç Toplama Kutularına vatandaşlar atık ilaçlarını bırakarak hem doğayı hem de insan sağlığını koruyabilecek” dedi.


KAMPANYAYA DESTEK ÇAĞRISI 


Çevre ve halk sağlığını korumak için atık ilaçların toplanmasıyla ilgili yürüttükleri kampanyaya tüm yurttaşlara destek vermeleri çağrısında bulunan Uzm.Ecz.Devrim Balı, “Süresi dolan, kullanılmayan ya da tarihi geçmiş tüm ilaçların vatandaşlarımız tarafından çöpe atılmadan eczanelerimizdeki atık ilaç kutularında değerlendirmelerini bekliyoruz. İlçe Belediyelerimiz, bu atık ilaçların çevreye zarar vermeden imhasını gerçekleştirecekler.”diye konuştu.