Haber: Belgizar Abiri Şimşek


Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından çadırlara yerleşen depremzedeler tek tek çıkartılıyor. Elemendik Konteyner Kent’e yönlendirilen depremzedeler, burada yer olmadığını öğrendiğinde ise şok oldular. Konteyner verilmeden çadırlardan çıkamaya zorlanan depremzedeler çadırları terk etmiyor.


Malatya Valiliği kararıyla depremzede çadırları tek tek kaldırılmaya başlandı. Sıcak yaz gününde bir gecede çadırsız kalan depremzedeler, bulundukları bölgeye konteyner talep etti.

WhatsApp Image 2023-06-22 at 12.39.49 (1)


DEPREMZEDEYE ‘ÇADIRDAN ÇIK’ DENİLDİ


Malatya Valisi Hulusi Şahin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada depremzedelerin konteynerlere yerleştirilmek kaydıyla çadırların kaldırılacağını söyledi. Kuyuönü Akfen Çadır Kenti’nde bugün Vali’nin dediği gibi olmadı. Depremzedelere çadırları boşaltmaları için 24 saat veren Valilik, vatandaşların mağduriyetini arttırdı. Kuyuönü Akfen Çadır Kenti’nde kalan depremzeder, konteynere yerleştirilmesi yapılmadan çıkarılmaya çalışıldı.


“GİDECEK YERİM YOK”


Çadırda kalan depremzede Hacer Gül Kılıç, kendisinin Elemendik Konteyner Kent’e yönlendirildiğini fakat orada boş yer olmadığını söyledi. Kılıç, “Bize Elemendik’te yer olup olmadığını söylemediler. Sadece oraya gidin denildi. Ben konteyner verilene kadar çadırdan çıkmam. Çocuklarım küçük, gidecek yerim yok. Evim ağır hasar.” dedi.
Çadırda kalan diğer bir vatandaş Erkan Aksoy ise çadırların zorluğuna rağmen kabullendiklerini söyleyerek, “Bize gösterdikleri yerde, ulaşım sorunu var. Benim iş yerim burada, araç yok nasıl buraya geleceğim? Bu şartlarda burada çadırda barınıyoruz, buna da müsaade etmiyorlar. Buraya konteyner yapılsa insanlar daha rahat eder. Biz bu şartlarda razı olduğumuz halde, bize 24 saatte boşaltacaksınız diyorlar. Bizler yerleştirilmeden çıkartılıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Depremzede Şehriban Eren Parçikanlı ise 8-9 hasta raporunun olduğunu belirterek, çadırlardan çıkmayacaklarının altını çizdi. Valiliğin bu kararını tanımadıklarını belirtti. Zaman verilmeden çadırların boşaltılmasının yanlış olduğunu söyleyen Parçikanlı, bir an önce eve geçmek istediklerini fakat kiraların çok yüksek olduğunu ifade etti.


“ALLAH’IN BİR SUYUNU DAHİ VERMİYORLAR”


Kuyuönü Akfen Çadır Kentte kalan Ahsen Türkoğlu ise şöyle konuştu:
“Ben engelliyim. Nereye gideyim? Önce bizi yağladılar, sonra bıraktılar. Ayıp değil mi, bizim Malatyalıya yakışır mı? Yemeği, yardımları kestiler. Allah’ın bir suyunu dahi vermiyorlar, hayvanı bile böyle bırakmazlar.”
Diğer bir depremzede Fehmi Özer de mağduriyetin büyük olduğunu söyleyerek, “Kronik hastalıklarım var. Bırakın çadır kaldırmayı su dahi alamıyorum. Böbrek rahatsızlığım var. Buraya konteyner yapsınlar” diye konuştu.