Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın depremin ilk günlerinde geç kaldıklarını itiraf ederek halktan helallik istemesi ardından sosyal medyada yanıt gecikmedi. Depremde yaşamını yitirenleri hatırlatan yurttaşlar #helaletmiyorum dedi ve bu yanıt kısa sürede twitter gündeminin ilk sırasına yerleşti. #helaletmiyorum etiketiyle atılan tweet sayısı saat 22:40 itibariyle 110 bine yaklaştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinden sonra bugün ziyaret ettiği Adıyaman'da "Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava nedeniyle ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için helallik istiyorum," dedi.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından depremzelerden, muhalefet partilerinden ve milletvekillerinden "Helal etmiyoruz" tepkileri geldi.

Depremzede Esra Özçelik şunları yazdı:

"Benim canımın hayat kursağında kaldı, canlarıyla, minicik bebeğiyle günlerce enkazda bekledi. Helallik istemişsin, Helal Etmiyorum."  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Deprem vergilerini amacı dışında kullananlara, inşaat lobilerine milyonlar akıtanlara, binlerce insanın donarak ölmesine neden olanlara, AFAD ve Kızılay'ı arpalık olarak kullandıranlara, imar afları çıkaranlara: Hakkımızı #HelalEtmiyoruz."  

DEVA Genel Başkanı Ali Babacan:

"Sayın Erdoğan, helalliği kalanlardan değil ihmaliniz yüzünden vefat edenlerden istemeniz gerekiyor. Sadece helallik isteyip sorumluluktan da kaçamazsınız.

"İlk 48 saatteki gecikmeler nedeniyle kaç kişi hayatını kaybetti?" 

Selahattin Demirtaş: Ben sana helal olsun (!) diyorum Erdoğan. 100 bin insanın ölümünden sorumlusun ve bırak istifa etmeyi, halen aday olmayı düşünüyorsun. Hiç utanmıyorsun. Helal olsun be!!!