6 Şubat depremlerinde Adana'nın Çukurova ilçesinde bulunan Hasan Alpargün Apartmanı'nın yıkılması sonucu 96 kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Binanın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün hakkında açılan davada, sivil toplum örgütleri ve avukatlar, istinaf mahkemesinin "olası kasıt" kararını onaması için çağrıda bulundu.
İKİ KEZ MÜEBBET CEZASI VERİLDİ
Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 27 Eylül 2024'teki karar duruşmasında Alpargün'e, "olası kasıtla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası verdi. Ancak Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, "olası kasıt koşullarının oluşmadığı" gerekçesiyle kararı bozarak dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi. Yeniden görülen davada aynı mahkeme, Alpargün'e aynı suçtan ikinci kez 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası verdi.
Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, Alpargün hakkındaki ikinci istinaf incelemesinin 20 Nisan'da duruşmalı olarak yapılmasına karar verdi.
OLASI KASTA SAHİP ÇIKIYORUZ
Adana Deprem Dayanışması, 20 Nisan öncesinde bugün saat 13.00'te Duygu Cafe önünde basın açıklaması yapacağını duyurdu. Açıklamada, "6 Şubat depreminde yitirdiğimiz 96 can için yerel mahkeme iki kez 'olası kasıt' kararı verdi. İstinafın bunu onaylaması ve tüm deprem davalarına emsal olması için 'olası kasıt' kararına sahip çıkıyoruz" ifadeleri yer aldı.
Adalet Peşinde Aileleri Platformu ise pazar günü saat 14.00'te Aksa Gaz önünden Duygu Cafe'ye yürüyeceklerini, ardından basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Platform ayrıca pazartesi günü saat 09.00'da Adana Bölge Adliye Mahkemesi önünde olacağını belirtti. Açıklamada, "Depremde yitirdiklerimiz için 'olası kasıta' sahip çıkıyoruz. 19-20 Nisan'da Adana'dayız" denildi.
Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi de 20 Nisan'daki davaya çağrı yaparak, "Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi, BAM'ın bozma kararına direnerek Türkiye'deki tek 'olası kasıt' mahkumiyetine yeniden imza attı. Deprem suçlarında emsal olacak bu kararı korumak için hep birlikte oradayız" ifadelerini kullandı.
Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan yapılan açıklamada ise, "Deprem suçlarının üzerinin örtülmesine, sorumluların aklanmasına asla izin vermeyeceğiz. Tüm meslektaşlarımızı 20 Nisan 2026'da saat 09.00'da Adana Bölge Adliye Mahkemesi önünde dayanışmaya çağırıyoruz" denildi.





