Deprem uzmanı Prof. Övgün Ahmet Ercan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamade deprem ve yoksulluk ilişkisine dikkat ve Marmara depreminin 2045'ten önce gerçekleşmesi halinde K.Maraş depremlerinden daha yıkıcı olacağına vurgu yaptı. 

Ercan'ın uyarıları şöyle:

"Sakın unutmayın! Kuzey Marmara Depremi yalnızca bir İstanbul Depremi olmayacaktır. Sağlam yerde, sağlam yapıda mı oturuyorsunuz? Yapınız yer sarsıntısıyla uyumlu mu? Donatılar nasıl? Güvende misiniz?

1999'dan beri deprem güvenliğinizi sağlamadıysanız, 2045'i beklemeden, bugün M7,5 olacakmış gibi yaşamınızı güvenceye aldınız mı? Geç kalmayınız.

Kuzey Marmara Depremi, 2045'de değil de günümüzde olursa, korkarım Kahramanmaraş'ı aratır. Önleminizi geciktirmeyin derim ancak kahrolsun yoksulluk ile yoksul bırakanlara.

Artçı depremler 5 gün çok yoğun oldu. İlk 4 ay çekinceli, 4 yıl seyrek olması beklenir. Ancak büyüklükleri M6,7'i geçmez.

K.Maraş depremleri gerginliğini ilk 5 günde büyük oranda boşalttı, sönüme geçti. Ancak, gelen 4 yılda, arada bir yıkıcı artçı yapacaktır.

Depremde gerginliğin boşaldığı yer iç odaktır. Kırık(fay) gerginliğin en yoğun boşaldığı çizgidir. Yıkıcı olan kırık değil, depremin odaktan yaydığı sarsım dalgalarının vuruş gücü ile ivmesidir. Kırıktan uzak olsanız da yapınız yıkılabilir."