İlk olarak Hatay’da yıkılan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun 11 Şubat’ta tutuklanmıştı.

Hatay’da yıkılan Kartopu Apartmanı’nın fen işleri sorumlusu Murat Göksel Dalkılıç Tacikistan’a kaçmak isterken İstanbul’da gözaltına alındı. Dalkılıç, ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan tutuklandı. Böylelikle ilk kez bir yetkili hakkında adli işlem yapıldı.

4 Mart itibariyle çoğu müteahhit ve mühendis olmak üzere tutuklananların sayısı 257’ye yükseldi.

ADANA

71 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Hasan Alpargün, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da gözaltına alındı. Müteahhit firmanın sahibi Hasan Alpargün tutuklandı. Mete, Sami Bey, Ekim, Alpargün, Belük, Sinem, Tutar Yapı, Zeray, İhsan Bayram, Özgür ve Kubilay apartmanlarından sorumlu inşaat mühendisi, müteahhit, statikten sorumlu fenni mesul ve kooperatif yöneticileri dahil 15 şüpheliden E.N.S, A.Ş, H.Z.Y, H.A. ve Ö.F.G tutuklandı. Atilla T., Tamer E., Cem A., Abdullah Y., Ferit I., Celal G. ve Muzaffer M tutuklandı, altısı adli kontrol şartıyla olmak üzere 13 şüpheli serbest bırakıldı. Tutuklu sayısı 13’e yükseldi. Nizip’te yıkılan bir binadan ötürü iki kişi gözaltına alındı.

ADIYAMAN

Müteahhit Yavuz Karakuş ve eşi Sevilay Karakuş Gürcistan’a gitmek üzereyken İstanbul Havalimanı’nda yakalanarak tutuklandı. Besni ilçesinde yıkılan altı binanın müteahhidi Mersin’de yakalandı. Besni’de 123 kişinin yaşamını yitirdiği binaların müteahhidi Şükrü İşitmen, Mersin’de gözaltına alınarak tutuklandı. İsias Otel’in sahip ve yöneticileri Ahmet Bozkurt, Efe Bozkurt, Amine Bozkurt ve Şule Özbek gözaltına alındı (Otelde KKTC’li voleybolcuların da aralarında bulunduğu onlarca insan yaşamını yitirmişti). Zümrüt Apartmanı’nın inşaat sorumlularından Nusret Özavcı tutuklandı. Özkan Apartmanı’nın müteahhidi Mehmet Özkan tutuklandı. Bina iki yıl önce izinsiz şekilde tadilattan geçirilmiş. Yıkılan binalarla ilgili ‘yapım kusurları ve kolon kesme’ iddialarına ilişkin gözaltına alınan dört şüpheliden ikisi tutuklandı. Şevket Çerçiler Apartmanı’nın müteahhitlerinden Ersin Tekin tutuklandı, Burak Bozkurt hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İsias Otel’le ilgili soruşturmada Ahmet, Mehmet Fatih ve Efe Bozkurt tutuklandı, Ulviye Bozkurt ve Şule Özbek adli kontrol şartıyla salıverildi. Gölbaşı’nda depremde yıkılan Huzur Apartmanı’nın müteahhidi Yıldıray Varki, yurt dışına kaçmak için geldiği İstanbul Havalimanı’nda yakalandı. 100’den fazla insanın hayatını kaybettiği Mavi Kent Yapı, Bahçeşehir 1 ve Bahçeşehir 2 sitelerinin müteahhidi Yasin Akbaş İstanbul’da gözaltına alınıp tutuklandı. Müteahhit irket yetkilileri Nevzat Bozan ve Orhan Bilgiç tutuklandı.

20’den fazla kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanı’nın yapı denetim sorumlusu Hasan Atay tutuklandı.

DİYARBAKIR

33 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Diyar Galeria İş Merkezi’nin mülk sahibi ile proje sorumluları mimar ve inşaat mühendisi İstanbul’da yakalandı. 15 kişi tutuklandı. Diyar Galeria İş Merkezi’nin mülk sahibi Hasibe Yıldırım ve proje sorumlusu inşaat mühendisi Mustafa Cevat Arsız adli kontrol hükümleri uygulanarak, proje sorumlusu mimar Şeref Kesgün ifadesi alınarak salıverildi.

GAZİANTEP

Gazi Mahallesi Zübeyde Hanım Bulvarı Bahar Apartmanı’nın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu, İstanbul’da gözaltına alınarak tutuklandı. Şehitkamil ilçesinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği Pamukoğlu sitesinin inşaat mühendisi A.G. gözaltına alındı. Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay, İstanbul’da gözaltına alındı. Emre Apartmanı’nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul’da gözaltına alındı. Kolon kestiği suçlamasıyla gözaltına alınan iki kişi tutuklandı. Yıkılan Emre Apartmanı’nın müteahhitleri Ali Emre ve Ahmet Yıldız şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun gözaltına alındı, iki müteahhit tutuklandı. İslahiye ilçesinde yıkılan binalarda sorumlululuğu tespit edilenlerden yedisi tutuklandı. 21 Şubat itibariyle tutuklananların sayısı 21’e çıktı. 23 Şubat’ta Nurdağı ve İslahiye’de yıkılan binalarla ilgili 22 kişinin tutuklandığı, müteahhit ve yapı denetim görevlileri dahil 80 kişinin arandığı bildirildi.

Nurdağı ilçesinin AKP’li belediye başkanı Ökkeş Kavak tutuklandı. Tutuklama nedeni, müteahhitliğini yaptığı iki binanın yıkılması.

27 Şubat itibariyle tutuklu sayısı 47’ye yükseldi.

HATAY

Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun Karadağ’a kaçarken İstanbul Havalimanı’nda tutuklandı. Kule Apartmanı’nın müteahhidi Ömer Cihan, Antalya’da gözaltına alınarak tutuklandı. Erdoğan Apartmanı’nın müteahhidi Mustafa Erdoğan Keçecioğlu, Ankara’da gözaltına alınarak tutuklandı. Rende Sitesi’nin sahibi Arif Semi Rende Eskişehir’de yakalanıp tutuklandı.

13 kişinin hayatını kaybettiği Belen ilçesine bağlı Karaağaç Konarlı Mahallesi Asri Caddesi’ndeki binanın şantiye şefleri Hakan Koç ve İsmail Öztürk, proje müellifi Bahtiyar Ergün, yapı sahibi İbrahim Sunar, mimari proje müellifi Yıldız Akçalı Ergün ve yapı denetim sorumlusu Cihat Ateş gözaltına alındı. Hakan Koç, İsmail Öztürk, Bahtiyar Ergün ve Cihat Ateş, ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan tutuklandı. Diğer şüpheliler İbrahim Sunar ve Yıldız Akçalı Ergün ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

KAHRAMANMARAŞ

22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bir müteahhit, Marmaris açıklarında tekneyle yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalandı. Sekiz kişi gözaltına alındı. M.S, Ö.S. ve Ş.A. tutuklandı.

Türkoğlu ilçesinde altı şüpheli daha gözaltına alındı, üçü tutuklandı.

Ebrar Sitesi’nin müteahhitlerinden A.D. ve yıkılan bir başka binanın müteahhidi R.K. tutuklandı. Diğer şüpheliler ise serbest bırakıldı.

Sabır Apartmanı’nın müteahhidi Ebubekir Özbey tutuklandı.

Afşin ilçesindeki soruşturmada 12 kişi gözaltına alındı, yedisi tutuklandı, beşi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Elbistan’da 431 binayla ilgili haklarında gözaltı kararı verilen 139 şüpheliden 35’i gözaltına alındı; 10’u tutuklandı, 22’si yurt dışı yasağı konularak adli kontrol şartıyla üçü ise savcılıkça serbest bırakıldı. 104 şüpheli aranıyor.

MALATYA

46 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldı. Gözaltına alınan 40 kişiden 13’ü tutuklandı. Malatya Onur İnşaat ortağı Serpil Başar Yoloğlu ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. 2 Mart itibariyle tutuklu sayısı 33’ye yükseldi. Gözaltına alınanların 44’ü adli kontrol şartıyla, 10’u ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

OSMANİYE

Toplam 16 kişi gözaltına alındı. Beşi tutuklandı.

ŞANLIURFA

33 kişinin hayatını kaybettiği Osman Ağan Apartmanı’nın müteahhitleri dahil 11 kişi gözaltına alındı. 14 kişinin hayatını kaybettiği Özabacılar Apartmanı’nın proje sorumlusu Osman Ekren İstanbul’da gözaltına alındı. İkisi müteahhit dört kişi tutuklandı. Beşinin gözaltı süresi uzatıldı, bir kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Haliliye ilçesinin Yenişehir Mahallesi’nde çöken Şelli Apartmanı’nda yapım kusurları ve kolon kesme nedeniyle bir müteahhit ve üç işyeri sahibi tutuklandı. İstanbul’da yakalanarak Şanlıurfa’ya getirilen inşaat mühendisi Osman Ekren tutuklandı. Birecik ilçesinde 17 kişinin yaşamını yitirdiği Kaya Apartmanı’nın müteahhidi ve proje sorumlusu tutuklandı. Toplam tutuklu sayısı 11’e çıktı.

Aynıca Gaziantep ve Malatya başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalar kapsamında altı müteahhit İstanbul’da gözaltına aldı. Doğansoy Apartmanı’nın müteahhidi V.R.Ö, Şadoğlu Apartmanı’nın müteahhidi N.H, Serap Apartmanı’nın müteahhidi R.Ö tutuklandı. Zorlu Apartmanı’nın müteahhidi N.G, Bahçelioğlu Apartmanı’nın müteahhidi A.K. ve Mazıcı Apartmanı’nın müteahhidi M.D. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.