Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından en fazla yıkımın gerçekleştiği illerin başında gelen Hatay’da şimdi de içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. Su sorununa dikkat çeken birçok kişi sosyal medyadan “Hatay’da su yok” etiketiyle paylaşım yaptı. “Hatay susuzluktan kırılıyor. İçme suyu yok. Yardımlar, havada uçuşan milyarlar nerede?” ifadeleriyle seslerini duyurmaya çalıştı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda kentteki acil içme suyu probleminin artarak sürdüğünü duyurdu. Belediyenin paylaşımlarında “Hatay genelinde yaklaşık 600 kuyu ve 2 içme suyu arıtma tesisi ile Harbiye, Beşikligöl, Hidirbey, Akçay Eğricek, Bükünsuyu, Pinarbaşi, Arabingölü, Avcılar, Haymaseki kaynağından içme suyu temini sağlanmaktadır” denildi.

Tüm suların klorlanarak şebekeye verildiği ve analizlerin il sağlık müdürlüğü tarafından yapıldığı belirtilirken herhangi bir olumsuz sonuç çıktığında HATSU tarafından kaynağın kapatıldığı ifade edildi. Belediyenin mesajlarında şu ifadeler kullanıldı: “Antakya, Defne ve Kırıkhan ilçelerimizde enkazdan kaynaklı su verilemeyen bölgelerde sokak çesmeleri ile de vatandaşa kullanma suyu ulaştırılmaktadır. Hatay’ın özellikle Defne ve Antakya ilçelerinde şişe olarak ambalajlanmış içme suyuna ulaşım konusunda yoğun talep olmaktadır.“

Hatay Valiliği ise şikayetleri “kara propaganda” olarak nitelendirirken cezai işlem tehdidinde bulundu. Hatay genelinde şebeke arızalarının “ekiplerin yoğun çalışması sonucu giderildiği, hijyen amacıyla şebeke suyunun kullanılmasında herhangi bir sorun bulunmadığı” belirtilen açıklamada, “İçme suyu olarak damacana ve şişe su kullanılması gerekmektedir. AFAD tarafından bölgeye içme suyu sevkıyatı sürekli olarak yapılmakta olup, yeterli su stokumuz mevcuttur” denildi. 

Cumhuriyet'ten Sena Tufan'ın haberine göre; Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, hijyen sorunları yaşandığını söyledi. Yılmaz, “Şebeke suyu verilemediği için temizlik için kullanılacak su gittikçe azalıyor. Sadece içme suyunun kullanılabildiği bir durum yaşıyoruz. Bu da artık yeterli gelmiyor” dedi.

Salgın hastalık uyarısı yapan Yılmaz, şöyle konuştu:

“Su ihtiyacının yalnızca taşıma suyla sağlanması yeterli değil. İnsanlar içmek için dahi su bulmakta zorlanıyor. Belediyelerden gelen tankerler oluyor ancak bu yeterli değil. Daha önceden il dışına çıkıp geri dönen insanların sayısı da artmaya başladı. Su tükenme noktasına geldi. Su isteyen insanlara yarım litre su verilebiliyor. Şebeke suyunun artık verilmesi için çalışmaların hızlıca yapılması gerekiyor. Kullanım için şebeke suyunun klorlanıp hem bakteriyel hem de kimyasal yönden tetkik edilmesi gerekiyor. 7 tanker su dağıtımı yapıyor. Bunun artırılması gerekiyor.”