Karar'ın haberine göre; afet tıbbı konusunda dünyada önde gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, geçtiğimiz günlerde arama kurtarma çalışmalarının en az 14 gün devam etmesi gerektiğini kaydetti. Sever, "Zaman geçtikçe enkazdan sağ çıkan hasta sayısı azalıyor, ancak bu az sayıda hastanın hayata tutunma imkanı, erken dönemlerde çıkarılanlara göre çok daha yüksek. Çünkü yaraları hafif olduğu için enkaz altında daha uzun süreler ile canlı kalabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 14 Şubat’ta Bakanlar Toplantısı'nın ardından gerçekleştirdiği açıklamada, hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde bitirilerek kesin sayıların ortaya çıkacağını söyledi. Hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceklerini de belirten Erdoğan, “Mart başı itibariyle 30 bin konutun inşasına hemen başlıyoruz. Birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır. Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamında konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır” şeklinde konuşmuştu.

Prof. Dr. Naci Görür ise Erdoğan'ın bu açıklamalarına karşı çıkmış ona sosyal medya hesabından seslenmişti. Görür, sosyal medya hesabı Twitter'dan şu ifadeleri kullanmıştı:

“Televizyondan duydum; Sayın Cumhurbaşkanımız, deprem bölgesinde kalıcı konutlara bir an önce başlanacağını duyurdu. İnsani açıdan bu yaklaşımı elbette anlıyorum ama naçizane tavsiyem, bu bölgenin tümünde mikro-bölgeleme çalışması yapmadan yerleşim alanları için yer seçilmemeli ve inşaata başlanmamalı. İnşallah bu sefer sesimi yetkililere duyurabilirim. Sevgiler.”

İHALELER BU HAFTA BAŞLIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sabah'a yaptığı açıklamalarda depremden etkilenen bölgelerdeki yeni şehir planını anlattı. Deprem bölgesine ilk etapta 250 bin konut yapılacağını açıklayan Bakan Kurum, arama-kurtarma çalışmalarına geç başlanmasına ve ekiplerin depremden sonra uzun bir süre her bölgeye gitmemesine rağmen hasar tespiti tamamlanan illerde hızlıca adım attıklarını söyledi.

Bakan Kurum, aşama aşama yeni konutların yapımına başlayacaklarını, ilk ihalenin ise 22 Şubat yapılıp, mart ayında temellerin atılacağını ve yeni evlerin 3-4 katlı olacağını açıkladı.

Bakan Kurum, şunları söyledi:

"Şehrin 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacak ve daha güzelini yapabilecek anlayışla planlamaları başlattık. Depremin ağır hasar verdiği yerlere de yeni bir master plan çalışması yapıyoruz. Bu çalışma çerçevesinde vatandaşlarımızın, şehrimizin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla Türkiye'deki tüm mimarlarımızla bu işin en ileri gelenleriyle birlikte ortak bir çalışma başlattık. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik mühendislerimizle inceliyoruz. En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız."