Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015 yılında, sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği süreçte dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na “Çocuk katili” dediği gerekçesiyle “Kamu görevlisine hakaret ve “Türkiye Cumhuriyeti devletinin hükümetini alenen aşağılama” suçlarından hakkında dava açılan Selahattin Demirtaş’ın İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yargılanmasına bugün devam edildi. Demirtaş’ın katılmadığı duruşmada avukatı Fırat Epözdemir hazır bulundu. Ahmet Davutoğlu ile avukatları da duruşmaya katılmadı.

DAVUTOĞLU ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇTİ

Mahkeme, dosyaya giren yeni belgeler hakkında avukatları bilgilendirdi. Mahkeme, Ahmet Davutoğlu’nun, avukatları aracılığıyla mahkemeye dilekçe sunarak, Selahattin Demirtaş hakkındaki bu dosya kapsamındaki tüm işlem ve taleplerinden feragat ederek, şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi.

“MİLLETVEKİLLİĞİNİN KALDIRILMASI, AİHM KARARI İLE ANAYASA’YA AYKIRI OLDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR”

Demirtaş’ın avukatı Fırat Epözdemir duruşmada, “Müvekkilimizin milletvekilliğinin kaldırılması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı ile Anayasa’ya aykırı olduğu tespit edilmiştir. Müvekkilimiz, dava konusu mağdur (Ahmet Davutoğlu) hakkındaki benzer konuşmaları milletvekili olarak Meclis kürsüsünden yaptığı, getirtilen kayıtlardan ve aldırılan bilirkişi raporundan açıkça anlaşılmaktadır. Yasama sorumsuzluğu nedeniyle bu dava hakkında düşme kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

DURUŞMA 22 ŞUBAT’A ERTELENDİ

Mahkeme, Demirtaş hakkında aynı suçlamalarla başka illerde ve mahkemelerde devam eden dosyaların sonuçlarının beklenilmesine ve bir kısmı karara bağlanan dosyaların ise istinaftan dönmelerinin beklenilmesine karar vererek duruşmayı 22 Şubat 2023 tarihine ertelendi.