AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılışının yıl dönümünde videolu mesaj yayınladı.

"AYASOFYANIN DİRİLİŞİ BİR KEZ DAHA HAYIRLI OLSUN"

Erdoğan, videoyu Twitter hesabından şu ifadelerin yer aldığı notla paylaştı:

"Medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolü olan #AyasofyanınDirilişi bir kez daha hayırlı olsun. Bizlere bu günleri gösteren Rabbimize hamdolsun… İnşallah bu ulu mabedin kubbelerinden ezanların, salavatların, hatmi şeriflerin sesleri kıyamete kadar eksik olmayacak…"

UNESCO'DAN "ENDİŞE DUYUYORUZ" AÇIKLAMASI

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, geçen yıl camiye çevrilen Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişiklikleri bildirmesi için Türkiye'ye 1 Şubat'a kadar süre vermişti. Türkiye, 1985 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya'yı ve hemen ardından Kariye'yi geçen yıl camiye çevirmişti. Dünya Kültür Mirası listesinde olan her iki kültürel varlık da camiye çevirme kararı öncesinde müze statüsündeydi.

UNESCO, Dünya Kültür Mirası listesinde olan Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişiklikler için Türkiye'yi diyaloğa davet ederek, her iki kültür varlığının camiye çevrilmesinin etkileri konusunda endişeli olduklarını bildirdi.

Korunmayan varlıkların miras listesinden çıkarılma riski bulunuyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) bağlı Dünya Mirası Komitesi, Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişikliklerle ilgili Türkiye'den rapor istedi.