Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenliyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Kendi ülkelerini karalamak dışında bir iş bilmeyenler, kafalarını kaldırıp dünyaya baksalar bu gerçeği görecekler.

"Ülkeler maske ve koruyucu malzeme kavgası verirken biz rahatça ihtiyaçlarımızı karşılayabildik. Üretim ve dağıtım zinciri çöküp insanlar temel ihtiyaç malzemelerine erişmekte güçlük çekerken biz hiçbir sıkıntı yaşamadık. Sadece finans gücüyle böylesine büyük ve derin krizlerin aşılamayacağını, büyük ekonomilere sahi ülkelerin durumu açıkça ortaya koyuyor. Ortaya çıkan tablo ülke ve millet olarak sahip olduğumuz potansiyeli her alanda harekete geçirebilmek için sahip olduğumuz imkana işaret ediyor.

40 BİN YENİ SAĞLIK PERSONELİ ALINACAK

"Sağlık hizmetlerinde herhangi bir krize izin vermedik, vermeyeceğiz. Özellikle hastanelerde sunulan hizmetlerde elbette bazı aksaklıklar, gecikmeler yaşanabilmektedir.Bunların önüne geçecek tedbirleri de en kısa sürede alacağız. Sanayi üretiminde kesintiye mahal vermeyecek bir sistemi salgının ilk günlerinde kurmuştuk. Belirlenen yaş grubunun üzerindeki herkesin özellikle de ileri yaş grubundaki vatandaşlarımızın aşılarını olmaları, salgının ağır sonuçlarının azaltılmasına katkıda bulunacağını hatırlatmak istiyorum.

"Okul tartışması da artık sona ermelidir. Okullardaki yüz yüze eğitim öğretim kesinlikle devam edecektir.

"Sağlık Bakanlığımıza 40 bin yeni sağlık personeli alınacağının müjdesini de milletimizle paylaşmak istiyorum.

"Genç işsizliği önlemek için 251 OSB bölgesinde açmayı taahhüt ettiğimiz mesleki eğitim merkezlerinden 87'sini faaliyete geçirdik. 164 merkezi de ocak ayında açıyoruz. Böylece milletimize istihdamı artırma konusunda verdiğimiz bir taahhüdü daha yerine getirmiş oluyoruz. Bütçe disiplininden taviz vermeden ülkemizi büyütecek her adımı desteklemeye devam ediyoruz.

Ülkemizin bu yıl yüzde 8 artış gösteren elektrik talebini herhangi bir sıkıntıya meydan vermeden karşıladık. Avrupa'da, ekranları başında bizi izleyen milletime özellikle sesleniyorum, doğalgaz fiyatları 2020 yılı başındaki 115 dolar seviyesinden 1100 dolar, hatta günlük piyasada 1500 dolar seviyesine kadar çıktı. Buna karşılık biz ülkemizdeki vatandaşlarımızın konutlarda tükettiği doğalgazı halen yaklaşık 150 dolardan veriyoruz. Rakamlar çok açık net ortada. Alış fiyatımıza göre baktığımızdaysa doğalgazı hanehalkıuna yüzde 70 indirimle vererek 50 milyar liralık sübvansiyon yaptığımızı söyleyebiliriz.

ELEKTRİK FATURALARINDAKİ TRT KATKI PAYINI KALDIRIYORUZ

Elektrik faturalarıyla ilgili KONUŞAN Erdoğan, "Küresel düzeydeki tüm bu yükselişe rağmen elektriği maliyetin yarısı düzeyde vatandaşlarımıza vererek 17 milyarlık bir sübvansiyon yaptık. Bir başka ifadeyle her vatandaşımıza yıllık bin 500 liranın üzerinde enerji desteği vermiş olduk. Elektrikte önümüzdeki yıl TRT payı ile enerji fonu kesintilerini de kaldırma kararı aldık." diye konuştu.

PETROL FİYATLARI 80 DOLAR SEVİYESİNE KADAR YÜKSELDİ

Petrol fiyatları 2020 başındaki 42 dolardan 80 dolar seviyesine kadar yükseldi. Eşel mobil sistemiyle alacağımız vergiden 60 milyar lirayı bulan bir fedakarlık yaparak akaryakıt fiyatlarını dengede tutmanın gayreti içinde olduk. Bu yıl elkektriği maliyetinin yarısıı düzeyinde vatandaşlarımıza vererek 17 milyar liralık sübvansiyon yaptık. 2021 yılı için vatandaşlarımızın cebinden 127 milyar liralık ilave bir meblağın çıkmasını önledik. Her vatandaşımıza yıllık 1500 liranın üzerinde bir enerji desteği vermiş olduk.