HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Cumartesi Anneleri 942. haftada kayıplarla buluşma mekanı olan Galatasaray Meydanı’na çıktı. Anayasa Mahkemesi’nin Galatasaray Meydanı’na ilişkin ihlal kararına rağmen Cumartesi Anneleri’nin 942. hafta buluşmasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdikleri eylemlerinin 942’nci haftasında, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak istedi.

Ancak kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının eyleminden önce polis, gözaltı araçları ve çevik kuvvet polislerinin takviyesiyle meydandaki ablukayı artırarak, açıklamaya izin vermedi. Basın darp edilerek uzaklaştırıldı. Açıklamaya destek veren HDP Milletvekili Musa Piroğlu polis ablukasına alındı. Basının görüntü alması engellendi.

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelenlerin açıklama yapmasına izin vermeyen polis, ardından Cumartesi Anneleri’ni gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar şöyle:

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun ve kızı Besna Tosun, gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır, gözaltında kaybedilen Hüsamettin Yaman'ın kardeşi Feyyaz Yaman,  gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi Faruk Eren, gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin'in kardeş İrfan Bilgin, gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Ali Ocak, Cumartesi Anneleri'nin çevirmeni Zekine Türkeri, Cumartesi insanları Kenan Yıldızerler, Arzu Aksakal.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın AYM kararına rağmen yasaklı olmasını ve Galatasaray'a çıkan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın gözaltına alınmasını İHD İstanbul Şubesi'nde yaptığı basın toplantısında protesto etti. Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in ablası İkbal Eren okudu. Eren, şunları söyledi:

"942 haftadır devam eden Türkiye’nin en uzun soluklu barışçıl buluşmalarını sürdüren bizler; hukuki hiçbir neden olmaksızın 243 haftadır engelleniyor ve gözaltına alınıyoruz.

Engelleme ve gözaltılara yönelik herhangi bir idari işlem olmaksızın yapılan bu uygulama hukuksuzdur, suçtur. Anayasa’nın ve yasaların inkârıdır.

Biz Anayasa’yı, Anayasa Mahkemesi kararını, uluslararası sözleşmeleri dayanak göstererek Galatasaray’da basın açıklaması yapmak istiyoruz. Bizi engelleyenlerin, gözaltına alanların hiçbir hukuki dayanağı olmadığını Anayasa Mahkemesi, Maside Ocak kararında belirtti. Bizi engelleyenler, gözaltına alanlar ve bu talimatı verenler Anayasayı kasten ihlal ediyorlar. Haklılığımız, meşruluğumuz karşısında söyleyecek sözleri yok o yüzden kaba güce başvuruyorlar. Yüzlerce ağır silahlı polisle karşımıza çıkıyorlar.

Bütün bunlar yaşanırken AKP seçim bildirgesinde, toplanma ve gösteri özgürlüğünün kullanımını kolaylaştıracağını, güvenlik güçlerini bu yönde eğiteceklerini söylüyor. “Anayasa bizi bağlamaz” diyenler şimdi bize hak ve özgürlük vadediyor. Bu ikiyüzlü tutuma son verin! Biz hak ve özgürlüklerimizi koruma ve kullanma konusunda kararlıyız. Size rağmen bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz! Galatasaray Meydanı bizim, Galatasaray Meydanı hepimizin!”