Haber: Fatoş Erdoğan

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “hak ihlali” kararına rağmen Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri'nin  açıklama yapmaları engellendi.

Cumartesi Anneleri, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına uyun çağrısıyla Galatasaray'a çıktıkları dördüncü haftada da gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri, AYM'nin verdiği hak ihlali kararı sonrasında "Galatasaray Bizim, Galatasaray Hepimizin. Vazgeçmiyoruz" şiarıyla Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yapmak istediği için bu haftada gözaltına alındı.

Gözaltında kaybedilenlerin aileleri Cumartesi Anneleri ve hak savunucularının, Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği barışçıl buluşmalar, 700. haftadan itibaren keyfi bir biçimde yasaklandı ve polis şiddeti ile engellendi. 

"YASAKLAMA EVRENSEL HUKUKA VE ANAYASA'YA AYKIRIDIR"

Cumartesi Anneleri’nin konuya dair  Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptıkları başvuru “hak ihlali” kararı ile sonuçlandı.

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği yetkililere “yargı kararlarına uyun ve bu hukuk dışı saldırıları durdurun” çağrısında bulunmak için dört haftadır Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isterken gözaltına alınıyor.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı'nı yasaklamanın evrensel hukuka, Anayasa’ya ve ilgili yasalara aykırı olduğunu, keyfi olduğunu, haklarını ihlal ettiğini belirterek çıktığı Galatasaray Meydanı’nda desteğe gelen hak savunucularıyla beraber gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle:
1. Zübeyde Tepe
2. Hanife Yıldız
3. İrfan Bilgin
4. Mikail Kırbayır
5. İkbal Eren Yarıcı 
6. Ali Ocak
7. Besna Tosun
8. Ayşe Tepe 
9. Hasan Karakoç
10. Hüseyin Ocak
11. Ali Tosun 
12. Gülseren Yoleri
13. Fırat Akdeniz - İHD Diyarbakır Şube Kayıplar Komisyonu/kayıp yakını
14. Arat Dink 
15. Sevil Turgut - İHD Ankara Şube Eşbaşkanı - İHD MYK üyesi 
16. Ümit Efe - TİHV İstanbul Temsilcisi 
17. Coşkun Üsterci - TİHV Genel Sekreteri 
18. Veli Saçılık
19. Nazım Dikbaş
20. Hatice Korkmaz
21. Hünkar Yurtsever
22. Arzu Eriş
23. Bilal Yıldız
24. Taylan Bekin
25. Elçin dayanır

Yaşanan gözaltılar sonrasında ise "Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon" bir açıklama yayımladı.

"GALATASARAY'DA OLMAK ANAYASAL HAKKIMIZDIR"

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasını hak ihlali olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, Galatasaray’daki buluşmalarımız polis şiddeti ile engellenmeye devam ediyor.

İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi’nin kendilerini bağlayan kararını uygulamıyor.

"ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI KESİNDİR"

Dört haftadır hiçbir gerekçe gösterilmeden, hiçbir suç bildiriminde bulunulmadan Galatasaray’da basın açıklaması yapmamız engelleniyor, gözaltına alınarak özgürlüğümüzden yoksun bırakılıyoruz.

944.haftamızda da aynı hukuksuzluk devam etti. 25 kayıp yakını ve hak savunucusu gözaltına alındı. Bu sefer de gazetecilerin mesleklerini yapmaları zor kullanılarak engellendi.

Anayasa Mahkemesi kararları kesin niteliktedir. Devletin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Bu bağlayıcılık nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi’ni etkili bir iç hukuk yolu olarak kabul etmektedir.

İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak, mahkemenin etkili bir yargısal mekanizma olduğunu reddetmektedir.

"GALATASARAY, HAFIZA MEKANIMIZDIR"

944. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz:

Kamu gücünü kullanan tüm aktörler, kesin ve bağlayıcı nitelikteki Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır.

Anayasal hükümlere uymamak, hukukun üstünlüğü ilkesinin ve bu ilkenin temel alındığı anayasal düzenin ağır bir biçimde ihlali demektir. Hiç şüphe yok ki bu durum ihlale neden olan ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğurmaktadır.

944. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz:

Galatasaray, varlığı inkâr edilen sevdiklerimizi zamana kaydettiğimiz hafıza mekanımızdır. Geçmişte yaşananları bugüne ve geleceğe aktarma çabamızın bir parçasıdır. Galatasaray’da olmak anayasal hakkımızdır. Bu hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz".