Haber: Fatoş Erdoğan

8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen ve 7'si çocuk 25 kişinin ölümüne neden olan Çorlu Tren Katliamı'nın davası Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.  Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki duruşma öncesi Aileler ve katılımcılar,  Santral Parkı’ndan adalet talebiyle mahkemeye yürüyüş gerçekleştirecek.

corlu-3

Dosyaya eklenen 9 kişi ile birlikte sanık sayısı 13’e çıkan Çorlu Tren Katliamı Davası’nda bugüne kadar gerçekleştirilen duruşmalarında yalnızca dört alt düzey sanık yargılanıyordu.  Bugün görülecek duruşma 9 sanık açısından ilk duruşma olacak. 9 sanıktan 2'si  bugün görülecek duruşmaya katılmayacak.  2 sanık başka bir dosyada ihaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla yargılanıyor.

Dördüncü yılına giren davada Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) üst kademe yetkilileri hakkında iddianame düzenlenmemiş, bu kişiler yargı denetimi dışında bırakılmak istenmişti. Ancak dosyaya giren yeni bilirkişi raporları ile TCDD üst yöneticilerinin sorumluluğu ortaya çıktı ve 16 Mart 2021 tarihli duruşmada mahkeme, ilgililer hakkında iddianame düzenlenerek mevcut dosya ile birleştirilmek üzere dava açılmasına karar verdi.

Bu raporlara rağmen soruşturma dosyasının savcısı Galip Özkurşun’un yaklaşık bir yıl boyunca iddianame düzenlememesi karşısında, Türkiye tarihinde eşine az rastlanacak bir biçimde Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, görevini gereği gibi yerine getirmeyen savcı Galip Özkurşun hakkında suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etmişti. 

Ailelerin ısrarlı takibi sonucunda TCDD 1. Bölge Müdürlüğü yetkilisi dokuz kişi hakkında iddianame düzenlendi ve dava açıldı.  Yeni iddianamede, 1. Bölge Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu hariç tüm sanıklar açısından basit taksirden ceza isteniyor. TCDD Genel Müdürlük yetkilileri ise dosyaya hiç dahil edilmedi. 

Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki duruşma öncesi aileler ve katılımcılar,  Santral Parkı’ndan adalet talebiyle mahkemeye yürüyüş gerçekleştirecek.