Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'deki günlük basın toplantısında yaptığı duyuruda, Bakan Vang'ın ziyaretinde ABD'li yetkililerle ikili ilişkileri ve ortak kaygı konusu uluslararası ve bölgesel konuları ele alacağını belirtti.

Çinli Bakan'ın farklı toplum kesimleriyle dostane temaslarda bulunacağını ifade eden Sözcü Mao, Vang'ın, "Çin'in ABD ile ilişkilerindeki ilkeli tutumunu ve meşru kaygılarını muhataplarına ileteceğini" kaydetti.

Mao, ziyaretten beklentilerine ilişkin, "ABD tarafının, iki ülke liderlerinin vardığı mutabakata uygun olarak iletişimi ve diyaloğu güçlendirmek, pratik işbirliğini genişletmek, farklılıkları uygun şekilde yönetmek ve ikili ilişkileri yeniden sağlam ve istikrarlı gelişim doğrultusuna sokmak için Çin ile birlikte çalışacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

- ABD-Çin ilişkilerinde diyalog arayışları

Vang'ın ziyareti, ABD-Çin ilişkilerinde jeopolitik ve ekonomik rekabetin yarattığı gerilimlerin ardından ilişkilerde diyalog arayışlarının arttığı bir dönemde kritik önem taşıyor.

Çin'e ait yüksek irtifa balonunun şubatta ABD hava sahasına girmesinin yol açtığı kriz nedeniyle durma noktasına gelen Washington-Pekin ilişkilerinde son dönemde üst düzey temasların yoğunlaştığı gözleniyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın balon krizi nedeniyle iptal etiği Çin ziyaretini haziranda yapmasının adından temmuzda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry, ağustosta ise Ticaret Bakanı Gina Raimondo ülkeyi ziyaret etmişti.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Senatör Chuck Schumer başkanlığındaki bir grup senatör de bu ayın başında Çin'i ziyaret etmiş ve Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından kabul edilmişti.

ABD'nin California eyaleti Valisi Gavin Newsom da bugünlerde ziyaret için Çin'de bulunuyor.

- APEC Zirvesi ve Biden-Şi görüşmesi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in kasımda ABD'nin San Francisco şehrinde yapılacak Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'ne katılması ve burada Başkan Joe Biden ile görüşmesi planlanıyor.

Çin Dışişleri Bakanı Vang'ın yapacağı ziyarette, Şi'nin zirveye katılımı ve Biden ile muhtemel görüşmesinin detaylarının ele alınması bekleniyor.

Biden ve Şi, en son Kasım 2022'de Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşmüştü. Bu yıl Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki G20 Zirvesi'ne Biden katılırken, Çin lideri katılmamıştı.