Gana ve Fildişi Sahili gibi önemli kakao çekirdeği üreticisi ülkelerde yaşanan kuraklık, küresel kakao fiyatlarını rekor seviyelere çıkardı. Bu durum, dünyanın önde gelen çikolata üreticilerini fiyat artışı konusunda uyardı.

Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre; New York Emtia Borsası'nda kakao fiyatları ton başına 6.000 dolara yükselerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bazı analistler, fiyatların mevcut seviyelerden gerileyebileceğini öngörürken, diğerleri fiyatların yükselmeye devam edeceğini belirtiyor.

Güney yarımkürede yaşanan El Nino'nun etkisiyle özellikle Batı Afrika'da havanın kuruması, kakao fiyatlarını son bir yılda iki katından fazla artırdı. Önde gelen kakao üreticileri, hastalık ve El Nino'nun neden olduğu kuraklıkla mücadele ediyor.

Fildişi Sahili'nin kakao ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39'luk bir düşüş yaşanırken Gana'nın ihracatı da yüzde 35 azaldı. Bu durum, küresel pazarda kakao arzında endişelere yol açıyor.

Yükselen kakao fiyatları tüketicilere yansıyor ve büyük çikolata üreticilerini zorluyor. Hershey gibi şirketler, fiyat artışı ihtimalini değerlendiriyor ve tüketicilere yansıtabileceği uyarısında bulunuyor.

2023 yılında kakao fiyatlarında iki farklı senaryo öngörülüyor. Bazı tahminlere göre fiyatlar artmaya devam edecekken diğerleri fiyatların gerileyeceğini düşünüyor. Küresel pazarın arz açığı devam ettiği için fiyatların yüksek seviyelerde kalması bekleniyor.