HABER: AYHAN ÇİMENDAĞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Ocak günü Denizli’de toplu açılış töreni gerçekleştirdi. Gerçekleştirilecek tören öncesi Denizli’deki vatandaşlar telefonlar ile AKP İl Başkanı Yücel Güngör ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Osman Zolan’ın sesinden otomatik kayıt ile aranarak açılışa davet edildi.

Tören öncesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca yapılan aramaların Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu söyleyerek tepki göstermişti. Karaca’nın konuya tepki göstermesinin ardından yanıt AKP İl Başkanı Yücel Güngör’den geldi. Güngör katıldığı bir televizyon programında Karaca’nın KVKK tepkisiyle ilgili şunları söyledi:

“Bazıları muhalefet olsun diye sözler söylemişler eleştirmişler. Buradan direkt söyleyeyim Gülizar Biçer Karaca birkaç bir şey yazmış. Bırakın böyle şeylerle uğraşmayı, sizde yapın, biz yaptık, daha güzelini yapacağız. Ben bu durumu şöyle değerlendiriyorum. Denizli’de yapılan bütün yatırımları bütün Denizlililerin bilmeye öğrenmeye hakkı var. Örnek vereyim Honaz Tüneli’nin açılışını biz yaptık. Bu sadece Denizlililere yapılan bir yatırım. Ama oradan bütün Türkiye’deki hangi görüşe sahip olursanız olun, kim olursanız olun, ister yabancı olun, ister yabancı olmayın ama oradaki geçişlerde o kapılar herkese açık. Bu aslında sizin ömrünüzü uzatıyor yani 20 dakikalık bir vakit harcayacağınız yerde, siz oradan 5 dakika içerisinde gideceğiniz yolu tamamlıyorsunuz. 15 dakika ömrünüzden zaman kazanmış oluyorsunuz. Buradaki bütün yatırımlara baktığımızda bütün Denizlililerin Honaz Tüneli’nin açılışından haberi olmasın mı?”

“YÜZLERCE VATANDAŞ BİZİ ARAYIP ŞİKAYET ETTİ”

Güngör’ün konuşmasının ardından CHP’li Karaca bugün gündemi değerlendirmek için yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

“Ben Denizli milletvekiliyim. Denizlili yurttaşlarımızın bu şikayetimi dile getirmek benim temel görevlerim arasında. AKP İl Başkanı çıktı beni de davet etti. Sosyal medyasında bir basın bürosuna da haber yaptırdı. Ardından bir televizyon programında beni eleştirdi. Ben yurttaşlarımızın sekiz defa dokuz defa on defa sürekli sesli mesajlarla aranmasını eleştirip kişisel verileri koruma kanununa göre suç işledikleri ifade ettim ama beyefendi dedi ki: 'İşte Honaz tüneline de mi karşısınız? Zaten siz hep her şeye karşısınız. Zafer Havaalanı’na da karşısınız.' Evet değerli arkadaşlar biz Zafer Havaalanı’na karşıyız. Neden mi karşıyız? Değerli arkadaşlar Zafer Havaalanı 2022 yılında o Zafer Havaalanı yap işlet devret modeli ile yapan şirkete 1 milyon 317 bin 733 yolcu garantisi vermiş. 2022 yılında kaç kişi girmiş biliyor musunuz? Kaç kişi o havaalanını kullanmış? Sadece 24 bin 851 kişi. Yani milletin Denizlileri hemşerilerimin 85 milyonun cebinden 2022 yılında 6 milyon 847 bin 676 Euro çıkmış. Bugünkü kurla milyon 138 milyon Euro. Değerli arkadaşlar Zafer Havaalanı maliyeti 50 milyon Euro ve 2044 yılına kadar bu garanti ödemesi imzalanmış. Söz verilmiş. Sözleşmeye bağlanmış. 208 milyon Euro bizlerin tüyü bitmemiş yetimin hakkı bu şirketlere devredilecek işte bu nedenle biz kamu kaynaklarının yandaşlara aktarılmasına ilişkin yapılan bu işlemlere elbette ki karşı oluruz çünkü bu ülkede bugün doğan bir çocuk 51 bin TL borç ile doğuyor. Bir yılda 138 milyon TL’yi Zafer Havaalanı yapacak şirketin cebine indirebiliyor.

Bir araştırma yaptım 755 bin Denizli de seçmen var yani bu demektir ki ortada ama 18 yaşından büyük seçmenler aranmış ise Denizli de 755 bin - 800 bin kişi ara aranmıştır. Bir yurttaşımız şunu yazdı: '8 yıl oldu Denizli'den ayrılalı. Tam 9 defa arandım.' dedi. Her bir aramanın maliyeti 70 bin TL civarında 60 bin ya da 70 bin TL civarında. Değerli arkadaşlar eğer 800 bin kişi ortalama çünkü bir kez aranan var 9 defa aranan var. Ortalama bir kişi 5 defa arandığında bedel kaç para oluyor? Şimdi buradan soruyorum aramayı yapanlara bu masrafı kim karşıladı? Cebinizden mi karşıladınız yoksa kamu kaynaklarından mı karşıladınız? Bunu soruyorum vatandaşların tepkileri karşısında telefon numaralarını kimden edindiklerini söylemediler.”