Türkiye’de yoksulluk gibi evsizlerinin sayısının da her geçen gün arttığını dile getiren CHP Manisa Milletvekili Aday Adayı Balaban yaptığı açıklamada, iktidarın evsizler konusunda herhangi bir politikasının olmadığını ifade etti.

 “DEVLETİN ELİNDE KESİN BİR SAYI YOK”

İktidarın ve devletin hiçbir kurumunun elinde Türkiye’de sokakta yaşayan vatandaş sayısı ile ilgili kesin bir verinin olmadığına dikkat çeken CHP’li Balaban, evsiz vatandaş sayısına derneklerin veya sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalarla ulaşılabildiğini dile getirdi.

CHP’li Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de gittikçe büyüyen sorunlar yumağına artık her geçen gün sayısı artan evsiz vatandaşlarımızda eklendi. Ancak evsiz kalan vatandaşlarımızla ilgili elimizde hiçbir veri yok. Ne TÜİK’in elinde ne de devletin herhangi bir kurumunun elinde sokakta yaşayan vatandaş sayısı hakkında bir bilgi yok. Türkiye için önemli olan bir konu hakkında çeşitli dernekler ve sivil toplum kuruluşları çalışma yapıyor. Evsizlerle ilgili çalışma yapan derneklerin açıklamalarına baktığımızda ise bugün Türkiye’de 100 binden fazla sokakta yaşayan vatandaşımızın olduğunu söylemek mümkün. Korkumuz bu sayının daha da artması. Özellikle büyükşehirlerde sokakta yürüdüğünüzde sıklıkla evsiz kalmış vatandaşlarımız ile karşılaşmak mümkün. Çoğu oldukça yaşlı olan bu vatandaşlarımızın kışın soğuğunun kendini hissettirdiği bugünlerde sokakta yaşamalarına müsaade etmek hiçbir vicdana sığmamaktadır. Ancak bu gerçeği görmek için sokağa çıkmak ve o vatandaşlarımızın yanında olmak gerek. Her zaman olduğu gibi sorunları görmezden gelen iktidar, sokakta vatandaşın yanında olmadıkları ve saraylarında oturdukları için evsiz sorunun da görmemektedir.”

“EN TEMEL HAKLARINDAN DAHİ MAHRUM YAŞIYORLAR”

Açıklamasında vatandaşın en temel hakkının insanca yaşamak olduğunu belirten CHP’li Balaban, evsiz vatandaşların ikametgahları olmadığı için en temel hakkı olan oy kullanma hakkını bile yerine getiremediğini ifade etti.

CHP’li Balaban açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Evsizlik yalnızca sokakta yaşamak demek değil, temel haklarından mahrum olmak anlamına da gelmektedir. Bir taraftan barınamıyorlar, ısınamıyorlar, bir taraftan da kamu kurumları ve derneklerin yardım etmesiyle yalnızca bir öğün karnı doyurabiliyorlar. Toplumsal dışlanmanın yanında temel hakkı olan insanca yaşama hakkını ve demokrasinin gereksinimi olan oy kullanma hakkını kullanamıyorlar. Bir ikametgahları olmadıkları için ülkesinin kaderine yön verecek oy kullanma haklarını yerine getiremiyorlar. Her ne kadar iktidarı değiştirmek için sandığa gitmek istese de bunu yapamıyorlar. Şimdi önümüzde bir seçim var. Ancak Türkiye’deki 100 bine yakın evsiz vatandaş ikametgahları olmadığı için oy kullanamayacak.”

“SORUNLAR ÇÖZÜLENE KADAR GEREKİRSE UYUMAYACAĞIZ”

CHP’li Balaban açıklamasında son olarak, parti olarak her zaman mağdurların yanında olduklarının vurgusunu yaparak sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “AKP iktidarının yıllardır her alanda uygulamaya koyduğu yanlış politikalar sebebiyle sorunların çözülmesi mümkün değil. Bu iktidardan her geçen gün sayısını arttırdığı evsizlerin sorununu çözmesini de beklemiyoruz. CHP olarak her zaman mağdurların yanında ve sesi olmaya devam edeceğiz. Bu iktidardan kurtulacağımız seçimlere az kaldı. Yaklaşık 100 gün sonra, bu iktidardan kurtulduğumuz gün olacak. CHP’nin iktidarında bizler de halkımızın takdiriyle mecliste yer aldığımızda tüm mağdurların sıkıntılarını çözmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çok çalışacağız. Sorunlar çözülene kadar gerekirse uyumayacağız.”