Haber: Hülya Kılınç

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz'ın, Manisa'daki hazine arazilerinin Birleşmiş Milletler Fonu'yla Suriyeli sığınmacılara verilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığından talimat aldığı, ancak kabul etmediği yönündeki açıklamasını meclise taşıdı. 


FAO PROJESİNDE SIĞINMACILARA ARAZİ VERİLECEĞİ BELİRTİLİYOR 


Bakırlıoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın cevaplaması istemiyle meclise verdiği soru önergesinde Cumhurbaşkanının himayelerinde aralarında Manisa’nın da bulunduğu beş ilde geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de kalıcı olarak kalmalarına imkan vermek için kendilerine hazine arazilerinin verileceği iddialarına dikkat çekerek “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan proje kapsamından sığınmacılara verilecek arazilerin Manisa Yunusemre ilçesi Recepli, Örselli, Karaveliler mahallelerinde olacağı ve 30 ila 50 dönüm arazi verileceği belirtilmektedir. Bu amaçla hazırlanan Manisa Valiliği tarafından imza altına alınan protokolde sığınmacılardan asli unsur olarak bahsedilmesi sığınmacıların ülkelerine dönmeyeceği izlenimi vermektedir.”ifadesini kullandı. 


CHP'li Bakırlıoğlu, soru önergesinde  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a şu soruları yöneltti: 

1. Ülkemizde bulunan geçici koruma statüsündeki sığınmacılara hazine arazisi verileceği iddiaları doğru mudur?
Doğru ise;
2. Bu projeden kimler yararlandırılacaktır? Vatandaşlığa alınan Suriyeli vatandaşlar mı, yoksa halen geçici sığınmacı statüsünde veya ikamet izni olan düzenli göçmenler mi yararlandırılacaktır?
3. Hangi ilde kaç sığınmacıya ne kadar hazine arazisi verilmesi planlanmaktadır?
4. Proje uluslararası hangi kurum ve kuruluşlarla yürütülmektedir, ülkemizde hangi kurum ve kuruluşlar bu işle görevlendirilmiştir?
5. Bu şekilde daha önce geçici koruma statüsünde ülkemizde bulunan sığınmacılara verilen hazine arazisi var mıdır? Varsa hangi, illerde ne kadar arazi sığınmacılara verilmiştir veya tahsisi edilmiştir?