Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), salgın koşullarında devam eden ekonomik krizin, Türkiye’de kitlesel işsizliği patlatabileceği uyarısı yaptı ve kredi borçlarının ertelenmesi istedi. CHP'nin sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve esnaf çalışmalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, KOBİ iflaslarındaki artışa dikkat çekerek, “sadaka verilir gibi” hibe desteği verildiğini söyeldi. Esnafın aldığı desteklerin Bağ-Kur prim borçlarını dahi karşılamadığını ifade eden CHP’li Ağbaba, “Ceplerinden üzerine ekleyebilen esnaf ancak prim borcunu ödeyebildi. Kredi üstüne kredi çekmek zorunda kalan esnaf borç batağına saplandı. Biriken borçlarını ödeyemeyen daha fazla esnafın kepenk kapatmaya devam ettiğini istatistikler bize gösteriyor.” diye konuştu.

ESNAF DESTEKSİZ BIRAKILDI

Cumhuriyet gazetesine konuşan Veli Ağbaba, şu bilgileri verdi. “Yılın ilk 6 ayında iflas eden esnaf sayısı ise 47 bin 572 oldu. Ortalama bir ilçe nüfusundan fazla sayıda esnaf, 16 aydır içinde bulunduğu dar boğazdan çıkamadığı, bu süreçte desteksiz bırakıldığı, üstüne de iktidar tarafından sürekli borçlandırıldığı için kepenk kapatmak zorunda kaldı.”

Ağbaba, her 100 KOBİ’den 84’ünün borcu bulunduğunu belirterek, “BDDK verilerine göre KOBİ’lerin bankalara borcu yaklaşık 950 milyar TL. Yine Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Mayıs 2021’de kapanan şirket sayısı 556 oldu. Yüksek faizli krediler, artan döviz kurları ve ekonomide yaşanan belirsizlikler Türkiye’de şirketlerin toplu halde iflasına neden oluyor” dedi.

“KİTLESEL İŞSİZLİK PATLAMA YAPABİLİR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, hem esnaf hem küçük ve orta boy işletmelerin iflas artışlarındaki hızın ilerleyen dönemlerde daha da artması halinde kitlesel işsizliğin patlama yapabileceği uyarısı da yaptı.