Haber: Hülya Kılınç-Tunay Aktaş 

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Uludağ, Irak'ın kuzeyinde PKK'nın saldırısında şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Enis Budak'ın cenazesinde yaşananları değerlendirdi.

ilksen uludağ chp

 
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yönelik bir grup tarafından yapılan provokasyonun planlı ve programlı olduğunu ifade eden Özalper, hatta cenaze töreninin yapılacağı Saruhan Bey Cami'sine o gün dışarıdan getirildiğini tespit ettikleri bu kişilere kumanya dağıtımının yapıldığını ileri sürdü. 


“CENAZEDE PROVOKASYON OLACAĞI UYARISI YAPILDI”


CHP Lideri Özel'in Manisa'dan Ankara'ya ayrılmak üzereyken şehit haberini aldığını ve cenazeye katılmak için programını iptal ettiğini kaydeden Özalper, yaşananları şöyle anlattı “Şehit cenazesinin saatiyle ilgili sürekli bir değişiklik oldu. Biz öncesinde organizasyonumuzu yaptık. Tüm örgütümüze bilgi verdik. Bu şekilde toparlanarak havaalanına gittik. Askeri havaalanına çok fazla kişi alınmamasına rağmen, oldukça kalabalıktı. Şehit Ailesinin hepsi oradaydı ve bizi inanılmaz güzel karşıladılar. Herkese taziye dileklerimizi ilettik. 3 saat kadar aileyle birlikte şehidimizin cenazesinin gelmesini bekledik. Şehidimizin babası, kardeşi Yunus da oradaydı, genel başkanımızın dışında hiçbir partiden kimse yoktu. 
Cenazede provokasyon olacağı yönünde ilk duyumlar cenazenin yapılacağı günün sabahı gelmeye başlamıştı bize. Biz hem emniyetimizi uyardık bu noktada, hem de örgütümüze, üyelerimize, şehidimize saygı gösterilmesi ve olabilecek provokasyonlara cevap verilmemesi yönünde tüm gençlik kollarımıza, kadın kollarımıza,  üyelerimize mesaj atarak bunu bildirdik. Bizim bilgimiz dahilindeydi.”


“CAMİYE YERLEŞTİRİLMİŞ BU KİŞİLERE KUMANYA DAĞITILMIŞ” 


Cenaze töreninin yapıldığı alanda üniformalı güvenlik gücünün yetersiz olduğunu kaydeden Özalper, “Sivil güvenlik sayısı yeterliydi ama, caydırıcı olması açısından üniformalı güçlerin olması daha caydırıcı olacaktı. Çok da kalabalık bir grup değildi aslına bakarsanız. Yerleştirilmiş hazır kıtalardı bunlar. Çünkü saat ikide bizim gençlik kollarımız camiye gelmeye başladı. Önce ikindi namazı denmişti cenaze töreni için. Bizim gençlik kollarımız camiyi kontrol ettiklerinde bu yerleştirilmiş kişilere kumanya geldiğini görüyorlar. Bu kişiler caminin belli yerlerine yerleştirilmişlerdi zaten.” dedi. 


“ŞEHİDİMİZİN NAMAZI İTİŞ KALKIŞIN, GÜRÜLTÜNÜN İÇİNDE KILINDI” 


Provokasyoncuların dışarıdan ve içeriden olduğunu ifade eden Özalper, taşıma toplama bir ekip yapıldığı görüşünü ifade etti. Cenazeye bu durumun yaşanacağını bilerek katıldıklarını anlatan Özalper“Çünkü şehit bizim de şehidimiz. Şehidimize sahip çıkmak, cenazesini kılabilmek için hep birlikte orada olmayı istedik. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in de, bizim de üzüldüğümüz şey şehidimizi istediğimiz şekilde uğurlayamamak oldu. Çok üzücüydü. Namazının bile itiş kakışın, gürültünün içinde kılınması bizi en çok üzen kısım oldu” diye konuştu. 


“CHP'NİN YENİ İL BAŞKANI OLARAK BENİ HEDEF GÖSTERDİLER” 


Cami avlusunda yaşanan karmaşada CHP'nin yeni il başkanı olarak kendisini de hedef gösterdiklerini kaydeden Özalper yaşananları şöyle anlattı “O arbedenin içinde ben de vardım.  İzmir ve Manisa'dan bazı arkadaşlar benim üzerime kapatarak beni dışarı çıkarabildiler. Hatta saçımı çekmişlerdi arkadan. O arada çekişmelerden saçım başım açılmıştı, başımı örttüler yeniden ve beni o şekilde dışarıya çıkardılar.  Bizim partililerimiz inanılmaz sağlıklı ve sağduyulu bir davranış sergiledi. Aynı tepkileri biz de vermiş olsaydık, orası çok daha kötü bir ortama dönüşebilirdi. Valinin arabasını bile tekmelediler olay anında. Öncesinde bir uyarıda da bulunmuştuk ama inanılmaz sağduyulu davrandı partililerimiz. Olayların daha fazla büyümesi önlendi.” 


PROVOKASYONCULAR HAKKINDA SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU 


Camideki grubu Manisa'nın Kırkağaç ilçesinden AKP'nin bir kadın aday adayının yönlendirdiğini ileri süren Özalper, aday adaylıklarını adaylığa dönüştürmek için, şehit cenazesi üzerinden siyaset yapmaya çalışılmasının utanç verici olduğunu dile getirdi. Özgür Özel'e karşı provokasyonda bulunanları tespit ettiklerini ve bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten Özalper, olayın hukuksal olarak araştırıldığını sözlerine ekledi. 


“BEN BİR ERKEK ÇOCUK ANNESİYİM! OLAYLARA SİYASET ÜSTÜ YAKLAŞIRIM”


Cenaze töreninin ardından Özgür Özel'in şehitliğe ve aileyi ziyarete gitmek istediğini ancak emniyetin güvenlik tedbirleri ve olayların daha da büyümemesi için Manisa'dan ayrıldığını anlatan Özalper, CHP Manisa olarak şehidin ailesine yaptıkları ziyareti ve sonrasını şöyle anlattı “Genel Başkanımız Özgür Özel'i uğurladıktan sonra şehit ailesinden bir kişi ve Ağrılılar Derneği başkanı arayıp bu işin kendileriyle alakalı olmadığını, yapanların provokatör olduğunu, Özgür Özel'in memleketinin çocukları olduğunu ve cenazede bulunmasının ne kadar kıymetli olduğunu dile getirdi. Ben de mümkünse yarın kendilerini ziyaret etmek istediğimi söyledim. Çünkü zaten, şehidimiz Enis Budak'ın ikizi Yunus'la ayrı bir bağ kurmuştuk. Ben bir erkek çocuğu annesiyim. Olaylara siyaset üstü bir yaklaşım içerisindeyim. Yaşananlara çok üzüldük. Yeniden Yunus'un elini tutmam gerekiyordu. “Biz buradayız, kardeşinin yerini dolduramayız ama  ablan var, genel başkan abin var, biz her zaman senin yanındayız” demek için orada olmamız gerekiyordu. Kendilerine gelmek istediğimizi haber verdik. Şehit Ailesi bizi çok güzel karşıladı. Kendileriyle ilgili bir sıkıntı olmadığını anlattılar. Bunun bir provokasyon olduğunu, gelen kişileri kendilerinin de tanımadığını ve engellemeye çalıştıklarını. Üzülerek cenazelerini layıkıyla uğurlayamadıklarını, “biz cenazemize yetişemedik bile, biz camideki hengameden dolayı ne gidebildik ne gelebildik aralarda sıkıştık” dediler. Biz en çok bunlara üzüldük.  Aileyi ziyaret ettikten sonra da 17 ilçe başkanımızla birlikte tekrar ziyaret ettik. Bunları basınla paylaşmak istemedik. Çok hassas noktalar. Yine aynı güzellikle karşıladılar bizi.”


SARUHAN BEY CAMİİ BİLİNÇLİ OLARAK MI SEÇİLDİ? 


Şehit ailesinin cenaze töreni için  Saruhanbey Camisinin bilinçli olarak seçildiğini ifade ettiğini aktaran Özalper, özellikle burasının seçilmesinin düşündürücü olduğunu vurgulayarak “Bugüne kadar tüm şehit cenazelerinin Hatuniye Camii'nden kaldırıldı.  Hatuniye Camii daha geniş bir alana sahip. Herkesin daha fazla birbirine ulaşabileceği ve protokol düzeni alınabilecek bir alandı. Neden böyle bir şey yapıldı biz de bilmiyoruz. Diliyoruz ki kötü niyetle yapılmış bir davranış değildir. Biz hepimiz bu ülke için varız. Hepimiz bu ülkenin iyi yerlere gelebilmesi için, Manisa'nın iyi yerlere gelmesi için mücadele ediyoruz. Biz iyi niyetli olduğunu düşünmek istiyoruz ama taktir halkımızın. Ama bugüne kadar Hatuniye Camii'nde yapılan cenazelerin, Saruhanbey Camii'nde yapılmış olması bizlerin de aklına çok değişik sorular getiriyor işin açıkçası. Herkes akıl süzgecinden bunu geçirir diye düşünüyorum.”görüşünde bulundu.