Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Medya İzleme Raporu’nun 42'ncisini yayınladı.

"37 YAYIN ORANINDA YAYINLANAN 19 HABERE ERİŞİM ENGELİ"

Ekim ayında da gazetecilere yönelik baskı ve sindirme uygulamaları sürdüğüne dikkat çekilen raporda, "Son aylarda haberlere erişim yasaklarında artış gözlemlendi. Başta mahkemeler olmak üzere yetkili kurumlar basın özgürlüğünü hiçe sayarak kararlar almaktan çekinmedi. Tespitlerimiz kapsamında, 37 yayın organında yayınlanan 19 haber konusuna erişim engeli konuldu" denildi.

RTÜK'TEN CEZA YAĞMURU

Rapora göre; FOX TV’deki ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat’ programı, HDP Eş Genel eski Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın konuk olduğu yayın nedeniyle incelemeye aldı. RTÜK, Halk TV ve Tele1’e de cezalar verdi.

BİR GAZETECİYE 11 AY 20 GÜN HAPİS CEZASI

Gazeteduvar'ın aktardığı raporda, geçen ay 30 gazetecinin 20 dava kapsamında hâkim karşısına çıktığı belirtilirken, davaların büyük çoğunluğunun ileri bir tarihi ertelendiği ve bir gazetecinin de 11 ay 20 gün hapse mahkûm edildiği aktarıldı.

Gazetecilerin haber takibi sırasında fiziksel şiddete uğradığı ve ölüm tehdidi aldığına da vurgu yapılan raporda, şunlar kaydedildi. 

"Tehditlerden biri 10 Ekim Ankara Gar Katliamı anması sırasında yaşandı. ANKA Haber Ajansı muhabiri Tamer Arda Erşin, işi anma sırasında güvenlik tedbiri almak olan bir emniyet mensubu tarafından küfürlere maruz kaldı ve ‘dörde bölünmekle’ tehdit edildi. Meslektaşımız şahsında yaşanan bu son olay vesilesiyle Ankara’da özellikle toplumsal olayları takip eden gazetecilerin yaşadığı bir gerçeği de vurgulama zorunluluğu da doğdu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti Ankara’daki toplumsal olayların istisnasız hepsinde gazeteciler, emniyet mensupları tarafından ya darp ya da tehdit edilmekte.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzasıyla yayınlanan, toplumsal olaylar sırasında ses ve görüntü alınmasını engellemeye dönük genelge sonrası emniyet güçlerinin şiddet ve tehditlerinde artış olduğu da bir gerçek. Belli kurumlarda çalışan gazetecilerin hedef alınarak izlenen bu yöntemin, Ankara Emniyeti’nde ‘özel bir ekip’ tarafından organize edildiği yönündeki kuşkularımız her geçen gün daha da güçlenmekte. Meslektaşlarımızı bölüp parçalayacaklarını hayal eden ‘emniyet mensubu’ kılıklı kişilere buradan açıkça söylüyoruz: Basın özgürlüğü yolunda bir bölünür bin geliriz."

İKTİDAR MEDYASININ MANİPÜLATİF HABERLERİ

Ekim ayında, önceki aylara göre dikkat çekilmesi gereken noktalardan birinin ise iktidar medyasının manipülatif haberleri olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"İktidar yanlısı gazeteler ile eleştirel gazetecilik yapan kurumlar arasında her geçen gün açılan habercilik farkı, ekim ayında da arttı. ‘Siyasi cinayetler’ tartışmasından ‘Pandora Belgeleri’ne; üniversite öğrencilerinin barınma sorunundan Altın Portakal Film Festivali Ödül Töreni’nde yaşananlara; TBMM’deki Suriye ve Irak tezkeresinden yabancı büyükelçilerin açıklamasından, Rekabet Kurumu’nun zincir marketlere verdiği para cezasına kadar her gelişme, özellikle iktidar yanlısı gazetelerde iktidarı haklı gösterme çabasıyla haberleştirildi. Zaviyesi gittikçe şaşan bu yayıncılık anlayışı, haberciliğe verdiği onarılmaz zarar kadar toplumsal birlikteliği de hedef almaktan çekinmemektedir. Yaptıkları yayınlarla gazetecilik meslek ilkelerini her gün ayakları altında ezenler unutmasın ki geçmiş geçmişte kalmayacak, her yaptıkları yanlışı tarihe kaydetmeye ve yarın karşılarına çıkarmaya devam edeceğiz."