Ceza avukatı, ceza hukuku alanında açılmış bulunan davalara bakmaktadır. Genel anlamda bu davaların neler olduğunu açıklamamız gerekmektedir.

Bu davalar kapsamında hırsızlık, mala zarar verme, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, adam öldürme, kasten veya taksirle yaralama, cinsel suçlar, görevi kötüye kullanma, reşit olmayanla cinsel ilişki, konut dokunulmazlığının ihlali, kişilerin huzur ve sükununu bozma, ısrarlı takip, hakaret, haberleşmenin gizliliğini ihlal, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı kaydedilmesi ve kullanılması, yağma, trafik güvenliğini tehlikeye sokma gibi suçlar ile devlet güvenliği aleyhine işlenen suçlar ve adliyenin güvenilirliği aleyhine işlenen suçlar yer almaktadır.

Bunun yanında kaçakçılık suçları, bilişim suçları, 6136 Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletleri Hakkında Kanuna muhalefet ve bu Kanun kapsamında silah ticareti vb. suçlar ayrıca özel kanunlarda cezai düzenleme içeren suçlara ceza avukatı bakmaktadır.

Son dönemde dünyada önem arz etmeye başlayan çevre suçları ve bilişim yoluyla işlenen müstehcenlik suçları da bu kapsamdadır. Ayrıca fuhuş için yer ve imkan sağlamak ile kumar için yer ve imkan sağlamak suçları ve yasa dışı bahis suçları da bu kapsamdadır.

Ceza Davalarında Avukat Zorunlu mudur?

Ceza yargılaması bakımından ülkemizde genel anlamda avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bazı yargılamalarda müdafi olmadan yargılama yapılması usule aykırılık kabul edilmekte, bazı hallerde müdafi görevlendirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Şüpheli veya sanık, soruşturmada her zaman müdafi yardımından yararlanabilir. Buna uygun koşullara sahip değilse ve bir müdafinin hukuki yardımından yararlanabilecek konumda değilse istemi halinde müdafi görevlendirilir. Müdafi görevlendirme Baro tarafından yapılır.

Şüpheli ve sanığın müdafii yoksa;

•         Çocuk ise,

•         Kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise,

•         Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmakta ise,

KENDİSİNE soruşturma ve kovuşturma evrelerinde MÜDAFİ GÖREVLENDİRİLMESİ ZORUNLUDUR.

Müdafi Görevlendirmesi talep üzerine şöyle yapılır:

Soruşturmanın veya kovuşturmanın yapıldığı yer Barosu tarafından Müdafi;

– Soruşturma evresinde, ifadeyi alan merciin veya sorguyu yapan hâkimin istemi üzerine,

– Kovuşturma evresinde, mahkemenin istemi üzerine,

Görevlendirilir.

Şüpheli veya sanığın kendisinin sonradan müdafi seçmesi halinde, baro tarafından görevlendirilen avukatın görevi sona erer

Mağdur ve Şikayetçi Bakımından Avukat Görevlendirme (CMK Md. 234)

Mağdur ve şikâyetçinin de kendilerine karşı işlenen bir suçta Vekil görevlendirilmesini isteme hakları bulunmaktadır.

•         Cinsel saldırı,

•         Çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile,

•         Kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve,

•         Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda,

Baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme hakları vardır.

Mağdur;

•         onsekiz yaşını doldurmamış,

•         sağır veya dilsiz ya da

•         meramını ifade edemeyecek derecede malûl olur ve bir vekili de bulunmazsa,

İstemi aranmaksızın ZORUNLU OLARAK bir vekil görevlendirilir.

Avukat görevlendirilmesi ve zorunlu avukat görevlendirilmesi hakkında daha detaylı bilgiye or.av.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Ceza Avukatı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle şunu belirtmek isteriz; ağır ceza suçları kapsamına giren bir durum ile karşı karşıya iseniz gerçekten iyi bir ağır ceza avukatı ile birlikte hareket etmelisiniz. Peki iyi bir ağır ceza avukatı nasıl olmalı? Avukat seçerken nelere dikkat etmelidir?

Ceza Hukukunda avukat, şüpheli veya sanık iseniz sizin “Müdafiniz” olarak görev yapar. Şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukat “müdafi” olarak isimlendirilir.

Müdafi seçimi, yargısal sürecin takibi ve sağlıklı işlemesinin de ön şartıdır. Yargılamada suç bakımından şüphelinin/sanığın;

* her aşamada haklarının korunması,

* isnada yönelik savunmasının yapılması,

* itiraz ve başvuru sürelerine uyumlu bir şekilde gerekli mercilere müracaatların temin edilmesi,

* isnad edilen fiilin her yönüyle incelenmesi ve savunmanın delillendirilmesi,

Bakımından MÜDAFİ SEÇİMİ vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

Müdafi savunma kapsamında yazılı ve şifahi olarak her zaman yetkin bir kişi olarak görev yapmalı, kamu adına çalışan bir görevli olarak ifade kudreti ve yazma becerisini içeren savunması kendine özgü olmalıdır. Müdafi seçimi, savunmanın etkin bir şekilde yapılmasının vazgeçilmez bir parçasıdır ve en önemli aşamasıdır.

Müdafi yardımından yararlanmak ceza soruşturma ve kovuşturmasında önemli ve gerekli bir hukuki yardım alanıdır.

Müdafi, haklarınızın korunması ve savunulması bakımından ceza soruşturma ve kovuşturmasında gerekli hukuki yardımda bulunan görevlidir.

Şüpheli veya sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafinin yardımından yararlanabilir.

Kanunî temsilcisi varsa, o da şüpheliye veya sanığa müdafi seçebilir.

Soruşturma evresinde, ifade almada en çok üç avukat hazır bulunabilir (CMK Md.149/2).

Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından yürütülen kovuşturmalarda, duruşmada en çok üç avukat hazır bulunabilir (CMK Md.149/2).

Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez ve kısıtlanamaz. CMK Md. 154/2 hükmünde bu konuda bazı KISITLAMALAR öngörülmüştür.

Seçeceğiniz uzman avukat öncelikle uzun zamandır bu suçlara ilişkin davalara giriyor ve girmiş olmalı. Çok yönlü ve birbiri ile bağlı suçlar olması nedeni ile bir çok konuya hakim olabilmeli. Sebep ve sonuç ilişkisini çok iyi yorumlayabilmelidir.

Yine suça ilişkin olayları çok iyi irdeleyebilmelidir. Haksız tahrik, meşru müdafaa, suçun manevi unsuru (kast, taksir), maddi unsuru, kastın yoğunluğu, takdiri indirim nedeni, etkin pişmanlık, cezanın alt ve üst unsuru gibi konuların hepsini göz önüne alabilmelidir. Yine önemli süreçlerden birisi olan itiraz yolları, Yargıtay süreci gibi süreçleri çok sıkı takip etmelidir. Her zaman müvekkilinin yararına olacak örnek çalışmaları ortaya koymalıdır.

Bunlara ilave olarak avukatınız infaz sürecince ve infaz sonrası aşamalarda da yanınızda bulunmalıdır. Örneğin 5275 sayılı İnfaz Kanunu gereğince atılması gereken adımlarda da yanınızda olmalıdır.

Başarılı Ceza Avukatı Nasıl Bulunur?

Başarı göreli bir kavramdır. Ancak başarılı avukat sizin haklarınızı en iyi savunana ve savunmanın gereklerini en iyi şekilde yerine getiren avukattır. Özellikle ceza muhakemesinin başlangıcı olan soruşturma aşamasında isnadın yapılmasından kollukça ifade alınmasına ve İddianame tanzim edilmesine, tutuklama tedbiri talep edilmesi halinde buna dair savunmaların yapılmasına, olayın bütün yönleriyle analiz edilip savunmanın ilk aşamadan son aşamaya kadar nasıl takip edileceğine dair programlı ve belirli bir plan dairesinde hareket eden avukat başarılı avukattır.

Yine hüküm verilmesi halinde istinaf ve temyiz kanun yollarına ilişkin hazırlanan savunmanın genel çerçevesinde uygun olarak Savunma dilekçelerinin ve Başvuru dilekçelerinin hazırlanması da başarılı bir avukatın yapması gereken işlerdendir. Bu süreçte her şeyi yerli yerinde ve zamanında yapmak ve hak kaybına sebep olmamak gerekmektedir.

Savunmanız açısından or.av.tr adresimizden yararlanabilirsiniz. Başarılı bir avukat bulmak için de adresimize erişim sağlamanızda fayda bulunmaktadır.

Suçlanan Bir Şahıs İçin Avukat Nasıl Bulunur?

Suçlama, bir suça ilişkin kişiye yapılan ithamdır ve genellikle kişi bundan kolluk kuvvetleri kendisi hakkında verilen yakalama kararını veya ev araması kararını icra etmek için geldiklerinde haberdar olur.

İlk andan itibaren avukatın hukuki yardımından yararlanmak savunmanın en baştan bütünlük içerisinde ve ikna edici bir şekilde yapılması bakımından önemlidir. Yine avukat sağlayacağı hukuki destek ile suçlanan kişinin hakları bakımından zarar görmemesini sağlamalıdır.

Başarlı bir avukat sizin haklarınızı hem kolluk hem de Savcılık nezdinde etkili bir şekilde savunan ve arayan kişidir.

Bu konuda haklarınızın savunulması ve hukuki yardım bakımından or.av.tr adresinden yararlanmanızı tavsiye ederiz.