Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gitti. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yaklaşık 208 bin sandıkta oy kullandı. YSK'nın verdiği kararla;  bu yıl doğu illerinde oy verme işlemi 07.00 ile 16.00 arasında geçekleşti. Batı illerinde ise 08.00 itibariyle başlayan oy verme süreci 17.00 itibariyle sona erdi. 

Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapıldı. 


🔴 22.52 | Hollandalı siyasetçi Geert Wilders'ten seçim mesajı: Bay Bay Erdoğan

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, "Türkiye'deki yerel seçimlerde Erdoğan'ın adayları yenilgiye uğradı" diye yazdı. Geert Wilders ise, "Türkiye sekülerlik ve özgürlük istiyor" ifadelerini kullandı.

Ekran Görüntüsü 2024 03 31 225327


🔴 22.43 | Özgür Özel: Seçmen Türkiye'de yeni bir siyasetin kurulmasına karar verdi

Seçim sonuçlarını değerlendiren CHP Genel Başkanı, Türkiye'de siyasi iklimin değiştiğini söyledi.

İşte, öne çıkanlar:

  • Bugün seçmen Türkiye'de yeni bir siyasetin kurulmasına karar verdi. Bugün seçmen 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye, ülkemizde yeni bir siyasi iklime kapı aralamaya karar verdi. Seçmen iktidarın orantısız gücünü yerelden dengelemeye karar verdi.
  • Bugün elde ettiğimiz başarının en önemli mesajı şudur CHP artık başının üzerindeki görünmez yüzde 25'lik tavanı kırmıştır tuzla buz etmiştir.
  • CHP tarihi bir sonuç elde etmiştir, ülkemizin ve belediyelerin nasıl yönetilmesi gerektiğine nasıl yönetilmemesi gerektiğine dair de karar vermiştir. Milletimiz ekmeğini küçültenlere, demokrasiyi ezenlere, hukuk devlerini çökertenlere açık bir mesaj vermiştir. Bu mesaj, benim okumamla şu şekildedir, biz ülkemizin bir hukuk devleti olarak kalmasını kaybedilen hukuk devleti vasfının geri gelmesini istiyoruz.
  • Şehirlerimiz emin ellere teslime dilmiş, halkımızın yaşam alanlarını halk için yönetecek belediye başkanları seçilmiştir. Partimizin yaşadığı değişimi onayladıklarını ve kendi şehirleri için de istediklerini ifade etmek gerekiyor. Geçen mayıs ayında yaşadığımız büyük üzüntüden sonra seçmenimizde yaşanan büyük duygusal kopuşa CHP kurultayına o kurultayda genel başkanı seçimle değişebilen bir partinin Türkiye'de olduğunu gösteren başta Sayın Kılıçdaroğlu'na ve delegelerine çok şey borçluyuz.
  • Doğu ve Güney Doğu illerinde taşınan seçmenlerle bir yerel seçim sonucunun değiştirilmeye çalışılması daha önce o seçmenlerin seçtiği belediyelere kayyum atanması gibi kötü bir girişimdir. TC'nin yasal ve anayasal düzenlemelerle bir şehirde oy kullanmak içni o şehirde yaşamak ve yaşayacak olmanın teminat altına alınmasının zorunluluğunu görüyoruz. TSK'nın personelinin bu işe alet edilmesine hangi kim emir ve talimat verdiyse bu ülkenin toplumsal barışına çok büyük bir kötülük yapmıştır affedilir yanı yoktur. 

Özgür Özel CHP


🔴 22.33 | AKİT TV'de AKP'ye ağır eleştiriler: 'Gazze'yi anlamadılar, emekliyi görmediler'

AKİT TV'de yayınlanan seçim özel programında oy kaybı yaşayan AKP için ağır eleştiriler geldi. 

Oy kaybı konusunda AKP'nin seçmeni anlamadığı ve özellikle ekonomik gündemleri dikkate almadığı konusunda eleştiriler gelirken programa katılan konuklar Filistin konusunda ve emekliler başlığında AKP'nin oy kaybı yaşadığını belirtti. 

Akit Tv


🔴 22.29 | Başakşehir’de DEM Parti sandık görevlisine silahlı saldırı

İstanbul’da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) sandık görevlisi olan Metin Çimendağ silahlı saldırıya uğradı.


🔴 22.27 |  Cumhur İttifakı'nın Ankara adayı Turgut Altınok'tan ilk açıklama

Cumhur İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, resmi olmayan seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada "Vatandaşımız karar vermiştir saygı duyarız, hayırlı olsun" dedi.


🔴 21.54 |  Erdoğan balkon konuşması yapacak

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22.30'da partisinin genel merkezinde balkon konuşması yapacak.


🔴 21.36 |  Kılıçdaroğlu: Ekilen tohumlar fide oldu, fideler çınar olacak

CHP'nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ülkemizi aydınlıklara götürme yolunda son bir adım kaldı. Ekilen tohumlar fide oldu, fideler çınar olacak" ifadelerini kullandı.

Kılıç-2

🔴 21.29 | İ Partili Bilge Yılmaz'dan Meral Akşener'e istifa çağrısı

İYİ Partili Bilge Yılmaz, partinin genel başkanı Meral Akşener'i istifaya davet etti.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yılmaz, partideki İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevinden istifa ettiğini de duyurdu.

iyi parti akşener 


🔴 21. 28 |  Erdoğan'dan MKYK üyelerine çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'ya geçiyor. Erdoğan, 22.30'da AKP Genel Merkezi'nde balkon konuşması yapacak. AKP, tüm MKYK üyelerini genel merkeze çağırdı.


🔴 20.54 |  CHP İzmir'den ilk açıklama, Gündoğdu Meydanı'na çağrı!

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, partisinin İzmir'deki 30 ilçenin 29'unda önde olduğunu söyledi. Aslanoğlu, Gündoğdu Meydanı'nda toplanma çağrısında bulundu. 


🔴 20.41 |  İstanbul'da kutlamalar başladı

CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun yarışı önde götürdüğü İstanbul'da, Saraçhane'de toplanan vatandaşlar kutlamalara başladı


🔴 20.33 |  CHP lideri Özel'in sandığından CHP adayı çıktı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Manisa'da oy kullandığı 1174 No'lu sandıktan CHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek açık ara farkla ilk sırada çıktı.


🔴 20.31 | Ekrem İmamoğlu’nun oy kullandığı sandık sonuçları belli oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun oy kullandığı sandıkta kendisine 114, AKP'nin İstanbul adayı Murat Kurum’a ise 126 oy çıktı.


🔴  20.03 Mansur Yavaş'tan ilk mesaj: 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Ankara adayı Mansur Yavaş, "Büyükşehir tamam, ilçe sonuçlarını bekliyoruz. Sandık görevlilerimiz hariç tüm hemşehrilerimi saat 22.00’de Ankara Büyükşehir Belediyesi merkez binası bahçesine davet ediyorum. " dedi.


🔴 19.59 |  İmamoğlu'ndan ilk mesaj: Şu anda gördüğümüz fotoğraf bizi memnun etmekte

İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'le kameralar karşısına geçerek ilk açıklamayı yaptı.

İmamoğlu, "Elde veriler doğrultusunda vatandaşımızın teveccühü ve bize olan inancı karşılığını göstermiş durumda. Şu anda verileri takip ediyoruz" dedi.


🔴 19.49 | İstanbul'da geçersiz oyu saydırmaya çalışan AKP'liler müşahitlere saldırdı

İstanbul Ataşehir'de Celal Yardımcı İlkokulu’nda AKP’liler, aynı zarftan çıkan 2 büyükşehir oyunu saydırmaya çalıştı. 

AKP'lilerin bu girişimine müşahitler karşı çıktı.

İtiraz eden müşahitlere AKP’liler tekme atarak karşılık verdi.


🔴 19.30  Sandık sonuçlarının ekrana yansımasının ardından Ankara Büyükşehir Belediye yemekhanesinde alkışlar yükseldi

Anlık sonuçlar şu şekilde:

Ankara-25 

🔴 19.42 | Erzurum'da MHP'liler BBP'li adaya saldırdı

Erzurum’da MHP’li bir grup Büyük Birlik Partisi adayına saldırdı: 4 yaralı var

🔴 19.40 | İlk sonuçlar AKP için hayal kırıklığı yarattı

Yerel seçimlerde ilk sonuçlar gelmeye başladı. İktidarın pek çok kentte önemli derecede kan kaybı yaşadığı görülüyor. İstanbul ve Ankara’da CHP açık ara farkla önde. İzmir’de de CHP’nin üstünlüğü sürüyor. Bursa ve Balıkesir’de de CHP’li adaylar AKP adaylarını geride bıraktı.

Adana ve Mersin’de de sürpriz yok. DEM Parti güneydoğuda genel olarak önde gidiyor. SOL Parti ise kesin olmayan sonuçlara göre Dersim’in Hozat ilçesinde ve Aksaray’ın Saratlı beldesinde ipi önde götürüyor.

Canli Blog Turkiye Sandik Basina Gitti Yayin Yasagi Kalkti Iste Ilk Sonuclar 1


🔴 19.32 |  İmamoğlu ne zaman açıklama yapacak?

dokuz8HABER Muhabiri Fatoş Erdoğan bildirdi:

Ekrem İmamoğlu iftardan sonra 19.48 ilk açıklamayı yapacak


🔴 19.29 | Yurttan ilk sonuçlar gelmeye başladı: İşte İstanbul'dan ilk sonuçlar...

AA  Ekrem İmamoğlu %49.4 Murat Kurum %42,7 Açılan Sandık %2

ANKA Ekrem İmamoğlu %58.8 Murat Kurum %37,16 Açılan Sandık % 15


🔴 19.26 | YSK Başkanı Ahmet Yener açıkladı: Yayın yasağı kalktı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin yayın yasağının kaldırıldığını bildirdi.


🔴 19.20 |  Cem Toker: Oyumu TKP'ye verdim, 2 oy borcunuz oldu

Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde oyunu TKP'ye verdiğini açıkladı.


🔴 19.19 |  Yeniden Refah Partisi Urfa adayı Mehmet Kasım Gülpınar: 'Açık ara öndeyiz, sandıkları terk etmeyelim'

Oy verme işlemi saat 17.00 itibarıyla sona erdi ve oy sayma işlemine geçildi. Yeniden Refah Partisi Urfa adayı Mehmet Kasım Gülpınar'dan "Öndeyiz" açıklaması geldi.


🔴 19.17 | SOL Parti: Hozat'ta kazandık

SOL Parti'den Belediye Başkan Adayı olan Aydın Kaya'nın kesin olmayan sonuçlara göre kazandığı duyuruldu. SOL Parti'den yapılan açıklamada, "Devrimciler kazandı! Kesin olmayan sonuçlara göre Hozat'ta SOL kazandı, halk iktidarda!" denildi.


🔴 19.13 | Mansur Yavaş belediye binasında...

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde önünde bekleyiş başladı. Mansur Yavaş, seçimi belediye merkez binasında takip edecek.


🔴 19.08 | CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den sandık başındaki görevlilere çağrı

"Çağrım, sandık başındaki demokrasi kahramanlarımızadır; Birazdan güzel haberler alacaksınız. Ancak asla rehavete kapılmayın. Son imzalı tutanak da teslim edilene kadar görevinizi sürdürün. Demokrasimize, halkımızın oylarına sonuna kadar sahip çıkacağız"



🔴 19.08 | Oy ve Ötesi'nden şeffaflık için seçmenlere tutanak çağrısı

Oy ve Ötesi Derneği, 31 Mart yerel seçimlerinin tutanaklarının Oy ve Ötesi Tutanak Servisi’ne yükleme çağrısı yaptı: "Seçim sürecinin şeffaf bir şekilde izlenmesine katkı sunabilirsiniz."


🔴 19.00  | DEM Parti'li Sırrı Sakık kazandıklarını duyurdu

DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık, Ağrı Belediye Başkanlığı'nı DEM Parti'nin kazandığını söyledi. Sakık, "Bu zafer tüm Ağrılıların" dedi.

dem parti ağrı

🔴 18.50 | Necati Özkan'dan "Tsunami" paylaşımı

Yerel seçimler döneminde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kampanya direktörlüğünü yapan, yazar ve siyasi danışman Necati Özkan, X hesabından, "Tsunami :)" paylaşımı yaptı

1711900240237 Screenshot 1


🔴 18. 40 | DEM Parti İBB Başkan Beştaş'tan  açıklama: "Genel merkezimizin çağrıları dışında hiçbir bilgiye itibar etmeyelim, sandıkları terk etmeyelim"

DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Meral Danış Beştaş, seçmelerini sandıklara sahip çıkmaya çağırdı:

"Oy sayımını izleyerek; ıslak imzalı tutanakları teslim almadan sandıkları terk etmeyelim. Genel merkezimizin çağrıları dışında hiçbir bilgiye itibar etmeyelim. Oy sayımı ve sonuçlarla ilgili tespit ettiğiniz usulsüzlükler hakkında itiraz ederek, itirazımızı tutanak altına alalım" 


🔴 18.35 | AA'dan Halk Tv'ye açıklama: "Anlamlı bir veri oluşmasını bekliyoruz"

Halk Tv'den Seyhan Avşar ulaşan bilgiyi paylaştı. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

"Saat 18.46 Anadolu Ajansı sisteme henüz veri girmedi. Ancak AA'dan Halk Tv'ye bir açıklama geldi: "Anlamlı bir veri oluşmasını bekliyoruz. Açılan sandık sayısı henüz çok az. Uzun sürmeyecektir. Anlamlı veriye ulaştığımız zaman açıklama yapılacaktır."


🔴 18.30 | Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan açıklama

"Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak içeriden ve dışarıdan yürütülen; seçim süreci öncesinde vatandaşlarımızın kararlarını etkilemeyi, seçim güvenliğine gölge düşürmeyi hatta kamuoyunu yanlış yönlendirerek oyların geçersiz sayılmasını hedefleyen dezenformasyon kampanyalarını bertaraf etmek için etkin bir çalışma yürütüyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dezenformasyonla mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. 31 Mart seçimleri için de gerekli bütün hazırlıklarımızı yapmış bulunuyoruz. Katılım oranlarıyla adeta bir demokrasi şöleni olan seçimlerimizin işleyişine ve güvenirliğine gölge düşürülmemesi için gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Unutmayalım ki seçimlerde millet iradesinin tecellisi ancak sıhhatli enformasyon faaliyetliyle mümkündür. Bu sıhhatli iklimi bozacak her teşebbüs anında tespit edilecek ve hakikat tüm yönleriyle milletimizin dikkatine sunulacaktır."

🔴 18.20 |  Tülay Hatimoğulları: Sandıkları, oylarımızı korumaya devam edelim

Tülay Hatimoğulları, X hesabından şu mesajı paylaştı:

"Sandıkları, oylarımızı korumaya devam edelim! Manipülasyonla sanki tüm sandıkların sayım dökümü bitmiş, seçim nihayete ermiş gibi yalan söylemlerle sandık görevlilerini sandıklardan uzaklaştırmaya, evlerine göndermeye dönük hileler yapabilirler. Bu tür hilelere karşı uyanık olacağız. Partimizin yetkilileri bitti demeden asla sandıkları terk etmeyin. Sandıkları ve oylarımızı koruyalım, ıslak imzalı tutanaklara ve oy torbalarına sahip çıkalım."

🔴 18.11 | Murat Kurum, AKP İstanbul İl Başkanlığı’nda

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, seçim sonuçlarını takip etmek için il binasına giriş yaptı.

🔴 17.32  | Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarını takip etmek üzere CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda

T24'te yer alan habere göre,  İmamoğlu, oyunu Beylikdüzü'nde kullandıktan sonra seçim sonuçlarını takip etmek üzere yaklaşık 1 saat önce Sarıyer'deki CHP İstanbul İl Başkanlığı'na geçti.

🔴 17.15 |  Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbullulara çağrı: Asla rehavete kapılmadan tüm oylarımıza sahip çıkacağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı İmamoğlu, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. İmamoğlu, ''Kıymetli İstanbullular; Sandıklar 17.00 itibariyle kapandı. İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadı. Şimdi, sayım işleminin görevliler ve vatandaşlar tarafından titizlikle takip edilmesi süreci başladı. Tüm vatandaşlarımızı süreci dikkatle takibe davet ediyorum. Asla rehavete kapılmadan tüm oylarımıza sahip çıkacağız'' ifadelerini kullandı.

🔴 17.00 Murat Kurum: Her türlü manipülasyona karşı dikkatli olalım

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Kurum, ''Artık sandıklar kapandı, İstanbullular demokratik sorumluluklarını yerine getirdi. Sandık başına giderek, İstanbul’umuza sahip çıkan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şimdi hep birlikte SANDIKLARA SAHİP ÇIKMA ZAMANI. Sandık namustur, her oy bir emanettir. Oy sayımı sürecinde ortaya çıkabilecek her türlü manipülasyona karşı dikkatli olalım. Oylar sayılıp tutanaklar imzalandıktan sonra da süreç bitmeyecek. Son ana kadar kadar ne olursa olsun sandıkları terk etmeyeceğiz.'' ifadelerini kullandı.


🔴 SANDIKLAR KAPANDI. SAYIMLAR BAŞLADI