Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşta 41. güne girilirken, ABD ile Avrupa'nın Rusya'ya yönelik bugün ek yaptırımlar açıklaması bekleniyor.

19.15 - İNGİLTERE, SBERBANK'IN MAL VARLIKLARINI DONDURDU

İngiltere, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın tüm varlıklarının dondurulmasına ve İngiliz firmalarının Rusya'ya yönelik tüm yeni dış yatırımlarının yasaklanmasına karar verdi.

17.40 - NATO: UKRAYNA'NIN ACİL ASKERİ YARDIMA İHTİYACI VAR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'nın acil askeri yardıma ihtiyacı var" dedi. Brüksel'de yarına kadar sürecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Stoltenberg, Ukrayna-Rusya savaşındaki son durumu ve NATO'nun olası karşı hamlelerini değerlendirdi.

Stoltenberg, bugünkü Dışişleri Bakanları toplantısında Buça'daki sivillere yönelik saldırıları görüşeceklerini kaydederek, "Yaşananlar, Başkan Putin'in sürdürdüğü savaşın tabiatını gösteriyor. Sivillerin hedef alınması savaş suçudur" diye konuştu.

NATO üyesi ülkelerle Ukrayna'daki son durumu gözlemleyeceklerini aktaran Stoltenberg, sivilleri hedef alanların cezalandırılması için gerekenin yapılacağını vurguladı.

Stoltenberg, Ukrayna-Rusya savaşında kritik bir eşiğe girildiğinin altını çizerek, "Rusya şu an birliklerini takviye etmek ve daha doğuya ilerlemek için birliklerini Ukrayna'nın kuzeyine sevk ediyor. Büyük bir kara harekatı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in amacının Donbas bölgesini kontrol altına almak olduğunu belirten Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Putin'in tüm Ukrayna'da kontrol sağlama niyetinden geri döneceğini düşünmüyoruz. Bu yüzden uzun dönemli hazırlık yapmalı, Ukrayna'yı desteklemeli, (Rusya'ya) yaptırımları sürdürmeli ve savunma sistemimizi güçlendirmeliyiz."

17.15 - RUS RUBLESİ SAVAŞ ÖNCESİ SEVİYEYE DÖNDÜ

Rus rublesi Ukrayna'nın işgali sonrası görülen sert düşüşünü telafi ederek savaş öncesi seviyeye döndü. Moskova Borsası verilerine göre, bugün dolar/ruble paritesi yüzde 2,54 düşüşle 81 seviyesine, euro/ruble paritesi de yüzde 3,4 düşüşle 88,4'e indi.

09.48 - BM RAPORU: "UKRAYNA'DA 7,1 MİLYON KİŞİ İŞGAL YÜZÜNDEN EVLERİNDEN OLDU

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna'da savaş nedeniyle 7,1 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Kuruluş, bunun 16 Mart'ta yayınlanan ilk rapora kıyasla yüzde 10'luk bir artış anlamına geldiğini belirtti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bunun Rusya'nın işgali yüzünden evlerinden kaçmak zorunda kalan 10 milyondan fazla kişinin bir parçası olduğunu kaydetti.

IOM'nin raporuna göre evlerini terk etmek zorunda kalan hanelerin yarısından fazlası çocuklu ve yüzde 57'sinin yanında yaşlı bir aile mensubu var. Yüzde 30'luk bir kesimin de kronik rahatsızlığı bulunuyor.

Evlerinden olanların gelirlerinde büyük bir azalma yaşanırken, evlerinden olan haneler son bir ayda hiçbir gelir elde etmediklerini açıkladı.

09.27 - DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN BUCHA AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Bucha ve İrpin bölgelerindeki sivil ölümlerine ilişkin yazılı açıklama yayınladı. 

Bakanlık, "Kiev yakınlarındaki Bucha ve İrpin dahil çeşitli bölgelerden basına yansıyan katliam görüntüleri dehşet verici ve insanlık adına üzücüdür. Konunun bağımsız bir soruşturmaya tabi tutularak sorumluların tespit edilmesi ve hesap vermelerinin sağlanması temel beklentimizdir" açıklamasında bulundu.

08.42 - RUSYA'YA KARŞI EK YAPTIRIMLAR BUGÜN AÇIKLANACAK

ABD, Batılı ülkelerin bugün Rusya'ya karşı ek yaptırımlar açıklayacağını duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yeni yaptırımların Rusya'nın finans ve devlete ait şirketlerini etkileyeceğini, bazı yetkililerle oligarklara da yeni yaptırımlar getirileceğini ifade etti.

Yeni yaptırımların Rusya'daki tüm yeni yatırımların yasaklanmasını da içermesi bekleniyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, bugün açıklanacak ek yaptırımların Rus kömürüne ve Rus gemilerine yönelik olacağını kaydetti.

Rus şirketlerin AB ülkelerindeki ihalelere katılmasının da engelleceği bildirildi.

07.39 - TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ KİEV'E GERİ DÖNDÜ

Rus ordusunun Kiev'e yaklaştığı haberleri ardından 11 Mart'ta Ukrayna'nın Çernivtsi kentine taşınan Türkiye Büyükelçiliği, 5 Nisan itibarıyla Kiev'e geri döndüğünü açıkladı.

Büyükelçilik, "Konsolosluk hizmetleri dahil faaliyetlerimizi Panasa Mirnoho 22 adresindeki binamızdan yürütmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.