Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşta 40. güne girilirken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınında bulunan Bucha kentindeki cansız beden görüntülerine büyük tepki çekti. Birçok ülke yaptığı açıklamada, görüntülerin 'savaş suçu' olduğunu belirterek, tepki gösterdi.

Öte yandan ABD'de yapılan 64. Grammy Müzik Ödülleri törenind konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Bizi elinizden geldiğince destekleyin, ama sessiz kalmayın. Sessizliği müzikle doldurun" dedi.

23.25 - UKRAYNA: MARİUPOL'DEKİ DURUM ÇOK DAHA KÖTÜ

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Polonya'nın başkenti Varşova'daki görüşmelerinin ardından Ukrayna'daki son duruma ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Kuleba, ülkesinin Kiev için savaşı kazandığını ancak savaşın hala devam ettiğini belirterek Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki yeni büyük ölçekli taarruzuna hazırlandıklarını bildirdi.

Rusya'nın, Donetsk ve Luhansk'da daha fazla bölgeyi ele geçirmeye çalışacağını söyleyen Kuleba, şu ifadeleri kullandı:

"Kanayan Mariupol'ü ele geçirmeye çalışacaklar. Buça'da gördüğümüz vahşet, Rus ordusunun bugüne kadar Ukrayna topraklarında işlediği tüm suçların buzdağının görünen kısmı ve size abartmadan büyük bir üzüntüyle söyleyebilirim ki Mariupol'deki durum, Buça'da ve Kiev yakınlarındaki diğer şehir ve kasaba ve köylerde gördüklerimize kıyasla çok daha kötü. Buça, Mariupol ve diğer yerlerin dehşeti ciddi G7 ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımları gerektiriyor."

22.30 - PENTAGON: RUSYA, KİEV ÇEVRESİNDEKİ GÜÇLERİNİN ÜÇTE İKİSİNİ ÇEKTİ

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya-Ukrayna savaşı üzerine bir grup gazeteciye bilgilendirmede bulunarak şu aşamada Kiev çevresinde konuşlandırılan Rus güçlerinin üçte ikisinin Belarus'a çekildiğini ve orada toplandığını ifade etti.

Yetkili, kalan üçte bir gücün çekilip çekilmeyeceğini bilmediklerini ancak söz konusu gücün bugün de kuzeye doğru hareketlendiğini kaydetti.

Rusya'nın çekilmesinin, yeniden toparlanma ve Ukrayna'nın diğer bölgelerine girmek üzere bir manevra olduğuna inandıklarını belirten yetkili, "Bu konudaki en iyi değerlendirmemiz, bu gücün Doğu bölgelerine, Donbas bölgesine gönderileceğidir ama bu sadece bir değerlendirmedir. Henüz bu konuda bir hareketlenme görmedik" diye konuştu.

21.30 - FRANSA'DAN 35 RUS DİPLOMAT İÇİN SINIR DIŞI KARARI

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkede görev yapan ve eylemleri Fransa'nın güvenlik çıkarlarına aykırı olan 35 Rus diplomat için sınır dışı etme kararı alındığı belirtildi.

19.50 - ALMANYA, GAZPROM GERMANİA'YA KAYYUM ATADI

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Gazprom Group'un geçen hafta ayrıldığı eski Alman iştiraki Gazprom Germania GmbH'ye kayyum atandığını açıkladı.

19.40 - ALMANYA, 40 RUS DİPLOMATI İSTENMEYEN KİŞİ İLAN ETTİ

Almanya’da 40 Rus diplomat istenmeyen kişi ilan edilerek, 5 gün içinde ülkeyi terk etmeleri istendi.

19.00 - PUTİN "DOST OLMAYAN" ÜLKELERE VİZEYİ ZORLAŞTIRAN KARARNAMEYİ İMZALADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasıyla yayınlanan kararname ile AB ve bahsedilen ülkelere kolay vize verilmesini sağlayan bazı maddeler askıya alındı. Yayınlanan kararnamede, “Avrupa Birliği’nin dostane olmayan eylemlerine yanıt olarak acil önlemler alma ihtiyacına dayanılarak kararname imzalandı” dendi.

Kremlin Bilgi Servisi’nde yayınlanan kararnameye göre AB ülkelerinin yanı sıra Danimarka, Norveç, İzlanda ve Lihteştayn'a da vizeler zorlaştırıldı.

16.20 - 4 MİLYON 215 BİN MÜLTECİ KOMŞU ÜLKELERE GİTTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-3 Nisan'da, yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere, Ukrayna'dan 4 milyon 215 bin 47 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 451 bin 342), Romanya'ya (643 bin 58), Moldova'ya (394 bin 740), Macaristan'a (390 bin 302) ve Slovakya'ya (301 bin 405) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.

Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini duyurmuştu.

16.00 - "UKRAYNA'DA YAKLAŞIK 3 BİN 500 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Rusya’nın saldırdığı Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana 3 bin 455 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan 2 binden fazla kişinin de yaralandığını belirtildi.

10.00 - UKRAYNA RUSYA SALDIRILARINDA 161 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna'da Rus ordusunun saldırılarında 161 çocuğun hayatını kaybettiği, 264 çocuğun yaralandığı açıklandı.

Ukrayna Başsavcılığı, Rus ordusunun bombardımanlarında 869 eğitim kurumunun hasar gördüğünü, bunlardan 83'ünün tamamen yıkıldığını açıkladı.

Açıklamaya göre, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar 161 çocuk öldü, 264 çocuk yaralandı.

08.19 - BUCHA'DAKİ SOKAKLARDA CANSIZ BEDEN GÖRÜNTÜLERİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınında bulunan Bucha kentinde sokaklara dağılmış ve bazılarının elleri arkadan bağlı cansız beden görüntüleri büyük tepki çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sokaklardaki cansız beden görüntülerinin "karnına indirilmiş bir yumruk" gibi olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, Twitter'dan paylaştığı mesajda "Rusya'nın İrpin ve Bucha'daki sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna'da savaş suçu işlediğinin yeni bir kanıtı" dedi.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck yaşananların "korkunç bir savaş suçu" olduğunu belirtirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da görüntülerin "dayanılamaz" olduğunu söyledi.

08.07 - ZELENSKİY, GRAMMY ÖDÜL TÖRENİNDE KONUŞTU

ABD'de yapılan 64. Grammy Müzik Ödülleri töreninde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bir video kaydı yayınlandı.

Zelenskiy ödül töreninde, "Bizim müzisyenlerimiz smokin yerine kurşun geçirmez yelek giyiyor. Hastanelerde yaralılara şarkı söylüyorlar. Onları duyamayanlara bile söylüyorlar. Ama müzik tüm engelleri aşacaktır" dedi.

Rus bombardımanının ülkesinin sokaklarındaki müziği susturduğunu söyleyen Zelenskiy, "Bizi elinizden geldiğince destekleyin, ama sessiz kalmayın. Sessizliği müzikle doldurun" diye konuştu.