Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşta 29. güne girilirken, Zelenskiy savaşın birinci ayının dolması nedeniyle "küresel protesto" çağrısı yaptı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da şimdiye kadar sağlık hizmeti veren merkezlere 64 saldırı yapıldığını duyurdu.

21.45 - MARIUPOL'DE SİVİLLER ÇATIŞMALARIN ORTASINDA ŞEHRİ TERK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Rusya’nın bombardımanından en çok zarar gören şehirlerden biri olan Mariupol’de halk, çatışmaların ortasında şehri terk etmeye çalışıyor. Özel araçları ile şehri terk etmeye çalışan iki sivilin sosyal medyada paylaştığı görüntülerde, çatışma seslerinin şehirde sürekli devam devam ettiği duyulurken, yollarda ise cesetlerin olduğu görüldü.

21.30 - JOHNSON: UKRAYNA'YA 6 BİN FÜZE DAHA GÖNDERECEĞİZ

NATO Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen liderlerden biri de İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dı.

"Uzun vadede özgür ve demokratik bir Ukrayna'nın desteklenmesi" gerektiğini vurgulayan Johnson, "Bu sadece başlangıç" dedi.

İngiltere'nin yaptırımlarını hatırlatan Başbakan, "Rusya'nın aldığı mesaj: Ukrayna yalnız değil. Kiev, Mariupol, Lviv ve Donetsk'teki insanların yanındayız" sözlerini ekledi.

Johnson ayrıca İngiltere'nin Ukrayna silahlı kuvvetleri için 6 bin füze daha göndereceğini ve 25 milyon sterlinlik serbest fon vereceğini açıkladı.

20.50 - RUSYA'DA YILLIK ENFLASYON YÜZDE 14'Ü AŞTI

Rusya’da yıllık enflasyon yüzde 14’ü aştı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Rus rublesinin değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki artış bunda büyük rol oynadı.

Rus rublesinin yıl içindeki değer kaybı yüzde 22 oldu. Bu da ülkeye ithal edilen malların fiyatlarında büyük artış yaşanmasına yol açtı.

Federal İstatistik Servisi'nin verilerine göre en yüksek fiyat artışı yüzde 37,1 ile şekerde görüldü.

19.20 - ZAHAROVA: UKRAYNA YÖNETİMİ, ÜLKEYİ KENDİ SINIRLARINDA TUTMA ŞANSINI KAÇIRDI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna yönetiminin ülkeyi kendi sınırlarında tutma şansını kaçırdığını söyledi.

Bu şansın Kiev'e hem 2014 hem de 2015'te verildiğini belirten Zaharova, Rusya'nın Ukrayna devleti için Minsk anlaşmalarını uygulamaktan başka çare bulunmadığına, aksi halde ülkenin bölüneceğine ikna etmek için 7 yıl boyunca çabaladıklarını ancak ülkenin tüm dünyanın gözleri önünde bölündüğünü gördüklerini kaydetti.

NATO ülkelerinin Ukrayna'ya silah sevk etmesinin sadece askeri faaliyetlerin uzamasına yol açmakla kalmadığını, aynı zaman öngörülmez sonuçlara yönelik bir tehlike oluşturduğunun altını çizen Zaharova, Batı'nın böylece tüm dünya için terör tehdidi yarattığını vurguladı. 

19.00 - BM'NİN RUSYA KARARI KABUL EDİLDİ

BM Genel Kurulu, Rusya'ya Ukrayna'daki saldırılarına son vermesi, tüm güçlerini geri çekmesi ve Kiev'e daha fazla yardım çağrısı yapan ikinci kararı 5'e karşı 140 oyla kabul etti.

15.18 - ZELENSKİY: "YARDIM ÇAĞRILARINA CEVAP ALAMAMAK KORKUNÇ"

NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç bir şey. Biz sadece yaşamak istiyoruz. NATO’yu suçlamıyoruz" diye konuştu.

12.25 - RUS ORDUSUNUN SALDIRILARINDA 128 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna'da Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 128 çocuğun hayatını kaybettiği, 172 çocuğun yaralandığı bildirildi.

Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanlarında 566 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 73'ünün tamamen yıkıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar 128 çocuğun öldüğü, 172 çocuğun yaralandığı belirtildi.

11.40 - RUSYA, İZYUM ŞEHRİNİ KONTROL ALTINA ALDIĞINI DUYURDU

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da Harkiv bölgesindeki İzyum şehrini ele geçirdiğini duyurdu.

Konaşenkov yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşa ilişkin bilgiler verdi.

Rus ordusunun Ukrayna içerisinde ilerleyişini sürdürdüğünü kaydeden Konaşenkov, "Bu sabah Rus ordusu Harkiv bölgesinde İzyum şehrini kontrol altına aldı" dedi.

Başkent Kiev yakınlarındaki hedeflere yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah kullanıldığını bildiren Konaşenkov, "Gece havadan ve denizden uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait askeri yerler vuruldu.Bunun sonucunda Danilovka ve Kiev'in güneyinde 9 adet S-300 ve 4 adet Buk-M1 dahil 13 hava savunma füze sistemi yok edildi" ifadelerini kullandı.

11.25 - "RUSYA BİR AYDA KİEV'İ KUŞATAMADI"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya bir ay önce başlattığı savaş ve cephelerdeki son durumu değerlendirildi.

Rusya'nın, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin idari sınırlarına giremediğini, Kiev şehrini kuşatamadığını ve Ukrayna'nın sol yakası üzerinde kontrol kurma görevini yerine getirmediği belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkiv ve Mariupol'u ele geçirmek amacıyla saldırıyı yeniden başlatma girişimlerinden vazgeçmediğine dikkat çekildi.

Rusya Silahlı Kuvvetlerinin cephedeki durumu iyileştirmek için, Ukrayna sınırlarına yeniden konuşlandırma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Son 24 saatte, Kalinovka, Gorinka, Puşa-Voditsa, Novıye Petrovtsi, Romanovka ve Kiev şehrinin kuzeydoğusunun topçu atışlarıyla vurulduğu hatırlatıldı.

Mariupol'daki sivil altyapı tesislerinin de hava ve topçu atışları altında kalmaya devam ettiği aktarıldı.

11.01 - STOLTENBERG: "PUTİN BÜYÜK BİR HATA YAPTI"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi öncesinde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Putin’in büyük bir hata yaptığını ifade ederek, “Başkan Putin, bağımsız egemen bir ulusa karşı savaş açarak büyük bir hata yaptı. Ukrayna halkının gücünü, Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretini hafife aldı. Beklediklerinden çok daha fazla dirençle karşılaşıyorlar” dedi.

10.15 - UKRAYNA: "RUSYA’NIN GEMİSİNİ VURDUK"

Ukrayna ordusunun, işgal altındaki Berdyansk limanında Rus ordusuna ait çıkarma gemisini vurduğu aktarıldı.

Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, "İşgal altındaki Berdyansk limanında işgalcilerin Karadeniz filosuna bağlı büyük çıkarma gemisi 'Orsk' imha edildi" ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin Facebook hesabından, Berdyansk limanında bir geminin yanması ve patlamalara ilişkin görüntüler de paylaşıldı.

08.02 - İNGİLTERE, UKRAYNA ORDUSUNA 6 BİN FÜZE VERECEK

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6 bin füze yardımını açıklaması bekleniyor.

Brüksel'de düzenlenecek olan NATO ve G7 liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milyon dolarlık ek yardım da açıklayacak.

İngiltere hükümeti, BBC Dünya Servisi'nin Ukraynaca ve Rusça dil servislerine de 4,1 milyar poundluk katkı yapacak.

Johnson, "Birleşik Krallık, Ukrayna'ya ekonomik ve askeri yardımları artırmak için müttefikleriyle çalışmaya devam edecek. Krizin birinci ayı dolarken uluslararası toplum bir seçimle karşı karşıya. Ukrayna'da özgürlük ateşinin yanmaya devam etmesini sağlayabiliriz ya da Avrupa ve dünyada bunun söndürülmesi riskini alırız" dedi.

İngiltere, Ukrayna ordusuna daha önce de 4.000 füze yardımında bulunmuştu. 400 milyon poundluk da insani ve ekonomik yardım gönderdiğini açıklamıştı.

07.44 - RUSYA, BAZI ABD'Lİ DİPLOMATLARI SINIR DIŞI ETME KARARI ALDI

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'ne, çarşamba günü Rusya yönetiminden ulaşan listede yer alan birçok diplomat, "persona non grata" yani "istenmeyen kişi" ilan edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün yaptığı açıklamada, listede yer alan diplomatların Rusya'dan çıkarılacağı belirtildi ancak sayı verilmedi:

"Bu, Rusya'nın ikili ilişkilerimize katkı vermeyen ve yapıcı olmayan adımlarının sonuncusu. Şu an her zamankinden fazla şekilde hükümetlerimiz arasındaki iletişimi sağlamak için gerekli diplomatik personelin görev yapması kritik önemde."

Rus medyası, bunun, ABD'nin Birleşmiş Milletler'de çalışan 12 Rus diplomatı "ulusal güvenlik kaygıları" sebebiyle sınır dışı etme kararına yanıt olduğunu yazdı.

06.32 – ZELENSKİY’DEN, SAVAŞIN BİRİNCİ AYINDA "KÜRESEL PROTESTO" ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 24 Şubat'ta başlayan Rusya işgalinin başından bu yana her gece bir video mesaj paylaşıyor. Perşembe günü savaş birinci ayını doldururken, İngilizce bir video yayımlayan Zelenskiy, dünya genelinde herkese Rusya'yı protesto etme çağrısı yaptı:

"Rusya'nın savaşı sadece Ukrayna'ya karşı değil. Anlamı çok daha geniş. Rusya bu savaşı özgürlüğe karşı başlattı. Rusya, Avrupa'daki tüm insanların özgürlüğünü yok etmeye çalışıyor. Tüm dünyadaki insanların... Sadece sert ve şiddetli güç kullanımının işe yaradığını göstermeye çalışıyor. Dünya Rusya'ya dur demeli, dünya savaşı durdurmalı. Bir ay oldu bile... Bu kadar uzun. Meydanlarınıza, sokaklarınıza çıkın. Görünür olun ve sesinizi duyurun. İnsanların, özgürlüğün, barışın önemli olduğunu, Ukrayna'nın önemli olduğunu söyleyin."

06.14 – DSÖ DUYURDU: "UKRAYNA'DAKİ SAĞLIK MERKEZLERİNE 64 SALDIRI DÜZENLENDİ"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da şimdiye kadar sağlık hizmeti veren merkezlere 64 saldırı yapıldığını duyurdu.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'da savaşın sağlık sistemine olumsuz etkileri ele alındı.

Çatışmalardan ötürü yaklaşık 7 milyon kişinin evini terk ederek başka şehirlere yerleştiği ve iç göçe maruz kalan her 3 kişiden birinde kronik hastalık bulunduğu bilgisi paylaşıldı.