Haber, Fotoğraf ve Videolar: Uğur İstanbull, Altan Akçakese, Ahin Aslan, Derya Kap, Can Akbıyık, Avni Aydın, Aktüel 53, Çorum Press, Berivan Akkuş, Mehmet Yazıcı

GİRESUN'DA YAĞMURA RAĞMEN COŞKULU 1 MAYIS KUTLAMASI

Giresun'da 1 Mayıs yağmura rağmen coşkuyla kutlandı. Kutlamada "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.

ORDU'DA HORONLU KUTLAMA

Ordu'da #1Mayıs halaylarla ve horonlarla kutlandı.

RİZE'DE 1 MAYIS KUTLANDI

Rize 15 Temmuz Cumhuriyet meydanında 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlandı.

15.15- BOLU'DA 1 MAYIS KUTLAMASI

Bolu'da 1 Mayıs, Emek ve Demokrasi Platformu koordinesinde yürüyüş ve mitingle Kardelen Meydanı’nda kutlandı.

Yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen yürüyüşte alkışlar ve zılgıtlarla “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “AKP mezara halk iktidara” sloganları atıldı.

BOLU

Bolu Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı Serdar Koçyiğit okudu. Koçyiğit, bu düzenin yurttaşların hakkını, hukukunu çiğnediğini ve adaletsizliği büyüttüğünü söyledi. Koçyiğit, “Tek adam rejiminin sona ermesi, demokrasi ihtiyacı ve köklü bir değişim talebi mutlu bir azınlık dışında tüm kesimlerin ortak talebidir. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu, işsiz kalınmadığı, aç yatılmadığı bir dünya ve ülke istiyoruz. Birleşerek yaratacağız. Birleşerek değiştireceğiz! Biji Yek Gulan. Yaşasın 1 Mayıs” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından zılgıtlar eşliğinde halay çeken kitle daha sonra dağıldı.

14.01 - ZONGULDAK'TA 1 MAYIS KUTLAMALARINA GÖLGE DÜŞTÜ

TDK Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün  de katıldığı Zonguldak’taki 1 Mayıs kutlamalarına iki sendikanın üyelerinin kavgası gölge düşürdü. 

zonguld

Zonguldak Kadın Platformu üyeleri ile KESK üyeleri, Zonguldak Madenci Anıtı önündeki programın sunuculuğunu yapan Gülhan Yıldız aleyhine pankart açarak slogan attılar. Gülhan Yıldız’ın, İstanbul Sözleşmesi’nin  feshedilmesine alkış tuttuğu iddia edilmişti. Bazı katılımcılar; “Kürsüde Faşist Bir Kadın Var” pankartı açarak Gülhan Yıldız’ın kürsüden inmesini istediler. 

Bunun yanı sıra Türk İş’e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası yöneticileri, Zonguldak Kadın Platformu ve KESK üyelerinin pankartla girmesini engellemeye çalışınca kısa süreli bir arbede yaşandı. Her iki tarafın yönetici ve üyelerini polis güçlükle yatıştırdı. Diğer yandan protesto edilerek kürsüden indirilen Gülhan Yıldız’ın TDK Genel Başkanı Sarıgül tarafından sakinleştirilmeye çalışıldığı gözlendi.

13.24 - KARADENİZ EREĞLİ'DE 1 MAYIS ZAYIF GEÇTİ

Türkiye genelinde Emeğin Başkenti olarak bilinen Zonguldak’ın en büyük ve en kalabalık ilçesi, aynı zamanda da Türk Sanayii’nin öncü kentlerinden biri olan Karadeniz Ereğli’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kırk kişiyi bile bulmayan bir katılımcı ile kutlandı.

eregli-3

1 Mayıs 2022 Pazar günü 10.30’da Atatürk Anıtı önünde düzenlenen ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim Sen’in Karadeniz Ereğli Şubesi tarafından gerçekleştirilen buluşmaya, ağırlıklı olarak emekli öğretmenler katıldı.

Türk Sanayii’nin şimendiferi olan Erdemir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski kurumlarından biri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan on binin üzerinde işçinin yaşadığı, yine Türkiye’nin öncü sendikalarından Türk Metal Sendikası ile Genel Maden İşçileri Sendikası’nın şubelerinin olduğu ilçede, 1 Mayıs kutlamalarına aktif hiçbir işçinin katılmaması, bunun yanında CHP’li Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin de 1 Mayıs için hiçbir hazırlığının olmaması dikkatlerden kaçmadı.
Yaklaşık yirmi dakika süren etkinlikte 1 Mayıs ile ilgili basın bildirisi okundu.

Eğitim Sen tarafından hazırlanan bildiride işçi sınıfının adaletin, demokrasinin, barışın, sendikal hakların yok sayıldığı, hak aramanın yasaklandığı bir ülkenin emekçileri olduğuna vurgu yapıldı. Emekçilerin; ağaçları yerinde tutmak için, derelerin kurumaması için, ekmeğini kazanırken bir can daha göz göre göre ölmesin, diye ve kimse ayrımcılığa uğramasın diye Gezi’de direnenler olduğuna vurgu yapıldı. Bildiride ayrıca iktidara eleştiri getirilerek; “Bu iktidar karanlık ilişkileri yüzünden yarattığı pislikle boğuşurken biz tarihin sayfalarında tertemiz, alnı açık bir halk hareketi olarak anılacağız.”, ifadesine de yer verildi.

Çok az bir katılımcı ile gerçekleşen Karadeniz Ereğli’de buluşmada çeşitli sloganlar atılırken, emekçi kadınlar bildirinin okunmasının ardından halay çekti. (Haber: Altan Akçakese)

13.02 - ARTVİN'DE 1 MAYIS KUTLAMALARI

Artvin'de Atapark'ta toplanan kitle, Cumhuriyet Caddesi üzerinden mitingin yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe DİSK, KESK, CHP, SOL Parti ve Tüm Emekliler Sendikası'nın yanı sıra çok sayıda STK katıldı.