Haber, Fotoğraf ve Videolar: Gizem Sert, Suat Karlıkaya, Cevriye Coşkun Kayış, Murat Dağdelen, Cengiz Atlı, Şivan Kırmızıçiçek, Hami Baltacı, Sinan Biçici, Luiz Erpınar, Barış Alaca, Harun Mercan

EDREMİT VE AYVALIK'TA 2 YILDAN SONRA COŞKULU 1 MAYIS MİTİNGLERİ

Balıkesir'in Edremit ilçesinde iki yıl aradan sonra yeniden 1 Mayıs coşkusu yaşandı. İşçi ve memur sendikalarının yanı sıra çok sayıda kitle örgütü ve siyasi partinin katıldığı 1 Mayıs'ta Suavi de bir konser verdi. Ayvalık ilçesinde de 1 Mayıs sloganlar, şarkılar, halaylar ve şiirlerle kutlandı.

KOCAELİ'DE İŞÇİ SINIFI 1 MAYIS'TA SESLENDİ: "DÜNYA YERİNDEN OYNAR İŞÇİLER BİRLİK OLSA"

Kocaeli'de #1Mayıs kutlamalarında binlerce işçi alana çıktı. Petrol-İş (@petrolis_merkez) Gebze Şubede Novares, Trelleborg, ARaymond ve Cambro Özay işçileri1 Mayıs'ı türkülerle kutladı.

16.00 - LÜLEBURGAZ'DA 1 MAYIS'A YOĞUN KATILIM

Lüleburgaz'da gerçekleştirilen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına yoğun katılım oldu. Kutlamalar şarkılarla ve türkülerle son buldu.

15.30  - KOCAELİ'NDE 1 MAYIS: SAVAŞA DEĞİL HALKA BÜTÇE

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs mitingi Anıtpark’ta büyük bir coşku ile kutlandı. “Bu düzen böyle gitmez, birlikte değiştireceğiz” şiarıyla gidilen mitinge HDP, KESK, DİSK, TMMOB ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

kocaeli-1

Erken saatlerde Doğu Kışla Parkı’nda bir araya gelen kitle Anıtpark’a yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “Gezi onurumuzdur”, “Haramilerin düzenini değiştireceğiz”, Zam zulüm yoksulluk düzenini değiştireceğiz” “Dê dawi bêhempa be”, “Aşitî”, “Zorbalar kalmaz gitmez” pankartlarını taşındı. Yürüyüş boyunca kitle sık sık “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Savaşa değil halka bütçe” “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî 1 Gulan” sloganları attı.

15.20 - MANİSA'DA 1 MAYIS BASIN AÇIKLAMASIYLA KUTLANDI

Yüzlerce fabrikanın bulunduğu işçi kenti Manisa’da, önceki yıllarda parti ve sendikaların yürüyüş ve kitlesel katılım ile kutladıkları 1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl Manolya meydanında yapılan basın açıklamasıyla kutlandı. Emek, Demokrasi ve Barış Platformu’nun çağrısıyla Manolya meydanında bir araya gelen siyasi parti ve sendika temsilcilerinin katıldığı basın açıklamasını platform adına SES Şube Başkanı Figen Pehlivan Demirel okudu.

manisa-6

Demirel açıklamada “Türkiye'deki her alan, her iş yeri artık bir 1 Mayıs alanıdır. Bizler de bayram dolayısıyla bir miting yapamadık ama miting coşkusuyla 1 Mayıs'ı kutlamak için buradayız. Hayatta kalmak bile her gün zorlaşıyor. Bu düzen toplumun işini, aşını, geçimini ve sağlığını korumuyor" dedi. Demirel ayrıca "Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla borçla, salgınla mücadele ederken AKP, MHP iktidarı ülkenin tüm kaynaklarını bir avuç patrona ve ayrıcalıklı zümreye aktarıyor. Halk işe, ekmeğe, insanca bir yaşama olduğu kadar demokrasiye, adalete ve hukuka da aç” vurgusunu yaptı.

Gezi Davasına da değinen Ses Şube Başkanı Figen Pehlivan Demirel, “Son olarak Gezi davası kararlarında gördüğümüz hukuk garabeti ile aynı davadan iki defa beraat etmiş sanıklar ağırlaştırılmış müebbet ve on sekiz yıl hapis cezası verildi. Bu karar ile AKP MHP hükümeti kendisi gibi düşünmeyen kendinden olmayan muhalif kesime gözdağı vermeyi amaçladı" dedi.

14.39 - BANDIRMA'DA 1 MAYIS

Bandırma'da 1 Mayıs mitingi başladı.

14.11 - BURSALI ÇEVRECİLER 1 MAYIS ALANINDA

Bursa'da DOĞADER 1 Mayıs mitingine "Bursa doğana sahip çık. Sermaye ovadan elini çek..." pankartıyla katılıyor.

13.48 - BURSA'DA 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ 

Bursa'da 1 Mayıs mitingi için yürüyüş başladı. DİSK korteji böyle görüntülendi.

13.45 -  ÇANAKKALE'DE 1 MAYI

Çanakkale’de yürüyüş başladı.

13.42 - BURSA'DA 1 MAYIS

Bursa'da yürüyüş öncesi kutlamalar başladı. 

SENDİKALAR PANDEMİYİ BAHANE EDEREK 1 MAYIS KUTLAMASI YAPMADI

Öte yandan Bursa'da Hak- iş ve Türk iş  kutlamalarını kendi çevresi içinde yaptı, Bugün Hak-İş Bursa Fomara Meydanı’nda temsili olarak 1 Mayıs kutladı. Hak-İş’e bağlı sendikaların yöneticileri ve az sayıda işçinin katılımıyla 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. Türk İş ise Bursa’da Türk Metal Sendikası sosyal tesisleri bahçesinde basın açıklaması yaparak 1 Mayıs’ı kutladı. Türk İş’e bağlı sendikaların yöneticileri ve az sayıda işçinin katılımıyla 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.
Türk İş 1 Mayıs’ı alanda kutlamamanın gerekçesini bayramı ve pandemiyi bahane etti.