Haber, Fotoğraf ve Videolar: Fatoş Erdoğan, Arif İyidoğan, Cem Savaş Demir,  Cemil Turan, Nergis Güler

15.51 - İSTANBUL VALİLİĞİ AÇIKLADI: 1 MAYIS'TA 164 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e çıkmaya, izinsiz gösteri ve yürüyüş yapmaya çalışan 164 kişinin gözaltına alındığını ve haklarında işlem başlatıldığını açıkladı.

15.49 - TAKSİM'DE YENİ GÖZALTILAR

Taksim'de #GençlikKorteji sloganlar eşliğinde koşarak polis barikatlarını aşmaya çalıştı Polisin müdahalesi sonrası 40'a yakın kişi gözaltına alındı.

15. 45 - KARDEŞ TÜRKÜLER KONSERİ

Mitingde Kardeş Türküler grubu sevilen şarkılarını seslendiriyor.

15.30 - ÜÇ DİLLİ ORTAK METİN OKUNDU

Konuşmaların ardından Adem Merestavi’nin Arapça, Betül Oral’ın Türkçe, Heval Bozdağ’ın ise Kürtçe okuduğu ortak metin okundu.

15.00 - FİNCANCI: BU MÜCADELE KAZANILACAK

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı da bir konuşma yaptı. Fincancı, “İşçi sınıfının birlik ve dayanışma gününde bu mücadelenin de diğer mücadeleler gibi birlikte kazanılabileceğini bilenlerdeniz. Biz hekimlerin örgütlü sesi birlik olarak mücadele ederken aylardır alanlarda 'Emek bizim, söz bizim, sağlık hepimizin' dedik. Toplumda sağlıksızlık üreten ne varsa ona karşı mücadelemiz” şeklinde konuştu.

14.40 - KORAMAZ: GEZİ ONURUMUZDUR

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuşmasını yapmak üzere sahneye çıktı. "Gezi onurumuzdur" diyerek sözlerine başlayan Koramaz, şunları dile getirdi: "Düzenleri sona erecek diye korkuyorlar. Peşkeş çekilen yerlerin hesaplarını soracağız diye korkuyorlar. Tabii ki hesabını tek tek soracağız. Yalancı tanıklarla, kurmaca davalarla, yalan haberlerle saldırıyorlar. Zannediyorlar ki kendileri korkuyor bizi de korkacak sanıyorlar ama biz korkmuyoruz. Eşit, özgür, laik, adaletin, barışın, paylaşmanın olduğu bağımsız bir Türkiye’yi mutlaka kuracağız. Bu 1 Mayıs alanlarını dolduran milyonlar gelecek günlerin müjdesi olsun."

14.40 - BOZGEYİK: KHK'LİLER İADE EDİLSİN

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuşmasına başladı. Bozgeyik, "Bu baskıcı otoriter iktidarı uyarmaya çalışıyoruz. Zamlara, adaletsizliğe hep birlikte dur diyoruz. Bugün ülkemizde genç işsizlik aldı başını gidiyor. İşçi cinayetlerinde katliam yaşanıyor. “Eşitlik, özgürlük, barış için 'artık yeter' diyoruz. 'Mücadeleyi büyütme zamanı' diyoruz. Biraz olsun bizler de nefes almak istiyoruz. Elektriğe ve doğal gaza yaptığı tüm zamların geri almasını istiyoruz. KHK’li arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesini istiyoruz" dedi.

14.32 - ARZU ÇERKEZOĞLU: BU DÜZENİ BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ

İstanbul'da binlerce emekçi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) çağrısıyla Maltepe'de buluştu.

arzu cerk

Sahneye, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu çıktı. Hayatta kalmak için, bu düzeni değiştirmek için ortak bir mücadele verildiğini belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

"Bu meydanda 'Zamlara hayır' diyenler var, açlık sınırının altına gerileyen asgari ücretin artırılması için mücadele verenler var. Bu meydanda her türlü eşitsiziliğe karşı eşitlik talebiyle mücadele eden, artan şiddete rağmen bir gece yarısı çıkarılan kararnameyle çıkılan İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınlar var. Bu düzeni birlikte değiştireceğiz. Başka bir düzen, ayakların baş olmasıdır. Evet tek adamın değil üretenlerin yönetmesidir. Başka bir düzen Emeğin Türkiyesi’dir."

14.27 - GEZİ TUTSAKLARININ MESAJI OKUNDU

Gezi Parkı davasında 18’er yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinde bulunan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın 1 Mayıs mesajları okundu:

“1 Mayıs’ı, 1 Mayıs meydanında, Taksim’de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız. Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız. Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemiz kazanacak. Hepinize Bakırköy ve Silivri cezaevlerinden selamlar. Yaşasın 1 Mayıs.”

14,25 - İSTANBUL'DA 1 MAYIS MİTİNGİ BAŞLADI

Emeğiyle, alın teriyle, mücadelesiyle, direngenliğiyle, umuduyla hayata değer katanlar #1Mayıs alanlarını doldurdu. Şu dakikalarda DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu alandaki emekçilere sesleniyor.

Alana girişler Bandista şarkılarıyla başladı. İki kolun en önündeki DİSK ve KESK kortejleri alana girdi. #1Mayıs kürsüsünün sunucuları Özlem Gürses ve Emrah Bülent Parlak alana gelenleri selamladı. Mitingden önce Ruhi Su Dostlar Korosu #GeziOnurumuzdur dövizleriyle sahne alarak türkülerini söslendirdi.

14.10 - SAYGI DURUŞU İLE BAŞLADI

Maltepe'de, emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

13.00 - POLİS İLE LGBTİ+ ARASINDA GERİLİM

Miting alanı girişinde bir grup LGBTİ+ üyesi, kurulan polis kontrol noktasından geçerken çantalarının aranmasına karşı çıktı. Üyeler ile polis arasında uzun süren tartışmaların ardından LGBTİ+ üyeleri, çantalarındaki pankartların kontrol edilmesinin ardından alana giriş yaptı. 

13.50 - YAZARLAR 1 MAYIS'A YÜRÜYOR

Türkiye Yazarlar Sendikası üyeleri "Dünyanın bütün kalemleri birleşsin" pankartıyla Maltepe miting alanına giriş yaptı

13.12 - İKİZDERELİLER TULUMLARIYLA 1 MAYIS'TA

İkizdere Direniyor Derneği Maltepe'de 1 Mayıs miting alanına karadenize özgün çalgı ve horonlarla giriş yaptı

13.03 - İSTANBUL'DA GAZETECİLER TGS KORTEJİNDE

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS yöneticileri ve çok sayıda gazeteci İstanbul Maltepe'de 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. TGS kortejinde zamlar ve baskılara dikkat çekildi

tgs-3

12.58 -  EMEKLİLER DE 1 MAYIS'TA

DİSK Emekli Sen üyeleri 1 Mayıs'a "Bu daha başlangıç" sloganıyla katılıyor.

12.50 - İŞÇİLER "AKP HALKA HESAP VERECEK" SLOGANIYLA MALTEPE'YE YÜRÜYOR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu mensubu işçiler Maltepe'de gerçekleşecek 1 Mayıs mitingine "AKP halka hesap verecek" sloganıyla yürüyor.

12.30 - İSTANBUL'DA 1 MAYIS MİTİNGİ 13.00'DA MALTEPE'DE BAŞLAYACAK

1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı değil Maltepe Meydanı adres gösterildi.

disk-4

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı İstanbul’da, Maltepe Meydanı’nda kutlayacak. 

Maltepe’deki kutlamanın sunuculuğunu gazeteci Özlem Gürses ve oyuncu Bülent Emrah Parlak üstlenecek. Saat 13.00’te başlayacak mitingde Bandista, Ruhi Su Dostlar Korosu ve Kardeş Türküler sahne alacak. 

12.16 - TAKSİM İSTİKLAL CADDESİ'NE GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI

İstiklal Caddesi'ne tüm giriş ve çıkışlar kapatıldı. Alanda polis ve temizlik görevlileri hariç kimse bulunmuyor.

12.07- DİSK'Lİ KADIN İŞÇİLER, "İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ" SLOGANIYLA YÜRÜYOR

DİSK kortejinde önde "İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçiyoruz" sloganıyla kadın işçiler yürüyor.

11.47 - ADALAR'A POLİS ENGELİNİ PROTESTO İÇİN CHP İLÇE BAŞKANI DENİZE ATLADI

Adalar Belediyesi tarafından Maltepe Miting Alanı’nda düzenlenen 1 Mayıs etkinliklerine katılacak yurttaşları taşımak için kiralanan tekne, güvenlik güçleri tarafından Maltepe İDO İskelesi’ne yanaştırılmadı.

CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat, tepki olarak vapurdan atlayıp yüzerek iskeleye çıktı. 

11.21 - İSTANBUL'DA ŞU ANA KADAR 130'U AŞKIN GÖZALTI VAR

istanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için farklı noktalardan Taksim Meydanı’na yürümek isteyen kişilere polis müdahale etti. 50’den fazla kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi 5 öğrenci, Kafe- Bar Dayanışması’nda 3, Toplumsal Özgürlük Parti ve Halkevleri üyesi iki gruptan 12 kişi Taksim’e çıkarken gözaltına alındı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Taksim'e çıkmak isteyen 130'un üzerinde kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 

Yapılan açıklamada, ''Avukat arkadaşlarımız, hastanede otobüs içinde müvekkillerimize işkence ve taciz uygulandığını bildirdi. Bir müvekkilin omzu çıkmış. Meslektaşlarımızı hastaneye çağırıyoruz. Bayrampaşa hastanesinde avukat desteğine ihtiyacımız var'' denildi.

Beşiktaş da bir müdahale de HKP üyelerine gerçekleştirildi. Çok sayıda kişi müdahalede gözaltına alındı.

İnşaat Bir-Sen üyesi işçiler de Mecidiyeköy’den yürüyüşe geçti. Polis burada da işçilere müdahale  etti.

11.09 - İŞÇİLER SARAÇHANE'DE TOPLANIYOR

İstanbul'da 1 Mayıs için işçiler #Saraçhane'de toplanmaya devam ediyor. "İşçiler, emekçiler ile bir arada kavgamızla, coşkumuzla 1 Mayıs'ta #Taksim demek için buradayız!"

10.45 - DEVRİMCİ PARTİ ÜYELERİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul'da #Taksim'e yürümek isteyen Devrimci Parti ve Özgürlük Meclisleri üyesi 3 kişi polis müdahalesi sonrası gözaltına alındı

10.43 - İŞÇİ TEMSCİLERİ KONSEYİ ÜYELERİ MECİDİYEKÖY'DE GÖZALTINA ALINDI

İstanbul'da Cevahir AVM önünden #Taksim'e yürümek isteyen İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü'nden işçiler polis müdahalesi sonrası gözaltına alındı

10.40 - 26 KİŞİYLE BİRLİKTE GAZETE YOLCULUK MUHABİRİ DE GÖZALTINDA

Taksim'e çıkmak isteyen Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri’nden toplam 26 kişi gözaltına alındı.

Bu sırada çekim yapan Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü de gözaltına alındı.

10.37 - ELMADAĞ'DA GÖZALTI

Mücadele Birliği üyeleri 8 kişi Taksim’e çıkmak isterken Elmadağ'da darp edilerek gözaltına alındı. Araca bindirilirken de darp edilen Mücadele Birliği üyeleri "1 Mayıs alanı Taksim Meydanı" sloganı attılar. 

09.01  - TAKSİM'E ÇIKAN ÖĞRENCİLER GÖZALTINDA

"Kayyumlara isyan diyerek, cinsiyetçi, LGBTİ+fobik ve niteliksiz eğitime isyan diyerek ve milyonların haykırdığı gibi geçinemiyoruz diyerek Taksim'deyiz!" dedi.

09.00 - TAKSİM'E 1 MAYIS ÇELENGİ BIRAKILDI

Taksim Meydanı'na çelenk bırakan DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "1 Mayıs meydanı, Taksim meydanıdır" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla Taksim’e geldi. Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ile yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu grup, Atatürk Anıtı'na yürüdü. Daha sonra anıta çelenk bırakan Çerkezoğlu, “Bugün 1 Mayıs, işçi-emekçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü. DİSK yönetim kurulu olarak çelengimizi bırakmak üzere buradayız. Sizler de biliyorsunuz İstanbul'da bu yıl 1 Mayıs mitingimizi Maltepe Meydanı'nda gerçekleştireceğiz. Birazdan hep beraber oraya gideceğiz. 1 Mayıs meydanı, Taksim meydanıdır. Yıllarca 1 Mayıs'ın ve Taksim'in özgürleştirilmesi için uzun mücadeleler verdik. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında sadece Türkiye'nin değil dünyanın en büyük 1 Mayısı'nı yaptık bu meydanda" diye belirtti. 

08.49 - İSTANBUL'DA TAKSİM ABLUKADA

Taksim 1 Mayıs alanının yasaklanmasını kabul etmeyen birçok sendika ve siyasi parti bugün Taksim’e çıkmak için alanda olacak. Mecidiyeköy'den başlayarak her yer polis ablukasında.