İşçiler ve emekçiler bugün yurdun dört bir yanında haklarına dönük saldırılara dur demek, insanca yaşam ve çalışma koşulları talep etmek için bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, meydanları doldurdu.

İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde dakika dakika yaşananlar...

KAYSERİ

19:42 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik ve dayanışma günü Kayseri’de kutlandı. Cumhuriyet Meydanında toplanan işçi grubuna Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Yeşil Sol Parti ve Eğitim Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Büro Emeklileri Sendikası, Kamu Emekçileri Sendikası, (KESK) Eğitim İş Sendikası, Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) gibi sendikalarda işçilerle bir araya geldi.

KAYSERİ-2

RİZE

19:37 Rize 'de Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen #1MAYIS mitingi coşkulu geçti. İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünde toplanan  siyasi parti, sendika ve STK Temsilcileri miting alanına yürüyüş gerçekleştirdi.

RİZE-14

ARTVİN / HOPA

19:30 Kutlamalar Artvin'in Hopa ilçesinde de siyasi mesajlar, hak talepleri ve kutlama mesajlları eşliğinde son buldu.

HOPA-5

ARTVİN / ARHAVİ

19:25 Coşku ve heyecanın yaşandığı bir başka nokta da Artvin Arhavi oldu. 7'den 77'ye herkesin ortak olduğu kutlamalarda renkli görüntüler vardı.

arhavi

ADANA

19:10 1 Mayıs'ın coşkulu kutlama adreslerinden bir diğeri de Adana'ydı. Adana da yurttaşlar ve demokratik kitle örgütleri İstasyon Meydanı'nda bir araya geldi. Kutlamalar, marşlar, sloganlar ve halaylar eşliğinde devam etti.   

Screenshot_18

İZMİR

18:55 İzmir'in Dikili ilçesinde 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü işçi ve memur sendikalarından oluşan gurupların katılımıyla kutlandı.

DİKİLİ

AYDIN

17:43 Aydın’da 1 Mayıs coşkusu Egemenlik Bulvarında başlayıp Kent Meydanı’na aktı. Yoğun katılımla gerçekleşen kutlamalara siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve STK katıldı.

alper baran foto (20)

ANTALYA

17:35 Antalya'da kortejlerin Cumhuriyet Meydanına girişi tamamlandı. Birazdan 1 Mayıs mitingi başlayacak.

Screenshot_8-9

ÇANAKKALE

17:10 1 Mayıs kutlamlarının Çanakkale ayağı da diğer bir çok kentte olduğu gibi yoğun katılım ve coşku ile kutlandı. Eski Salı Pazarı'nda başlayan etkinlikler sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşle devam etti. 

alper baran foto (19)

ANKARA

16:45 1 Mayıs kutlamalarının Ankara'daki adresi Tandoğan Meydanı'ydı. Kamu emekçileri, siyasi partiler, meslek odaları, ve demokratik kitle örgütleri kutlamalar için bir araya geldi. Kutlamalar için toplanan bütün sivil toplum örgütleri İktidar aleyhinde sloganlar atarak yaklaşan 14 Mayıs seçimlerinde tek adam rejimine son vereceklerini belirttiler.

alper baran foto (18)

BURSA

16:20  Bursa'daki 1 Mayıs kutlamaları son yılların en yoğun 1 Mayıs'ı olarak kayıtlara geçti. Eski stadyum civarında buluşan kitleler, oradan kent meydanına doğru yürüyüşe geçti. Sabah erken saatlerde Kestel ve Mudanya'da kutlama gerçekleştiren işçiler, daha sonra Bursa kutlamalarına katıldılar.

BİNGÖL 

16:05 Bingöl’de 1 Mayıs için PTT kavşağında toplanan sendikalar ve siyasi partiler deprem anması ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Maraş merkezli depremler  ve 1 Mayıs 2003 Bingöl depreminin yıl dönümü olması nedeniyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü anma ve basın açıklaması ile kutlandı.  Saat 13:00’de başlayan etkinliğe KESK, EĞİTİM-SEN , Yeşil Sol Parti Bingöl Milletvekili Adayları Cemile Turhallı, Faruk Aris , HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Millet İttifakı Bingöl Milletvekili Adayı Serdar Atalay , Kılıçdaroğlu Gönüllüleri ve siyasi parti temsilciler , emekçiler ve yurttaşlar katıldı.

alper baran foto (17)

GAZİANTEP

16:02 Gaziantep 1 Mayıs kutlamalarında Memleket Partililer ile bir grup arasında gerginlik yaşandı. Araya giren gazeteciler darp edildi.

SAMSUN

16:00 Geçtiğimiz yıllara nazaran oldukça yoğun katılımın gözlendiği Samsun 1 Mayıs kutlamalarına 6 bin civarında işçi ve emekçi katıldı. İktidar karşıtı sloganların atıldığı yürüyüşe, Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların yanı sıra Kamu İş, Samsun Barosu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Halk Evleri, Pir Sultan Abdal Derneği, CHP, EMEP, Yeşil Sol Parti, TİP, TKP ve Sol Parti katıldı.

AĞRI

15:55 Ağrı'da 1 Mayıs yoğun yağmura rağmen coşkuyla kutlandı. Halayların çekildiği kutlamalara bir çok STK katıldı.

SİVAS

15:45 Sivas'ta 1 Mayıs kutlamaları KESK bileşenleri, Halkevleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Cem Vakfı, EMEP, TİP, SOL Parti, CHP ve Millet İttifakı üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

alper baran foto (16)

İZMİR

15:30 Gündoğdu Meydanı’nda binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde 1 Mayıs'ın yeni bir başlangıç olduğu mesajı verildi. 1 Mayıs mitingi Sanatçı Suavi'nin seslendirdiği ezgiler ile devam ediyor.

GAZİANTEP

15:20 1 Mayıs İşçi ve Emekçi bayramı Gaziantep’te geniş kitleyle kutlandı. Önceki senelere göre katılımın bir hayli yoğun olduğu görüldü. Saat 10.30’da Balıklı Meydanında toplanan STK ve siyasi partiler, 1 Mayıs kutlama alanı olarak belirlenen Kırkayak Parkına kortej halinde yürüdü. Kitleleri Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili adayları karşıladı. Alanda toplanan kitle burada Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu lehine sloganlar atarken, halaylarla 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkusunu yaşadı.

WhatsApp Image 2023-05-01 at 15.31.47

ÇORUM

15:20 Çorum’da  1 Mayıs mitingine,  CHP,  Yeşil Sol Parti, EMEP,  TİP,  SOL Parti ve TKP  Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası üyeleri, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra işten atılan metal işçileri, DİSK/Emekli-Sen ve bir çok STK'nın katılımıyla coşkuyla kutlandı. 

alper baran foto (14)Fotoğraf: (Evrensel)

MALTEPE

15:10 Maltepe'de gerçekleştirilen kutlamalarda konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: "Bu 1 Mayıs, Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak.  Gelecek yıl, Gezi Parkı'nda buluşacağız. Yitirdiğimiz evlatlarımızın adını taşıyan ağaçların arasından, and olsun ki, kol kola yürüyecek ve bir 1 Mayıs meydanımıza... Taksim Meydanı'na gireceğiz." dedi

Screenshot_6-7

İSTANBUL / MALTEPE

15:00 1 Mayıs Korosu Maltepe'de toplananlarla hep bir ağızdan şarkılar seslendirdi. 

alper baran foto (13)

HAKKARİ

13:40 1 Mayıs İşçi Bayramı, Hakkari’de yüzlerce kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Emek ve Demokrasi Bileşenlerince organize edilen 1 Mayıs İşçi Bayramı Hakkari Devlet hastanesi önünde toplanan kalabalık buradan etkinliğin yapılacağı Mini Kente yürüdü.

alper baran foto (12)

MANİSA

14:35 1 Mayıs İşçi Bayramı Manisa'da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Kutlandı.

Screenshot_5-10

KOCAELİ

14:30 Kocaeli 1 Mayıs, Sendikalar, siyasi parti ve derneklerin taleplerinin yer aldığı dövizler ve sloganlar eşliğinde yürüyüş devam ediyor. Miting arama noktasında Emek Partisi’nin kortejinin en önünde taşınan Yusuf, Hüseyin ve Deniz’in yer aldığı Emek Gençliği afişinin alana girmesine polis engel olmak istedi. Emek Partililer ve polis arasında yaşanan tartışmanın ardından afiş alana alındı.

ANTALYA

14:20 1 Mayıs kutlamaları için halk Antalya Aydın Kanza Parkı'nda toplanmaya başladı. Etkinlikler kapsamında saat 15:00'da Aydın Kanza Parkı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirilecek.

Screenshot_4-13

İSTANBUL

14:00 TMMOB üyeleri, 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Gezi Davası'nda tutuklanan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun  Kahraman'ın görsellerinin yer aldığı 'Kimse dokunamaz bizim suçsuzluğumuza #GeziOnurumuzdur' pankartı ile alandaki yerlerini aldılar.

alper baran foto (10)
Fotoğraf: Evrensel

BALIKESİR

13:54 Balıkesir Gömeç'te Disk, CHP, Yeşil Sol Parti, EMEP, Sol Parti, TİP ve Pir Sultan Abdal Derneği parti ve kurumlarının düzenlediği 1 Mayıs kutlanıyor. Kitle Gömeç Belediyesinin önünden İlçe Meydanına kadar yürüdü ve meydan da kutlamalara devam ediyor.

photo1682938342

ÇANAKKALE

13:50 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Çanakkale Gelibolu'da Emek Dayanışması Platformu öncülüğünde  kutlanıyor.

photo1682937823

BARTIN

13:45 Bartın'da 1 Mayıs kutlaması sona erdi. Cumhuriyet Meydanı Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu'nu bekliyor. Kutlamalara katılanların yanı sıra Millet İttifakı'nın mitingi için alana yeni katılımlar da gerçekleşiyor.

SAKARYA

13:40 Emek ve Özgürlük güçleri 1 Mayıs kutlamalarının Sakarya ayağında gar meydanında toplanmaya başladı.

alper baran foto (11)

RİZE

13:22 Rize Fındıklı'da  Tahiroğlu Köprüsü'nde buluşan işçi ve emekçiler 1 Mayıs kutalamaları için ilçe meyadanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında çay ve fındık üreticileri sloganlarla taleplerini dile getirdi. Önceki yıllara göre kitlesel katılımın gözlendiği kutlamalarda HES'ler ve tek adam rejimi uygulamaları da protesto edildi.

KARS

13:18 Kars’ta KESK öncülüğünde Valilik Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.
Eğitim Sen Kars Şube Başkanı Hakan Topçu demokratik kitle örgütleri adına basın açıklaması yaptı. 
Topçu, depremde yaşamını yitirenleri anarak başladığı açıklamada iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Basın açıklaması sonrası alanda halaylar çekildi. 1 Mayıs açıklamasına KESK ve bileşenleri dışında EMEP, Yeşil Sol Parti, CHP, TİP, TKP , DİSK, 78’liler Derneği katıldı.

HATAY

13:05 6 Şubat depreminde büyük hasar alan Hatay Defne'de, Emek Partisi Hatay İl Örgütü kutlamalar kapsamında 1 Mayıs açıklaması yaptı. Açıklamada 'Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’müz 1 Mayıs kutlu olsun' mesajı okundu.

İSTANBUL

12:58 1 Mayıs İstanbul Maltepe'deki kutlamalara katılan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri, 'Zamlar, sansür, kovulma  Karşı çıkanlar #Yanyana' pankartıyla kutlamalardaki yerlerini aldılar.


235805
Fotoğraf: Evrensel

ANKARA

12:45 1 Mayıs yasağını tanımayan kendilerini Devrimci Çözüm Dergisi okurları olarak tanımlayan 3 kişi Elmadağ'da polis müdahalesi sonrası gözaltına alındı.

İSTANBUL

12:40 1 Mayıs'ta İstanbul KHK'lılar Platformu, 'Bizden çaldığınız işimizi, hayatlarımızı, geleceğimizi geri alacağız' pankartı açarak 1 Mayıs coşkusuna katıldı.
Screenshot_3-14

İZMİR

12:30 İzmir'de 1 Mayıs kutlamaları için on binlerce işçi ve emekçi kutlamaların gerçekleşeceği Gündoğdu Meydanı'na Kordon'un her iki bölgesinden akın akın gelmeyi sürdürüyor. Türk-İş ve bağlı sendikalar İzmir Tren Garı yönünden alana doğru ilerlerken, Konak İskelesi'nde Disk, Kesk, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler yürüyüşlerine devam ediyor.

alper baran foto (8)

DERSİM

12:17 Dersim'de 1 Mayıs, Seyit Rıza Meydanı'nda sendikalar, siyasi parti ve kitle örgütlerinin katılımıyla kutlanıyor. 

alper baran foto (7)

BARTIN

12:15 Bartın Kemerköprü Meydanı'nda buluşan gruplar kutlamalar için hazırlık yapmaya başladı.
alper baran foto (6)


İZMİR'DE 1 MAYIS  KUTLAMALARLI

12:08 İzmir'in farklı ilçe ve bölgelerinden gelen emekçiler kutlamaların gerçekleşeceği Gündoğdu Meydanı'nda toplanmaya başladı.

DÜZCE
12:00
 Düzce'de 1 Mayıs kutlamaları daha önceki yıllara nazaran daha yoğun katılımla gerçekleşiyor. Türk-İş'e bağlı Türk  Metal, Petrol-İş, Teksif ve Basın-İş sendikaları kutlamalara kitlesel kortejler haline katılım sağlıyorlar.

VAN

Van’da 1 Mayıs, Musa Anter Parkı’nda düzenlenen mitingle kutlanıyor. 

Van’da, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyon (DİSK) Genel-İş Şubesi, Van Barosu, Van Colemêrg Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası Şubesi ve Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından düzenlenen 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü mitingi başladı. Miting öncesi iki kolda toplanan emekçiler, Musa Anter Parkı’na uzun bir kortejle yürüdü. Kortejin en önünde Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun “Susturamayacaksınız” pankartı gazeteciler tarafından taşındı. Kortej yürüyüşü boyunca “Özgür basın susturulamaz”, “Bijî yek gûlan”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atan emekçiler, alana geldi. 

Saygı duruşunun ardından başlayan mitingde DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut’un birer konuşma yapması bekleniyor. 

İSTANBUL

DİSK üyeleri Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

HAK-İŞ DE TAKSİM ANITI'NA ÇELENK BIRAKTI

10:20 HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı Mustafa İluk ve sendika üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Gümüşsuyu Caddesi'nde toplanan Hak-İş İstanbul İl Başkanlığına bağlı sendika üyelerinin yer aldığı kortej, slogan atarak Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne geldi.

Anıta çelenk bırakan ve grup adına açıklama yapan İstanbul İl Başkanı Mustafa İluk, "1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde taleplerimizi bugün bir kez daha yineliyoruz. Bütün çalışanları ve toplu sözleşme düzenini koruyacak, çalışanların aileleri ile birlikte insanca yaşamasına imkan tanıyacak ücret düzenlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz." dedi.

Grup, açıklamanın ardından Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.

10.00: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, yönetim kuruluyla birlikte anıta yürüdükten sonra açıklama yaptı.

Çerkezoğlu, şunları belirtti: “Bugün işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü. Bugün sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında, 5 kıtada işçi sınıfı, bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenler, kendi talepleriyle, mücadele hedefleriyle alanlarda. Bugün buraya DİSK Yönetim Kurulu olarak geldik, çelengimizi bıraktık. Şimdi buradan Maltepe Meydanı'na geçeceğiz. İstanbul'da Maltepe Meydanı'nda ve Türkiye'nin dört bir yanındaki meydanlarda alanlarda buluşacağız.” 

09.10: Yasağa rağmen Taksim Meydanı’na yürüyen Mücadele Birliği Platformu ile İnşaat İş ve Enerji Sen üyeleri polis müdahalesine maruz kaldı. Saldırıda en az 6 kişi gözaltına alındı. 

İstanbul Taksim’e çıkmak isteyen Mücadele Birliği Platformu ve Devrim İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı İnşaat İş ve Enerji Sen üyeleri polis müdahalesine maruz kaldı. Elmadağ’dan Taksim’e yürüyen Mücadele Birliği Platformu üyeleri “Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar her şey emeğin olacak”, “1 Mayıs alanı Taksim Meydanı”, “Yaşasın 1 Mayıs” “Bijî Yek Gulan” sloganları attı. Bu esnada polis saldırısına maruz kalan gruptan 2 kişi polis şiddetiyle gözaltına alındı. 

08.39: 1 Mayıs dolaysıyla yasaklanan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar demir bariyerlerle kapatıldı. 

İstanbul'da Taksim'in yasaklanması nedeniyle bu yıl da 1 Mayıs, Maltepe'de kutlanacak. 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü öncesinde Taksim Meydanı, çevresi ve Gezi Parkı demir bariyerle kapatıldı. Taksime çıkan tüm sokak başlarına yerleştirilen polis ve bariyerlerle geçişler yasaklandı. 

Sabah saat 06.00’da trafiğe kapatılan yollar şöyle: “Sıraselviler Caddesi, Tak-ı Zafer Caddesi, Sadri Alışık Sokak - Atıf Yılmaz Caddesi, Balo Sokak - Turnacıbaşı Caddesi, Zambak Sokak, Meşelik Sokak, Yeni Çarşı Caddesi, Kumbaracı Yokuşu, Asmalı Mescit Caddesi, Meşrutiyet Caddesi, Hamalbaşı Caddesi, Kamer Hatun Caddesi, İlk Belediye Caddesi, Ensiz Sokak, İnönü Caddesi, Mete Caddesi.”

DEMİRTAŞ'TAN 1 MAYIS MESAJI

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “İşçi ve emekçi önce hırsızdan ve gaspçıdan sandıkta hesap soracak ve bu talan iktidarının sonunu getirecek” dedi. 

Edirne F Tipi Cezaevi'nde 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolaysıyla bir mesaj paylaştı. 

Sanal medya hesabında “Alanlarda birleş devran dönsün” sözleriyle videolu paylaşım yapan Demirtaş, “İşçi ve emekçi önce hırsızdan ve gaspçıdan sandıkta hesap soracak ve bu talan iktidarının sonunu getirecek. Sonra da emek mücadelesine devam, yeni iktidardan da hakkını söke söke alacak” ifadelerini kullandı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 1 MAYIS MESAJI

Her fırsatta grevleri yasaklayan, işçilerin hak alma mücadelelerine engel olan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçilerin 1 Mayıs'ını kutladı, onlardan oy istedi.

Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, geçimini kaptanlık yaparak sağlayan emektar bir babanın çocuğu olduğunu belirtti ve kendi emekçi yılları ile övündü.Gençlik yıllarında İETT'de işçi olarak çalışarak ter döktüğünü belirten Erdoğan, "Emeğin, alın terinin, arkadaşlarla bir sıcak somunu paylaşmanın mutluluğunu çok iyi bilirim. Ülkemize siyaset yoluyla hizmet etme mücadelemizde bu köklerimizi ve nereden geldiğimizi asla unutmadık. Daima sizlerin hakkını teslim etmeye çalıştık. Yıllarca istismar malzemesi yapılan 1 Mayıs'ı sizler için tatil ilan ettik, gerçek anlamda işçi bayramı yaptık" ifadelerini kullandı.