Orta Avrupa'da ünlü kayak merkezlerinin de yer aldığı Alpler'de Theodul Buzulu'nun son dönemde etkisini giderek artıran küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle erimesi, İsviçre ve İtalya arasındaki sınırı değiştirdi.

Alpler'deki Testa Grigia zirvesi yakınlarında 1984'te inşa edilen turistik kamp alanı, Theodul Buzulu'nun erimeye başlaması sonucu İtalya'dan İsviçre'ye kaymaya başladı.

Kamp alanının konaklama ve restoran kısımlarını kapsayan üçte ikilik bölümü İsviçre'nin güney sınırına kaydı, kamp ziyaretçileri ise "İsviçre'de miyiz, İtalya'da mı" sorusunu sormaya başladı.

MÜZAKERELER SÜRÜYOR

Dünyanın en büyük kayak merkezlerine ev sahipliği yapan bölgeyle ilgili ortaya çıkan sınır ihtilafının giderilmesi için görüşmeler yapılıyor. İsviçre'nin ulusal haritalama ajansı, İtalya'yla müzakerelerin sürdüğünü duyurdu. 

Theodul Buzulu, 1973-2010 arasında kütlesinin neredeyse dörtte birini kaybetti. İtalya ve İsviçre arasında 2021 Kasım'da sınır değişikliğiyle ilgili bir anlaşma yapıldı. Ancak İsviçre hükümeti anlaşmayı henüz onaylamadı.