HABER: TEKİN GÜN

Eskişehir Valiliği yasakları ile ilgili Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı Nurettin Aldemir okudu.

Açıklamada, "Eskişehir Valiliği’nin yeni bir yasaklama kararı ile karşı karşıyayız. Bilindiği gibi yasaklama 10-24 Mayıs tarihlerini kapsıyor. Valiliğin alışkanlık haline getirdiği, bizlerin ise asla alışmayacağı hukuksuz karar ile açık alanlarda yapılacak her türlü etkinlik sendikalara, meslek odalarına, derneklere, platformlara ve belediyelere yasaklanıyor veya izne bağlanıyor" denildi.

"BİLMEK İSTERİZ"

"Bu arada Anadolu Fest Festivali, festival bünyesinde sahne alacak onlarca sanatçı, biletlerini alan binlerce müziksever de yasakçı zihniyetin uygulamasından nasibini alıyor" denilen açıklamada, "Gerekçe yine aynı; '…huzur ortamı ile kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması, şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi.' Soruyoruz: Valilik bizim bilmediğimiz neyi biliyor da 15 gün süreyle huzur ortamının bozulacağını öngörüyor. Bilmek isteriz!" ifadeleri kullanıldı.

"GEREKÇELERİN TUTARLI HİÇBİR YANI YOKTUR"

Açıklamada, "Soruyoruz: Valilik ve kolluk, yasaklama olmadan suç işlenmesini önleyemiyor mu? Bilmek isteriz!  Soruyoruz: Şiddet olayları şehrimizin neresinde yaşanıyor ki yaygınlaşmasını önlemek istiyorsunuz? Bilmek isteriz! Soruyoruz: Başkaları denilen kesim için bir başkalarının hakları niçin yok sayılıyor? Bilmek isteriz. Bu yasaklama kararında ifade edilen gerekçelerin tutarlı hiçbir yanı yoktur" denildi.         

Valilik yasakları 2

"SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

"Bu gerekçeleri bizim aklımız kabul etmiyor; insan hakları kabul etmiyor, hukuk kabul etmiyor, yasalar kabul etmiyor. Bizimle, Eskişehir halkıyla alay etmekten vazgeçin. İnsan haklarını, hukuku katletmekten vazgeçin" denilen açıklamada, "Daha önceki yasaklarda olduğu gibi bu yasak kararı ile de 'toplantı ve yürüyüş yapma özgürlüğü, düşünceyi ifade etme özgürlüğü, sosyalleşme hakkı, sanatsal üretim ve paylaşma hakkı, kendini gerçekleştirme hakkı' yok ediliyor. Kimse bizden, haklarımızın kullanılmasına engel getirildiği bir ortamda sessiz kalmamızı beklemesin! Sessiz kalmayacağız! Dünya insanlığının ortak kabulü olan haklarımızı savunmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

"Sayın Vali yasakçı zihniyetten vazgeçiniz! Bu şehri yasakçı zihniyetle yönetemezsiniz!" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"KENTİMİZİN YASAKLARLA ANILMASINI İSTEMİYORUZ"

"Kamu düzeni ve kamu güvenliği yaşadığımız çağda yasaklamalarla sağlanamaz. Kentte yetkili makamlarca gerekli önlemlerin alınması ve ancak tüm toplumsal kesimlerin hak ve özgürlüklerini kullanmalarının sağlanmasıyla kamu düzeninin gerçekleşebileceği çok açıktır. Eskişehir’i afaki değerlendirmelerle ve valilik kararlarıyla evrensel haklardan mahrum bırakmaya çalışmak bir zaafiyet göstergesidir. Halk şenliklerinde, konserlerde, festival alanlarında, sokaklarda ve meydanlarda gerekli önlemleri almak ve gençlerin özgürce eğlenmelerini sağlamak devletin yükümlülüğüdür.

Emek ve Demokrasi Platformu olarak demokrasiye, laikliğe ve özgürlüğe sahip çıkıyoruz. En önemlisi Eskişehir’e ve şehrimizin kültürel sosyal dokusuna sahip çıkıyoruz. 

Kentimizin yasaklarla anılmasını istemiyoruz. 

Keyfi ve gerici uygulamaları olağan bir yönetim şekline dönüştüren Eskişehir Valisini demokratik, laik sosyal hukuk devletinin gereklerini yerine getirmeye ve hukuksuz yasaklama kararını kaldırmaya bir kez daha çağırıyoruz."