NATO üyesi ülkelerin liderleri, yoğun pandemi ve güvenlik önlemleri altında NATO karargahında bir araya geliyor. Pakt üyesi 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanları yoğun bir gündemle toplanıyor.

Zirvesinin öne çıkan başlıkları konuları arasında NATO'nun önümüzdeki 10 yıl için yol haritası, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya ve Çin'in yükselişi ile iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi gibi konular yer alıyor. Afganistan'da NATO misyonunun sona erdirilmesi ve siber tehditler de zirvenin gündemleri arasında.

YOĞUN ÖNLEMLER ALINDI

İngiltere'de 3-4 Aralık 2019'da yapılan son NATO Zirvesi'nden sonra ilk kez yapılacak yoğun gündemli toplantı için 30 ülkeden binlerce görevli ve gazeteci Brüksel'e geldi. Heyetler çok sıkı güvenlik ve salgın tedbirleriyle NATO karargahında görüşmeler yapacak. Zirve nedeniyle Brüksel'de liderlerin NATO karargahına gidiş güzergahındaki birçok yol kapatıldı. Belçika güvenlik güçleri de hem liderlerin ve heyetlerin konaklayacağı otellerde hem de NATO karargahı çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. NATO karargahında çalışanlar haftalar önce aşılandı, heyet üyelerinden PCR testleri yaptırmaları istendi.

SINIRLI SAYIDA GAZETECİ İZLİYOR

NATO Zirvesi'ni dünyanın birçok ülkesinden gelen yaklaşık 600 gazeteci takip ediyor. Daha önceki zirvelerde bu sayı çok daha fazla olmasına rağmen bu kez salgın tedbirleri çerçevesinde akreditasyon verilen gazeteci sayısı kısıtlı tutuldu. Medya mensuplarının çalışması için karargah binasının arkasındaki bir alan tahsis edildi.

ERDOĞAN LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ

NATO Zirvesi konusunda Fransa, Almanya ve İngiltere’nin liderleri ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki konulara dair Türkiye’nin yaklaşımını iletti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile kısa birer görüşme yapan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile de 52 dakika süren bir görüşme yaptı. NATO Karargahı’ndaki görüşmenin ardından Macron, “Erdoğan ile görüşmemiz İslam konusunda bir fikir birliği sağladı. Libya, Suriye gibi kritik konular da Erdoğan-Macron görüşmesinde ele alındı.