Haber: Fatoş Erdoğan

Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe görseli üzerine Şahmeran figürü ve LGBTİ+ bayraklarının yerleştirildiği anonim bir kolaj çalışmasının sergilenmesi nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla 7 öğrencinin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada reddi hakim talebini reddeden mahkeme bir sonraki duruşmayı 17 Kasım'a erteledi.

ÖZEL GÜVENLİK DİNLENECEK

Özel güvenlik görevlisinin de dinleneceği bugünkü duruşmada, savcının mütalaasını vermesi bekleniyor. Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önüne toplanma çağrısı yapılırken, adliye polis ablukasına alındı. 

"TUTUNAK İMZALADIM AMA OLAYLARI GÖRMEDİM"

Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Boğaziçi sergi ekinin yargılandığı 27.ACM'de 14'de başlayacak duruşma değişen mahkeme heyetinin başka duruşmada olması sebebiyle geçikmeyle 15.20'de başladı. Salona sanıklar, avukatları gazeteciler ve pandemi gerekçesiyle az sayıda akademisyen ve öğrenciler alındı. Çok sayıda öğrenci arkadaşlarına destek için koridorda bekledi. Tanık olarak dinlenen Özel güvenlik Alparslan Çepni: "Bu olay 29 ocakta düzenlendi eser bir gazetede Yenişafak ta yayınlandı biz ikaz ettik arkadaşları yayınlarsanız müdahale ederiz dedik. Yayınlandığını söylediler ikaz ettik kaldırmadılar öğrenciler bu eserin İslam'la alakası yok altında açıklaması var dediler. Daha sonra saat 5 gibi resimler kayboldu dediler bununla ilgili tutanak tutuldu ben imzaladım olayları görmedim."

"SUÇ OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?"

Av. Levent Pişkin sanığa "Görmediğiniz bir olayla ilgili hazırlanan tutanağı imzalamanın suç olduğunu biliyor musunuz? diye sordu. Tanık ise "Benim imzaladığım tutanak resimlerin kaybolmasıyla ilgili" dedi. Pişkin": Yenişafak gazetesinde yayınlanma dediniz açar mısınız?" Güvenlik: "Haberi gördük ve çok sayıda şikayet aldık hatta bir kişi 'siz kaldırmazsanız biz kaldırırız' dedi. Biz bunların üzerine müdahale ettik." Tanık Özel Güvenlik Faruk Kardoğan: "Güney kampüste görevliydim saat 11 gibi asılan afişleri kontrol etmeye gönderildim Kabe, Şahmaran, LGBTİ figürleri vardı kaldırmalarını istedik onlar burada bir saygısızlık yok kaldırmayacağız dediler. Daha sonra öğrenciler, Kabe fotoğrafının kaybolması ile ilgili tutanak tuttu benim bildiklerim bunlar."

BU ÖĞRENCİLERİN ADLARINI NEREDEN BİLİYORSUNUZ?"

Hakim tanığın sanıkları teşhis etmesini istedi hakim öğrencilerin maskesini indirmesini istedi. Avukatlar itiraz etti fakat hakim tanığın teşhise devam etmesini istedi. Tanık dört öğrencinin salonda olduğunu isimleriyle belirtti. Av. Pişkin: "Bu öğrencilerinin adlarını nereden biliyorsunuz. Asılan afişin İslam dinine aykırı olduğunu nasıl karar verdiniz?" Tanık: "Kabe'nin üzerinde şahmaran figürü vardı resimde. Bu benim için İslam dinine saygısızlıktır" Pişkin ısrarla orada kabe fotoğrafını gördünüz mü diye sorduğunda tanık ise sadece şahmaran figürü olduğunu daha fazlasını görmediğini kaydetti.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Avukatlar tanığın beyanları arasında çelişkiyi hatırlattı. Avukatlar hakimin tarafsızlığını yitirdiğini söyleyerek reddi hakim talebinde bulundu. Ara verildi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 17 KASIM'DA

Reddi hakim talebini reddeden mahkeme bir sonraki duruşmayı 17 Kasım'a erteledi.