Haber: Fatoş Erdoğan


Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nden eylemlerini sürdüren akademisyenlere ‘adli ve idari işlem’ tehdidi.

photo1685702175 (2)

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 1 Haziran’da yayımladığı açıklama ile 2,5 senedir nöbetlerini sürdüren Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerine yönelik “adli ve idari işlem” tehdidinde bulunmuştu.


Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 599’uncu nöbetinde üniversiteliler ile birlikte sırtlarını rektörlük binasına döndüler.
Boğaziçi Üniversitesi çevresinde polisler bekletildi. Rektörlük tehdit etti Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri ve Boğaziçi Öğrencileri Boğaziçi Rektörlüğü’nün tehdidine rağmen vazgeçmedi 599. Nöbeti tuttu.  Direnişin 126. haftası/880. günü'nde akademisyenler ve öğrenciler Rektörlüğe sırtını döndü basın açıklaması düzenledi.

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri ve öğrencileri Boğaziçi Rektörlüğü’nün tehditine rağmen vazgeçmedi.

Boğaziçi Akademisyenleri'nin bugün yaptığı açıklama şöyle:

"Bugün 2 Haziran Cuma. Nöbetimizin 599., direnişimizin 880. günündeyiz. Sizlere basının hâlen alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin kameralarla, özel güvenlik güçleri ve sivil polislerce denetlenmeye çalışıldığı, girişlerine yüksek demir parmaklıkların yerleştirildiği kampüsümüzden sesleniyoruz. 

Bu hafta üniversitemizde yaşanılan hukuksuzlukları belgelediğimiz bültenimiz yerine zorunlu bir açıklama yapıyoruz.  

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü dün, 1 Haziran 2023 tarihinde üniversitemizin tüm birimlerine bir yazı göndererek bugün 880. kez Güney Meydan’da gerçekleştirdiğimiz barışçıl nöbetimizi kanuna aykırı bir eylem olarak nitelemiş ve nöbetlere katılanlar hakkında adli ve idari işlem yürüteceğini ilan etmiştir.
Yönetime Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 26. ve 34. Maddelerini hatırlatırız:

“Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet Resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.”

“Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi anayasanın güvencesi altındaki temel hak ve özgürlüklerimizi ihlal etmekte, bizleri, öğrencilerimizi ve mezunlarımızı alenen tehdit etmektedir. Özgür, özerk, demokratik üniversite mücadelemizden de, temel hak ve özgürlüklerimizden de vazgeçmediğimizi basına ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Türkiye’de özgür, özerk, demokratik ve katılımcı ilkelere dayalı bir üniversite ideali gerçekleşene kadar,

Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz."