AKP'li Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasına karşı tepki gösteren ve ardından gözaltına alınan 40 öğrenciden 24’ü adliyeye sevk edildi. Adliye sevk edilen 24 öğrenci de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Fotoğraf: M. Yusuf Polat

AKP'li Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasına karşı tepki gösteren ve ardından gözaltına alınan 40 öğrenciden 24’ü adliyeye sevk edildi. Protestolar sırasında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevli memura mukavemet” suçlarını işledikleri öne sürülen 40 öğrenciden 24’ü emniyetteki işlemlerin ardından sağlık kontrolünden geçirildi. 24 öğrenci daha sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edildi. Diğer 16 kişinin ise Vatan Caddesindeki Güvenlik Şube Müdürlüğünde sorguları sürüyor.

24 ÖĞRENCİ DE SERBEST

Kayyum rektör istemediği için gözaltına alınarak adliyeye getirilen 24 öğrencinin ifadeleri tamamlandı. Öğrencilerden 22'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Daha sonra tutuklamaya sevk edilen LGBTİ+ aktivisti Yıldız İdil Şen ve Azad Aksoy'un da, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

"ÇIPLAK ARAMA YAPILDI"

Kayyum rektör istemediği için eylemlere katılan ve gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Burak Çetiner serbest bırakıldı. Çetiner, sağlık kontrolüne darp edilerek götürüldüklerini ve çıplak aramaya maruz kaldıklarını aktardı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1347211098693521409  

"ÖĞRENCİLERİN BURAYA GETİRİLMEDEN SERBEST BIRAKILMALARI GEREKLİYDİ"

Öğrencilere destek için Çağlayan Adliyesi'nde bulunan CHP'li Sezgin Tanrıkulu, "Öğrencilerin buraya getirilmeden serbest bırakılmaları gerekiyordu" dedi. Çağlayan Adliyesi'nde Boğaziçili öğrencilere destek vermek için bulunan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise "Tüm öğrencilerin biran önce serbest bırakılması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre; 2002 yılında AKP Sarıyer ilçe teşkilatı kurucusu ve 2015 seçimlerinde AKP İstanbul Milletvekili Aday Adayı olan Prof. Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Karar duyulur duyulmaz tepki çekerken Boğaziçi Üniversitesi camiası tepkisini sosyal medyada dile getirdi.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ: KABUL ETMİYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı açıklama yayınladı. Karara tepki gösteren öğretim üyeleri, “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLER TEK SES: KAYYUM REKTÖR İSTEMİYORUZ

AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı tepki göstermek ve “Kayyum rektör istemiyoruz” demek için bir araya gelen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti.