Bitez mahallesinde Bodrum Belediyesi’ne ait yaklaşık beş dönümlük mandalina bahçesinde düzenlenen etkinliğe, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, Bitez Mahalle Muhtarı Seda Özgüçlü, BODTO Yönetim Kurulu üyeleri, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu kolaylaştırıcısı Erman Aras ile Kent Konseyi Coğrafi İşaret Meclisi, TARKO Yönetim Kurulu Başkanı Cesur Öncel, Sanatçı Zülfü Livaneli ile Ali Poyrazoğlu, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, gazeteci-televizyon programcısı ve ekonomist Cem Seymen, gazeteci Ahmet Utlu, gazeteci-yazarlar Mine Söğüt ile Gül Mutlu Eskihancılar, belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk, oyuncu Akasya Asıltürkmen, radyocu ve DJ Bay J, mandalina üreticileri, yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

Bodrum yeşil mandalini içerikli yiyecek ve içecek ürünlerinin restoran, otel, kafe ve barlarda kullanımını sağlamak adına çalışmaların başlatıldığı projede, Bodrum’un önemli narenciye ürünü olan mandalinanın işletmelerin menülerinde yer alması ve türev ürünlerinin turizm destinasyonunda bulundurulması hedefleniyor. Buluşmada ürünün korunması, ekonomik değerinin artırılması ve bölgeye katma değerinin kazandırılması ile ilgili fikir alışverişi yapılırken yeşil mandalinanın kullanım alanlarının gösterildiği sunumlar da yapıldı. 

Açılış konuşmasını yapan Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, Bodrum Mandalin Hareketi olarak Bodrum mandalini ile ilgili bir farkındalık yaratmak istediklerini belirterek, “Sizlerin paylaşımlarıyla yeşil mandalini gündeme getirmek istiyoruz. Biz diyoruz ki gelin, bu yeşil örtüyü kaybetmeden koruyalım. Bodrumlular olarak, Bodrum işletmeleri olarak bunları menülerimize koyalım. Çiftçilerimiz paralarını kazanabilsinler ve bu bahçelerimizi korusunlar” dedi.

Eylül ayında ‘Bodrum Mandalin Hareketi’nin öncülüğünde, Bodrum Belediyesi ile birlikte bir projeyi daha hayata geçireceklerini açıklayan Erman Aras, “Öğretim görevlilerimizle birlikte sahaya ineceğiz ve Bodrum'daki mandalin bahçelerini gezeceğiz, onlara dijital kimlik vereceğiz ve bunları planlarımıza işleyeceğiz. Bu kayıtlarla birlikte günlük ne kadar oksijen salıyoruz, ne kadar karbon tutuyoruz, hepsini günlük olarak vereceğiz. Tüm bunların olmasında bize destek veren sevgili Belediye Başkanı’mıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

Bodrum’da mandalinanın tarihi ve son elli yıllık gelişimi ile ilgili bilgi veren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise şöyle konuştu:

“Bodrum’un tarihinde mandalina, 1950'lerden sonra Bodrum’da daha çok tercih edilmiş. Bizim büyüklerimiz, incir bahçelerinin yerine mandalina dikerek mandalinacılığı Bodrum’da başlatmışlar. Mandalinacılık, son 20 yılda turizmin çok yer tutmasıyla beraber ikinci plana itildi. Aynı zamanda diğer bölgelerin de mandalinacılık konusunda öne çıkmasıyla bizim Bodrum mandalinamız piyasada hak ettiği değeri bulamadı.”

Bodrum’un tarihinde önemli bir yeri olan mandalinanın piyasada hak ettiği yeri bulması için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Başkan Aras, yerelin değerine sahip çıkmak anlayışıyla yeşil mandalinanın piyasaya girmesinin gerekliliğine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim isteğimiz, mandalinanın piyasada gerekli yerini bulabilmesi. Bunun tek yolu da mandalinanın endüstride kullanılabilmesi. Sağ olsun, Erman Aras ve Kaan Bey gibi girişimcilerin çabalarıyla lokuma, kolonyaya, dondurmaya ve gazoza evrildi. Bodrum Mandalina Birliği’mizin de çalışmaları var bu konuda. Bunlar güzel çalışmalar. Böylece sadece kışın yetişen mandalinadan dört mevsimde de faydalanabiliyoruz. Ama bu da yeterli değil. Burada yapacağımız iş, bu mandalina yeşilken de onu değerlendirmek, yeşil mandalinayı ülkemize ve dünyaya tanıtmak.”