Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşta Rusya kontrolüne geçen Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’nde Birleşmiş Milletler uzmanları ilk denetlemelerini gerçekleştirdi.

Her iki ülkenin de birbirlerini santralin denetimi konusunda engel olmakla suçladığı Zaporijya’da yapılan denetimin ardından açıklama yapan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Başkanı Başkanı Rafael Grossi, "Görmem gereken kilit şeyleri gördüm, açıklamalarınız da gayet netti," dedi.

Nükleer santralde halen çalışmakta olan Ukraynalı personel, Rusya askerlerinin santrali askeri üs olarak kullandıklarını ve çalışanların silah tehdidi altında tutulduklarını ileri sürüyordu.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, denetlemelerini tamamlamalarının ardından kendilerine eşlik eden Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, "Görmem gereken kilit şeyleri gördüm, açıklamalarınız da gayet netti" diye konuştu.

Grossi, ayrıca BM denetçilerinin Zaporijya'da kalmaya devam edeceklerini söyledi.
Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin Özel Kalem Müdürü Andriy Yermak, Rusya'yı Enerhodar'ı bombalamak suretiyle BM denetçilerinin misyonunu tehlikeye atmaya çalışmakla suçladı.

Son dönemdeki çatışmalar nükleer santralde kısmi hasara yol açmış olsa da bölgedeki radyasyon seviyelerinde bir artış henüz kaydedilmedi.