Rusya, Ukrayna ve Türkiye’nin askeri heyetleri ile BM yetkilileri arasındaki Ukrayna’daki tahılın sevkiyatını ele alacakları görüşmenin İstanbul’da başladı.

Milli Savunma Bakanlığı basına kapalı görüşmeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: "Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasındaki dörtlü toplantı, Kalender Kasrı’nda başlamıştır."

Ukrayna tarafının Karadeniz’e döşediği mayınlar nedeniyle ülkedeki tahıl güvenli bir biçimde ülkeden çıkarılıp uluslararası pazarlara ulaştırılamıyor.

Moskova, tahılın çıkması için en başta mayınların temizlenmesi gerektiğini söylüyor fakat Kiev, şimdiye dek buna yanaşmış değil. Rusya ayrıca, tahıl gemileriyle Ukrayna’ya gizlice silah tedariki yapılmaması için gemilerin yükünü denetleme hakkına sahip olmak istiyor.

İstanbul’daki görüşme öncesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Rusya ile tahıl konusunda anlaşmaya varmaya ‘sadece iki adım uzakta olduklarını’ söyledi.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, İstanbul’da Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler yetkilileri ile gerçekleştirdikleri görüşme sırasında tahılın Ukrayna’dan çıkarılması konusunda bir teklif paketi sunduklarını söyledi.