Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de devam eden insani yardım dağıtımına yönelik kısıtlamaların, bölgedeki binlerce muhtaç kişinin yardımlara zamanında erişimini engellediğini açıkladı. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik yardım operasyonlarını engellediğini veya ertelediğini belirtti.

Mart ayının ilk iki haftasında Gazze'nin kuzeyine planlanan 24 yardım operasyonundan sadece 11'inin gerçekleştirilebildiğini ifade eden Haq, İsrail'in her gün için ayrı izin talep ettiğini ve yardım tırlarının sıklıkla geri çevrildiğini aktardı. Haq, "İsrail ordusunun Gazze'ye güvenli, sürdürülebilir ve engelsiz gıda dağıtımını sağlaması gerekiyor" dedi ve tüm geçiş noktalarının açılması çağrısında bulundu.

Dünya Gıda Programı'nın verilerine göre, Gazze halkının temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için her gün en az 300 yardım tırının bölgeye giriş yapması gerektiğini vurgulayan Haq, Gazze'deki durumun ciddiyetine dikkat çekti. Haq, "Gazze'de gördüklerimiz, daha önce karşılaşılanlardan çok daha büyük bir boyutta. Harekete geçilmezse, insanların toplu olarak ölmesinden endişe duyacağımız bir noktaya geldik" ifadelerini kullandı.

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 31 bin 819 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 73 bin 934 kişinin yaralandığı bildirildi. Sivil altyapının da hedef alındığı saldırılarda, hastane ve eğitim kurumları da zarar gördü. İsrail ordusu ise aynı dönemde 594 askerinin öldüğünü duyurdu. BM'nin çağrısı, Gazze'deki insani krizin derinleştiğine işaret ediyor.