DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikası 2021-2023 dönemi grup toplu sözleşmesine yönelik teklifini basın toplantısı ile duyurdu. Kadıköy Belediyesi Evlendirme Salonu'nda yapılan açıklamada, yüz binden fazla işçiyi doğrudan ilgilendiren MESS grup toplu sözleşmesi sürecinde işçilerin talepleri dile getirildi. Birleşik Metal-İş sendikasının, MESS grup toplu sözleşmesi kapsamındaki 33 işletmeye bağlı 44 fabrikada yaklaşık 11 bin üyesi bulunuyor.

"Direne direne direnişle zafere" sloganıyla Kadıköy Belediyesi Evlendirme Salonu'na giren işçilere hitaben bir konuşma yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, konuşmasına, sendika ayırımı yapmadan sözleşme kapsamındaki tüm metal işçilerine verecekleri zorlu mücadelede kolaylıklar ve başarılar dileyerek başladı.

"METAL İŞÇİSİ KAZANIRSA HERKES KAZANIR"

Başta ücret zammı olmak üzere, teklif ettikleri tüm maddelerin işçilerin en doğal hakları olduğunu dile getiren Serdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Taleplerimiz gerçekçidir. İşverenler, taleplerimizi karşılayacak güce ve olanaklara sahiptir. Taleplerimizi fazlasıyla karşılayacak üretim ve karlılığın yaşandığı bir dönemdeyiz. Metal işkolu grup toplu sözleşmeleri, özel sektördeki en büyük toplu sözleşmedir. MESS’le yapılan metal Grup Toplu İş Sözleşmesi başka sektörler için de sonuç yaratmakta, başka sektörleri de etkilemektedir. Bu nedenle, metal işçisi kazanırsa herkes kazanır” .

"İŞVERENLER NET KARINI YÜZDE 585 ARTIRDI"

Pandeminin en yüksek olduğu dönemlerde bile işçilerin ölümle burun buruna çalıştığını hatırlatan Adnan Serdaroğlu, patronların işçilerin ölümüne çalışarak dönmesini sağladığı çarklar sayesinde yüksek karlar elde ettiğini aktardı: "Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi pandemi yılı olan 2020 yılında kârını toplam yüzde 55 artırmıştır. MESS’e üye örgütlü olduğumuz BİST’te işlem gören işyerlerinde 2020 1. çeyrek verileri ile 2021 1. çeyrek verileri arasında net karlarda ise yüzde 585 artış vardır."  Serdaroğlu, açıkladıkları taleplerin işçilerin en doğal hakları olduğunu ve gerçekçi olduğunu sözlerine ekledi.