Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, 2020 mali yılında 2 bin 580, 2021 mali yılında 4 bin 989 ve 2022 mali yılının bu yıl Temmuz ayına kadar olan sürede de 14 bin 396 Türk vatandaşı Meksika sınırından ABD'ye geçti. Tabloya göre, 2022 mali yılında ABD'ye sığınma için gelen Türkler'in sayısı bir önceki yıla göre 3'e katlandı. Bu sayıya 135 çocuk da dahil.

UKRAYNA, RUSYA VE ROMANYA'DAN AKIN

Son verilere göre daha çok Güney Amerika ülkelerinden ABD'ye iltica talebinin yoğunlaştığı, Avrupa'dan da Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Romanya'dan iltica taleplerinin arttığı görülüyor. Aynı dönemlerde, Ukrayna'dan 68 bin 457 kişi, Rusya'dan 45 bin 969 ve Romanya'dan 12 bin 824 kişi Meksika sınırından iltica talebinde bulundu.

Türk vatandaşları uçakla ya Cancun ya da başkent Mexico City'e gidiyor, buradan da El Paso sınırından ABD'ye geçerek sığınma talebinde bulunuyor. Bu kişiler daha sonra ya Arizona ya da Texas'ta bulunan ABD Göçmenlik Dairesi'ne ait tutukevlerine götürülüyor.

Sığınma talebinde bulunan Türklerin çoğunluğu, Türkiye'de ücret karşılığında yasa dışı kişi ve örgütler tarafından ABD'ye götürülüyor. Bazı Türkler de kendi imkanlarıyla aracı kullanmadan El Paso sınırından ABD'ye geçiyor.

MARTTAN BERİ TIRMANIŞA GEÇTİ

Türk vatandaşlarının El Paso sınır kapısında ABD'ye iltica talebiyle kaçması ABD medyasının da gündemi oldu. Yerel medya, "El Paso, Türk vatandaşlarının tercih ettiği ABD giriş kapısı oldu" başlığıyla yayınladığı haberde, Türk sığınmacı sayısının özellikle mart ayından bu yana tırmanışa geçtiği bildirildi.

Texas Üniversitesi Hukuk ve İnsan Davranışı Merkezi direktörü Victor Manjarrez Jr, Türklerin ABD'ye girmek için aracılara 15 bin dolara kadar para ödediğini, Türklerin daha çok Mexico City'ye uçtuğunu ve ardından El Paso sınır kapısına getirildiğini belirtti.