Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yapılan düzenlemenin ardından Sosyal Güvenlik Kurumları(SGK) çalışanlarının iş yükünün artmasına rağmen, kamuda en düşük ücretin alınması gibi birçok sorunu dile getiren baro emekçileri, talepler yerine gelene kadar mücadeleye devam edecekleri mesajı verdiler.

“SGK EMEKÇİLERİ KAMUDA EN AZ ÜCRETİ ALMAKTA “

BES adına basın açıklamasını okuyan Manisa Şube Sekreteri Serhat Öztürk, EYT ile artan i yüküne dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı “Nihayetinde EYT düzenlemesi mart ayında yasalaşmıştır. 1 Ocak’a üç gün kala yapılan açıklamanın ardından SGK il müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluştuğunu televizyonlardan ve gazetelerden hepimiz gördük. Bir mağduriyet düzeltilmeye çalışırken ortaya başka bir kesimin mağduriyeti çıkmıştır. Sosyal Güvenlik Emekçileri bu ekonomik ortamda kamuda en az ücret alarak yoksul yaşamaya mahkum edilmenin yanında birde artık mobbing haline gelen ağır bir iş yükü ile karşı karşıyadır.

“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞININ 20 BİN TL OLDUĞU AÇIKLAMASI MANÜPLASYONDUR”

Sosyal Güvenlik Kurumu yılda ortalama 400 bin civarında emeklilik işlemi gerçekleştirmektedir. Yasanın çıkmasının üzerinden geçen bir aylık kısa sürede 200 bin maaş bağlanmıştır. Bir ay gibi kısa bir sürede 200 bin maaş bağlanması sosyal güvenlik emekçilerinin ne kadar büyük bir özveriyle çalıştıklarını ortaya çıkarmaktadır. Bu özveriye karşılık Sayın Çalışma Bakanı SGK çalışanlarının 6000-TL fazla mesai ücreti aldıklarını ve en düşük memur maaşının 20 bin TL olduğunu söyleyerek hem kamuoyuna yanlış bilgi vermekte hem de toplumu sosyal güvenlik emekçileriyle karşı karşıya getirmektedir. Bir saat fazla mesai ücreti 27 TL’den 51-TL’ye çıkarılmıştır. 50 saat mesaiye kalabilen memurlar 2 bin 550 TL fazla mesai ücreti alacaktır bir memurun ayda 100 saat mesai yapabilmesi mümkün de değildir. Yine en düşük memur maaşının 20 bin TL olduğunun söylenmesi büyük bir manüplasyondur. 1. Derecenin dördüncü kademesi 27 yıllık memurun bu ayki maaş 13 bin 825 TL’dir. Yine hepimiz biliyoruz ki evlere şenlik bir TUİK enflasyonu var memurlara zam geleceği zaman en düşük seviyede tutulan bir enflasyon hesabı var. Maaş zamları açıklandıktan sonraki ay, bir önceki aya göre iki katına çıkan enflasyon var, emekçiler bu enflasyon yükü altında ayrıca ezilmektedir. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK Emekçisi artan iş yükü ve enflasyona rağmen azalan maaşa, artık yeter diyor.

“AÇLIK SINIRINDAKİ BİR ÜCRETLE HİZMET VERMEKTEDİR”

Sosyal Güvenlik Kurumu personeli kamu kurumları arasında en düşük ücret alan kesimdir. Tamamına yakını üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS’ye hazırlanarak yüksek puanlarla Kuruma ataması yapılan SGK Emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir. 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK Emekçisinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırılmıştır. Ancak kimi kadrolar hala almaya devam etmektedir.

O zaman sendikamızın öncülüğünde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonucu, Mahkemenin bu konuda ki kararında, özetle; KHK çıkarmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden alınan yetki kanununda, çalışanların ekonomik haklarını düzenlemeye dair bir yetkinin bulunmadığı, ayrıca yasayla verilen bir hakkın kanun hükmünde kararname ile kaldırılamayacağı belirtilerek tekrar düzenleme yapılması en üst mahkeme tarafından karar altına alınmıştır. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu ne hikmetse yeni bir düzenleme yapmamış, önceki düzenlemeye de dönülmeyerek ikramiyelerimiz ödenmemiştir. Bu konuda sendikamız defalarca eylem yapmış, mahkemelere başvurulmuş, kimi illerde ilk derece mahkemeler kazanılmasına rağmen sonuç alınamamış hukuksuzluk devam etmiştir.

BÜRO EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

TBMM ‘de bu hafta plan bütçe komisyonunda görüşülecek olan torba yasada yer bulabilmesi açısından taleplerimizi içeren imzalı metinleri komisyon üyelerine mail atarak mücadelemizi meclise de taşıdık. Geçen hafta yaptığımız açıklamada belirtiğimiz taleplerimizi yeniden dillendiriyoruz.

Sosyal Güvenlik Emekçileri olarak;

• 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!

• Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz!

• Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz!

• Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!

• Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!

• İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz!

Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemiz devam edecek.”

Kaynak: Vegazete

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu