Haber: Sabri Kırdar

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi Mali Sekreteri Can Öztürk, sendikanın Araştırma Merkezi BES-AR tarafından hazırlanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” Mayıs 2025 verilerini kamuoyuyla paylaştı. Öztürk, yaptığı basın açıklamasında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarının kamu emekçilerinin yaşadığı gerçek hayat pahalılığını yansıtmadığını vurguladı.

Öztürk’ün açıklamasına göre BES-AR tarafından hesaplanan Mayıs 2025 yıllık genel enflasyon oranı %53,83, yıllık gıda enflasyonu ise %40,34 olarak gerçekleşti. Buna karşın TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon oranı %32,87, yıllık gıda enflasyonu ise %32,87 seviyesinde kaldı.

“Kamu Emekçileri Beş Ayda Maaşlarında %13’ten Fazla Kayıp Yaşadı”

Öztürk, hükümetin kamu emekçilerine 2025’in ilk altı ayı için verdiği %6’lık maaş artışının, TÜİK’in verilerine göre bile beş aylık TÜFE artışı olan %15,09’un oldukça gerisinde kaldığını belirtti. BES-AR verilerine göre ise kamu emekçilerinin ilk beş ayda yaşadığı enflasyon %19,05’i bulurken, maaşlardaki kaybın %13,05’e ulaştığını ifade etti.

“Gıda Harcamaları Yükseliyor, TÜİK Rakamları Gerçekten Uzak”

Mayıs ayında kamu emekçilerinin sepetinde Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunun ağırlığı %54,09 olarak açıklanırken, bu gruptaki aylık artış %1,26 olarak gerçekleşti. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdilerdeki artışlara, mevsimsel etkiler ve yanlış tarım politikalarının da eklendiğini belirten Öztürk, bu durumun özellikle temel tüketim ürünlerinde ciddi fiyat artışlarına neden olduğunu kaydetti.

“TÜİK’i Bilim Kurulu Kurmaya Çağırıyoruz”

Açıklamasında TÜİK’in veri toplama ve hesaplama yöntemlerini sert bir dille eleştiren Can Öztürk, kamuoyunun büyük çoğunluğunun TÜİK verilerine güvenmediğini belirtti. “TÜİK’e her ay çağrımızı yineliyoruz” diyen Öztürk, sendikaların, bağımsız bilim insanlarının ve uluslararası istatistik kurumlarının da dahil edileceği bir Bilim Kurulu oluşturulmasını önerdi.

“TÜİK’in Kendi Verileri Birbiriyle Çelişiyor”

Öztürk, TÜİK’in 2 Haziran’da yayımladığı 2024 yılı Hanehalkı Tüketim Harcaması Bülteni’ne dikkat çekerek, bu verilerin TÜFE hesaplamalarıyla örtüşmediğini savundu. Örneğin, 2024 yılında eğitim harcamaları %182,1 artarken, TÜİK enflasyonunu yalnızca %91,64 olarak açıkladı. Gıda harcamalarında da benzer çelişkiler bulunduğunu belirten Öztürk, konut harcamalarının %102,5 arttığını ancak enflasyonun yalnızca %69,03 gösterildiğini söyledi.

“TÜİK’in İtibarını Bilimle Kurtarın”

Can Öztürk açıklamasını şu çağrıyla sonlandırdı: “Çok önemli, saygın ve bilimsel bir kurum olan TÜİK’in itibarını kurtarın. Gerçekleri gizlemek yerine şeffaf ve bilimsel veriyle halkı bilgilendirin.”