Haber: Hülya Kılınç

Maraş'ta 1978’de yaşanan ve 7 gün süren katliamın 45. yılında yaşamını kaybedenler Manisa'da anıldı. 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Manisa Şube Başkanı Bektaş Kılınç,  yaptığı açıklamada1978 yılında Maraş’ta Alevilere yönelik günlerce süren saldırılarda 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı Maraş Katliamı'nın üzerinden 45  yıl geçmesine rağmen acıların hala aynı olduğunu ifade etti.

“MARAŞ KATLİAMI İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇTUR”

Kılınç, Maraş Katliamı'nın bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Maraş içimizde kapanmayan bir yaradır. 19 Aralık 1978’de başlayıp, bir hafta süren katliamda resmi rakamlara göre 120, insan hakları örgütlerine göre 500’e yakın insan öldürüldü. Alevi mahallelerini hedef alan katliamda yüzlerce insan da yaralanırken 210 ev ile 70 işyeri de tahrip edildi.  7 gün süren katliamda Alevi ve solcular yakılıp, türlü eziyetlerden geçirilmiş. Ne asker, ne polis, insanların acımasızca öldürülmesine engel olmamıştır. Maraş katliamıyla 12 Eylül 1980 darbesine zemin hazırlanmıştır. Maraş Katliamı, insanlığa karşı işlenen bir suçtur.  45 yıldır katliamın sorumlularından hesap sorulmamış, faillerin hiçbiri cezalandırılmamıştır. Maraş Maraş Katliamı başta olmak üzere tüm suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz.”

“HESAP SORULANA KADAR MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Katliamın sorumlularından hesap sorulana kadar her alanda var olacakları ve mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Bektaş Kılınç “Aleviler tarihin her dönem baskılar görmüş, katliamlar yaşamış, hayatın her alanında ayrımcılığa uğramış, ancak yolundan dönmemiştir.

Alevilik bir yoldur ve Maraş'ta katledilenler, Hallac-ı Mansur, Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan, Şeyh Bedreddin ve daha niceleri o yolun savunucularıdır. Biz Aleviler laik, demokratik, özgür bir ülkede eşit koşullarda barış içinde yaşama talebimizden asla vazgeçmeyeceğimiz gibi, Maraş Katliamı sorumlularından hesap sorulana kadar da bu yolun savunucuları olarak her alanda var olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.