İzmir Büyükşehir Belediyesi 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesi hakkında en çok konuşulan belediyelerden birisi haline geldi. İyi Parti'nin ilk aday çıkardığı Büyükşehir olması ve mevcut belediye başkanı Tunç Soyer'le ilgili yapılan tartışmalar ilgiyi bir anda bu kente çevirmişti. Tunç Soyer'in tekrar aday gösterilmemesini isteyen çevrelerin en önemli iddialarından birisi "Tunç Soyer'in başarısız olarak algılandığı ve İzmir seçmeninin farklı arayışlara girebileceği" söylemiydi. Ancak son olarak ALF Araştırma tarafından hayata geçirilen ve yayınlanan "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Oy Verme Tercihleri" anketi bu iddiaları yalanlıyor. İzmir'de oy verecek her iki seçmenden birisi yani yüzde 49.2'lik bir seçmen oranı CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e oy vereceğini beyan ediyor. İYİ Parti adayı Ümit Özlale diyenler ise sadece yüzde 6.3 ve diğer önemli muhalefet partisi, eski adı HDP, yeni adı DEM Parti ise aynı araştırmada yüzde 6.5'lik bir oy oranına sahip gözüküyor. 

ARAŞTIRMA VERİLERİNE GÖRE İZMİR SEÇMENİ TUNÇ SOYER ETRAFINDA BİRLEŞİYOR 

Bu verilere göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde, Millet İttifakı'nın dağılmasıyla birlikte DEM Parti - TİP tabanının mevcut başkan Tunç Soyer'in ismi etrafında toplanmaya başlamış gözüküyor. İYİ Parti seçmenlerinin de, Cumhur İttifakı adayının "aradan sıyrılma" riskine karşılık CHP'ye yönelişi sürüyor.  Bu nedenle İYİP adayı Ümit Özlale'nin ilk çıkış anındaki popülerliğini hızla kaybettiği görülüyor.  

İYİP'İN AKP'YE DEĞİL SOYER'E MUHALEFET ETMESİ SEÇMENDE TEPKİ YARATMIŞ

İYİP'in ve adayı Ümit Özlale'nin iktidardan çok CHP'ye ve Tunç Soyer'e doğrudan muhalefeti tercih etmesi de DEM/TİP seçmenlerinde reaksiyona yol açmış durumda ve bu tepki bu seçmen grubunu Tunç Soyer'e iten başka bir etken oldu.  

CHP'nin diğer aday adaylarının tanınmalarının düşük olması ve özellikle Buğra Gökçe'nin "İstanbul'dan ithal aday" algısı da CHP taban ve örgütünü "En Güçlü İzmirli Aday" olarak Tunç Soyer etrafında toplanmaya yönlendirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Oy Verme Tercihleri (2)