Yeni AKM'de tiyatrocularla bir toplantı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 27 MarT Dünya Tiyatro Günü'nde yapılacaklar ve özel tiyatrolara destekler konusunda açıklama yaptı. Bakan Ersoy, "artan fatura maliyetlerinin ardından tiyatroculardan gelen talep doğrultusunda özel salonlar işleten tiyatrolara enerji desteği de vereceklerini" söyledi. Enerji desteği talebini bakanlık olarak uygun gördüklerini ifade eden Ersoy, "Özel salon işleten tiyatrolarımıza destek vereceğiz. Nasıl bir çalışma yapacağımızı onlarla paylaştık. Onlardan da gelen fikirleri alarak özel tiyatrolarımızın salonlarına enerji desteği vereceğiz" dedi.

27 MART KUTLAMALARI

Bakan Ersoy, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü ile ilgili olarak ise 26-27 Mart’ta 81 ilde devlet tiyatroları ile özel tiyatroların birlikte performans gerçekleştireceğini aktardı. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Kubilay Karslıoğlu, Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi ve oyuncu Mert Fırat, Volkan Severcan, Ahmet Yenilmez ve Süha Uygur'un da katıldığı toplatıda, 385 başvuru içinden uygun görülen 86'sının 26 ve 27 Mart'ta DT ile birlikte sahne alacağını dile getirdi.

65 YAŞ ÜZERİ TİYATROCULAR

Ersoy, Devlet Tiyatroları'nda oyunculara getirilen 65 yaş sınırlamasıyla ilgili olarak ise, "Tamamıyla kovidle ilgili bir çalışmadır bu. Vaka sayılarının çok artması sebebiyle devlet tiyatrolarımızda böyle bir karar aldık. Bu geçici bir uygulama. Şu anda zaten vaka sayıları düştü. 1 Mayıs'a kadar herhalde bu uygulamaya son verilecektir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Yeni yıl ile birlikte gelen elektrik zamları özel tiyatro salonlarının elektrik maliyetlerini iki kat artırmış, Moda Sahnesi 20 bin lira gelen elektrik faturasını ödemeyeceğini duyurmuştu. Moda Sahnesi'ne 21 Şubat'ta ikinci ihtar gitmiş, 5 gün içinde salonun elektriklerinin kesileceği bilgisi verilmişti. Moda Sahnesi'nden yapılan açıklamada, "Ödemezsek 5 gün sonra elektriğimizi keseceklerini bildiriyorlar. Bu fahiş artıştan dolayı  oluşan tutarı ödemeye bütçemizin uygun olmadığını söylemiştik" denilmişti. Moda Sahnesi'nden yönetmen Kemal Aydoğan, kesinti yapılması halinde oyunları karanlıkta oynanacaklarını duyurmuştu.

Moda Sahnesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel tiyatrolara verdiği destekten keyfi biçimde yararlandırılmamış, bu durum mahkemeye taşınmıştı. Moda Sahnesi'nin destek verilmemesinin arkasında "Türk örf ve adetlerine uygun olmadığı" iddiasının bulunduğu daha sonra ortaya çıkmıştı. Bakan Ersoy, desteğin içeriği, hangi tiyatrolara verileceği, herhangi bir eleme yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi vermediği için iki ayrı tiyatro salonu bulunan Moda Sahnesi'ni enerji desteği alıp alamayacağı henüz bilinmiyor.